HAJDUKOVA MASKOTA: IGRAČ KOJI JE ZA KLUB DAO ŽIVOT Rico se predstavlja protiv Rijeke

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

POZNAVATELJI Hajdukove povijesti i ljubitelji nezaboravnoj serije "Velo misto", dobro znaju tko je bio Rico.

Nikola Gazdić, legendarni golgeter Hajduka, prvi koji je za klub postigao više od 100 golova, umro je 1922. od posljedica tuberkuloze nakon utakmice života protiv Građanskog. Tajio je da je teško bolestan kako bi mogao igrati protiv velikog rivala. Nakon sjajne utakmice u kojoj je postigao spektakularan gol i izborio penal za pobjedu 2:1, navijači Hajduka nosili su ga na rukama. Ali to mu je bila zadnja utakmica.
 
Imao je kovrčavu, ili kako u Dalmaciji kažu, ricavu kosu. Zato su ga zvali Rico u seriji nastaloj po kultnoj knjizi Miljenka Smoje, u kojoj je Hajduk jedan od "glavnih likova."

Više od dva i pol desetljeća nakon što je Rico zahvaljujući seriji postao poznat širokim masama, ostaje u Hajdukovoj povijesti i kao njegova službena maskota.
 
"Maskote velikih klubova uglavnom su imaginarni likovi, životinje ili animirani, a mi smo se odlučili za stvarni lik iz povijesti kluba, za igrača koji je za Hajduk dao ono najvrjednije što je imao, svoj život.

U njegovo vrijeme igrači nisu nosili brojeve, zato smo odučili da maskota nosi dres s brojem 12 koji je posvećen svim našim navijačima. U sklopu akcije obnovili smo jugoistočni sektor Poljuda, koji je posebno dekoriran za naše najmlađe navijače, za djecu i obitelji, koje će uveseljavati naša nova maskota i brojni animatori.
 
Rico će od sada prisustvovati svim događajima HNK Hajduk. Prvu priliku za druženje sa službenom maskotom imat će naši najmlađi navijači s ulaza U na nedjeljnom Jadranskom derbiju protiv Rijeke od 17 sati", rekao je direktor Hajdukovog marketinga Aljoša Bašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.