Halilović je prokockao još jednu priliku

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

BIO JE rujan 2012. godine kad je na Maksimiru u 10. kolu HNL-a gostovao Hajduk. Splićani su poveli već u 1. minuti golom Caktaša, ali je Dinamo okrenuo golovima Sammira i Čopa te potvrdio pobjedu drugim golom Sammira iz penala u 78. minuti. Bio je to znak za tadašnjeg trenera Dinama Antu Čačića da 16-godišnjem čudu od djeteta Alenu Haliloviću da prve seniorske minute.

Impresionirao u debiju

Svi oni koji su bili tad na Maksimiru, a nisu imali priliku Halilovića gledati u juniorskoj konkurenciji, ostali su zatečeni nevjerojatnim talentom koji je taj klinac pokazao u samo deset minuta. Izluđivao je Hajdukove braniče, a onda ih u sudačkoj nadoknadi prošao dvojicu i majstorski prebacio istrčalog Blaževića.

Gol mu je poništen zbog ranijeg zaleđa Krstanovića u začetku akcije, ali za sve one koji su gledali utakmicu, dvojbe nije bilo - mali je čudo i nagađalo se tko treba "završiti u zatvoru" ako Halilović ne postane veliki igrač. Nitko nije mogao ni zamisliti da će danas, nešto više od deset godina kasnije, Halilović biti otpisan igrač u Rijeci.

No, upravo to mu se dogodilo i zbog toga mora odgovarati ili ići "u zatvor" samo Alen Halilović. Rijeka mu je bila 11. klub u desetgodišnjoj profesionalnoj karijeri, a uskoro će morati potražiti i dvanaesti jer na Rujevici na njega više ne računaju.

Potonuo u najboljoj prilici da revitalizira karijeru

Nova Rijeka koja se stvarala prošlog ljeta trebala je biti još jedna odskočna daska u njegovoj karijeri, ali je Halilović zajedno s čitavom momčadi potonuo u prvoj polusezoni. Sersea Cosmija na klupi je naslijedio Sergej Jakirović, trener poznat po tome da iz svojih igrača izvlači maksimum i u ovoj fazi karijere Haliloviću je došao kao naručen.

No, mjesec i pol dana kasnije Haliloviću je poručeno da je višak, kao što je bio u svakom prijašnjem klubu. Halilović nije bio na nivou koji se u Rijeci tražio, što je uzorak koji se tom velikom talentu ponavlja iz sezone u sezonu.

Tužan je to rasplet karijere igrača koji je 2014. otišao iz Dinama u Barcelonu za pet milijuna eura i to nakon što je inzistirao na transferu. Dinamo je za klinca od 18 godina dobio za tadašnje vrijeme ogroman novac i puno navijača žalilo je što je Dinamovo dijete tako rano otišlo iz Maksimira.

Više nije ni najskuplji Halilović

U Barceloni je igrao u B momčadi za koju je upisao 29 nastupa, ali je u Kupu kralja debitirao za prvu momčad. To mu je bio i ostao jedini nastup za Barcelonu u karijeri. Poslan je sljedeće sezone na posudbu u Gijon, koji ga je prodao u HSV i onda je Halilović iz sezone u sezonu mijenjao klubove i ni u jednom nije zadovoljio.

Od igrača kojemu se predviđala zvjezdana karijera Halilović je došao do statusa da više čak nije ni najskuplji Halilović. Njegov rođak Tibor u Heerenveenu vrijedi milijun i pol, dok Alen prema Transfermarktu vrijedi samo 350.000 eura. I to je previše za ono što je dosad pokazao u karijeri.