HRVATSKA REPREZENTACIJA

Hamšik: Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA reprezentacija u petak u 20:45 u Trnavi sa Slovačkom igra susret 5. kola kvalifikacija za Euro.

"Nadam se da ćemo osvojiti tri boda. Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake," kazao je kapetan slovačke vrste Marek Hamšik za slovačke medije pa nastavio:

"Igramo kod kuće i znamo što želimo. Vjerujem kako će pomoći i pun stadion u Trnavi."

Hamšik, koji je 12 godina proveo u Napoliju prije nego što se u veljači preselio u Kinu, naglasio je kako je usporedba između slovačke i hrvatske reprezentacije nepotrebna.

"Oni su svjetski doprvaci s brojnim zvijezdama u momčadi. Hrvatska dolazi u Slovačku po tri boda. Nakon što su posrnuli u Mađarskoj ne mogu si dopustiti novi poraz. Međutim, mi smo spremni pokvariti njihov plan."

Debi na nekom velikom natjecanju Slovaci su imali na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. Nakon što su u prva dva kola izgubili od Paragvaja (0:2) i remizirali protiv Novog Zelanda (1:1), prolaz su osigurali pobjedom protiv Italije (3:2) u posljednjem kolu. U osmini finala zaustavili su ih Nizozemci pobijedivši 2:1.

Šest godina kasnije Slovačka je izborila i svoj prvi nastup na europskom prvenstvu. U kvalifikacijama za EP u Francuskoj zauzela je drugo mjesto u skupini iza Španjolske, a ispred Ukrajine. Na Euru su nastupili u skupini B s Engleskom, Walesom i Rusijom.

Dobili su Rusiju (2:1), odigrali 0:0 protiv Engleske te izgubili od Walesa (1:2) osvojivši treće mjesto u skupini ispred otočana, Walesa i Engleske. Osminu finala Slovačka je izborila kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Ždrijeb ih je u osmini finala spojio s Njemačkom koja je rutinski odradila posao pobijedivši 3:0.

U kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine nisu imali sreće. Osvojili su drugo mjesto u skupini F iza Engleske, no to nije bilo dovoljno za plasman u dodatne kvalifikacije. Mjesto u play-offu izborilo je najboljih osam od devet drugoplasiranih ekipa. Slovaci su bili deveti. Nedostajao im je bod koji su izgubili u pretposljednjem kolu na gostovanju u Škotskoj primivši pogodak u sudačkoj nadoknadi.

U kvalifikacije za Euro 2020. krenuli su s pobjedom protiv Mađarske (2:0). Uslijedili su poraz u Walesu (0:1) pa pobjeda u Azerbajdžanu (3:1).

Slovačka je trenutačno na drugom mjestu skupine sa šest bodova, koliko ima i Hrvatska na trećem mjestu, no Slovaci imaju bolju razliku pogodaka. Na vrhu ljestvice su Mađari s devet bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.