HNS: Dovodimo najbolje strane suce za derbije

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HRVATSKI nogometni savez dogovorio je da će sve najveće utakmice do kraja aktualne sezone Supersport HNL-a suditi elitni suci iz Lige prvaka. U odgovoru Indexu HNS je poručio da će uskoro objaviti više informacija o tome. 

"Istina je da Hrvatski nogometni savez namjerava delegirati suce iz UEFA-ine elitne skupine sudaca za utakmice između klubova koji se bore za naslov prvaka ove natjecateljske godine, o čemu ćemo narednih dana detaljnije izvijestiti javnost", poručio je HNS.

To znači da će strani suci suditi derbije na Rujevici (Rijeka - Hajduk i Rijeka - Dinamo) te derbi na Poljudu između Hajduka i Dinama. Rijeka je trenutno vodeća momčad lige s bodom više od Hajduka i pet bodova od Dinama, koji ima i utakmicu manje.

Odluka nakon afere s curenjem snimki iz VAR soba

Ova odluka dolazi nakon afere s curenjem snimki iz VAR soba, zbog čega se posljednjih dana digla velika hajka. Sve je odlaskom s pozicije šefa Sudačke komisije platio Bruno Marić. Odluka HNS-a trebala bi smiriti napetost koja je nastala u hrvatskom prvenstvu, a pretpostavka je da će vratiti i vjeru u regularnost natjecanja.

Podsjetimo, HNS je nakon svega odlučio osnovati neovisno tijelo koje će imati za zadatak analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama. U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i, na preporuku UEFA-e, Darko Čeferin.