HNL 2009: Potvrda dominacije Dinama i kaosa u Hajduku

PREGLED Hrvatske nogometne Lige u 2009. godini započinjemo krajem sezone 2008./2009, gdje je Dinamo i četvrtu godinu zaredom osvojio dvostruku krunu, iako je Hajduk ostvario bolji dojam (i rezultat) u pet njihovih međusobnih okršaja.

Dinamo uzeo ponuđeni naslov: Hajduk izgubio pet bodova na slavonskoj turneji

Dinamo je na Poljud 31. svibnja stigao kao novi stari dvostruki prvak (tri dana kasnije boljim izvođenjem jedanaesteraca obranio naslov pobjednika Kupa), a posljednja utakmica sezone nije nosila rezultatsku neizvjesnost koju se pretpostavljalo da će imati nakon 22. veljače i derbija u Splitu kada je Hajduk golovima Kalinića i Ibričića izbio s dva boda prednosti na vrh ljestvice. U sljedeća tri kola, pri zauzimanju startnih pozicija za posljednjih 11 kola Splićani su uspjeli zadržati pozicionu, ali ne i bodovnu prednost budući da je u Vinkovcima u 22. kolu prekinut niz od devet uzastopnih pobjeda kada je u sudačkoj nadoknadi Tomislav Pavličić zabio iz slobodnjaka.

Vinkovčani su odigrali jednu od presudnih uloga u raspletu prvenstva obzirom da je nedugo nakon ovoga, točnije 5. travnja, stadion pored Bosuta bio poprište velikog Dinamovog preokreta kada su nakon 0:2 u u 72. minuti Jurčićevi igrači na kraju slavili s 4:3. Istog dana u poslijepodnevnom derbiju Hajduk je u Osijeku bez kartoniranih Ibričića i Gabrića izgubio 1:0 golom kapetana bijelo-plavih Ive Smoje (kojeg će kasnije privoliti na dolazak u Split) pa je tako Dinamu večernji preokret donio prvo mjesto koje do kraja Zagrepčani nisu ispuštali.

Mnogi će kao ključ Hajdukovog ispadanja iz utrke za naslov navesti domaći poraz od Varteksa u 29. kolu, čime je otvoren put Dinamu prema prvom mjestu. Varaždincu su na Poljudu letjeli, a samo sedam dana prije teško su poraženi na domaćem terenu od Modrih. Hajduk je naslov prvaka također izgubio i zbog toga što su čelnici splitskog kluba upali u zamku Zdravka Mamića koji je tražio strane suce.

Što se tiče ostatka lige, Rijeka je na krilima braće Sharbini osvojila treće mjesto sa 13 bodova zaostatka sa Hajdukom. Slaven je bio četvrti, Šibenčani su posustali u bitki s Koprivničancima za Europsku ligu, a posljednja dva mjesta ljestvice zauzeli su Zadar i Croatia Sesvete, međutim zbog proširenja Lige na 16 klubova obje su momčadi ostale dijelom prvog hrvatskog nogometnog razreda.

Uslijedila je nova sezona...

Dinamo starim putevima

12 pobjeda, tri remija i dva poraza, gol-razlika 51:10, te 11 bodova prednosti ispred Hajduka, rezime je Dinamove jeseni u Prvoj HNL. Dinamo je startao furiozno, zahvaljujući i vrlo povoljnom rasporedu, a konkurenciju je pomeo već u kolovozu.

Slijedom toga Modri su nastavili s lakoćom uvoditi i predstavljati nove talente (Barbarić, Kramarić), a posebno intrigantan uspjeh su i kvalitetni nastupi Dinamovih klinaca na posudbi u dresu Lokomotive (Antolić, Pivarić, Havojić, Vrsaljko...), koja je također jedno od ugodnijih iznenađenja HNL-a.

Najveća iznenađenja Cibalia, Šibenik i Karlovac

Nikada božićni blagdani nisu bili tako veseli za Vinkovčane kao ove godine. Naime, s 33 osvojena boda u 17 odigranih utakmica Cibalia trenera Stanka Mršića iznenadila je sve pa si sama sebe. Posebice valja istaknuti činjenicu da je sa samo osam primljenih pogodaka obrana Cibalije najbolja u ligi, čemu je ponajviše pridonio mladi vratar Marijan Antolović, koji je svoju mrežu držao netaknutom čak 561 minutu.

Inače, nakon posrtaja od Lokomotive u petom kolu, Cibalia je nanizala čak 12 utakmica bez poraza, što je niz s kojim se ne može pohvaliti niti jedna momčad u ligi. Osim Lokomotive, jedini koju su nadvisili Vinkovčane u bili su Zaprešićanci.

Zaista niti najveći navijači kluba sa Šubičevca nisu očekivali da će Šibenik koji je na početku sezonu izgubio trenera Kalinića i nekolicinu važnih igrača, na kraju jesenskog dijela prvenstva dijeliti drugo mjesto na ljestvici sa samo šest bodova iza zagrebačkog Dinama. Poseban uspjeh je i ulazak u polufinale hrvatskog Kupa, jer nikada, otkako je nezavisne Hrvatske, Šibenčani nisu dogurali dalje od četvrtfinala Kupa Hrvatske. Najvažniji kotačić u plavom stroju Branka Karačića bio je BiH reprezentativac Ermin Zec, koji će vjerojatno na proljeće zaigrati u inozemstvu.

Osim Vinkovčana i Šibenčana iz kruga najvećih iznenađenja ne smije se izostaviti ni Karlovac. Po prvi puta u povijesti grad na četiri rijeke dobio je prvoligaša, a u svojoj premijernoj sezoni Karlovčani zasad vrlo dobro guraju. Igor Pamić odlično je posložio momčad i provjerenim receptom (čvrsto u obrani, a u napadu što bude) lansirao Karlovac u bitku za Europu. što je na stadionu pored Korane bilo popraćeno vrlo dobrom posjetom gledatelja. Velik dio jeseni Karlovac je bio drugoplasirana momčad, a iako su pred kraj posustali pod bremenom favorita u kojem se nisu navikli naći, Karlovčani su prvu prvoligašku jesen okončali na petom, mjestu,  ispred sva tri naša ovosezonska predstavnika u kvalifikacijama za Europsku ligu što je podatak koji je za svaku pohvalu.

Najveća razočaranja Hajduk, Zagreb, Croatia...

Bila je ovo mučna jesen za Hajduk. Nakon što su sezonu prije u posljednjim prvenstvenim kolima prvenstvo prepustili Dinamu, Ante Miše katastrofalno je startao u novu sezonu, a nakon poraza od Zadra dao je i neopozivu ostavku, ostavivši klub tako u jako teškim trenucima pred europske susrete s Žilinom.

Klupu je naslijedio Ivica Kalinić, međutim infarkt je dobio već na sljedećoj utakmici pa je Hajduk uskoro preuzeo talijanski strateg Edoardo Reja. Do kraja jeseni nije se vidio nekakav poseban pomak u igri Splićana, međutim Reja je pomalo skupljao bodove i na koncu zauzeo deveto mjesto HNL-a sa 11 bodova zaostatka za Dinamom i "samo" pet bodova od drugoplasirane Cibalije.

Među najvećim razočaranjima svakako su Zagrebaši, koji su u prvih sedam kola HNL-a upisali sedam poraza. Tek nakon što je predsjednik Dražen Medić u Kranjčevićevu doveo Igora Štimca, Zagreb je krenuo nabolje. Na koncu Pjesnici su se dokopali 14. mjesta sa četrnaest bodova, što je sasvim solidan kapital pred proljetni dio prvenstva.

Treba također spomenuti i Istrane, koji su s velikim ambicijama ušli u prvenstvo nakon osvajanja druge lige. Međutim konačna bilanca ispod svake je kritike, baš kao i ona Sesvećana, koji su sa jednom pobjedom, četiri remija i 12 poraza, gol razlikom 17:42 prikovani za dno prvenstvene ljestvice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.