Hrgović je ostao bez meča života. Usik objavio da prepušta IBF naslov

Foto: Profimedia

OLEKSANDR USIK videom je objavio da se odriče jednog od svojih teškaških naslova, i to onog po IBF verziji, kako bi se njegovi bivši suparnici Anthony Joshua i Daniel Dubois borili za njega 21. rujna na Wembleyju.

Dubois je borbu za naslov izborio tako što je početkom mjeseca uvjerljivo pobijedio Filipa Hrgovića. Hrvatski teškaš tako je ostao bez meča života.

Usik je prošlog mjeseca postao apsolutni svjetski prvak u boksu u teškoj kategoriji nakon pobjede nad Tysonom Furyjem. Ukrajinac je pobijedio Engleza nakon 12 rundi podijeljenom sudačkom odlukom. Presudila je deveta runda, u kojoj je Usik doslovno razbio Furyja. 

Hrgović prije poraza od Duboisa: Usik, čovječe, pohlepan si! Moj je red

Nakon toga je, početkom ovog mjeseca, slijedio meč Filipa Hrgovića i Daniela Duboisa. Nagađalo se da bi Hrgović mogao postati službeni izazivač za naslov po IBF-u, a to se ipak nije dogodilo jer je Usik zatražio iznimku za zadržavanje pojasa.

Hrgović već gotovo dvije godine ima status obaveznog izazivača po IBF-u. No, Usik je stalno izbjegavao meč s hrvatskim El Animalom. Tako je zatražio izuzeće za obaveznu obranu IBF pojasa. Hrgović se zato prije meča s Duboisom obratio Ukrajincu u razgovoru za YouTube kanal Pro Boxing Fans jer se očekivalo da će pobjednik borbe Fury - Usik uprazniti tu titulu nakon borbe za ujedinjenje. Ali to se neće dogoditi.

"Moja je informacija bila kako će IBF-ov pojas biti ulog. To je bilo obećanje, ne znam... Usik je imao toliko izuzeća. Moj je red, čovječe! Postao je pohlepan", poručio je Hrgović tada apsolutnom teškaškom prvaku svijeta.

Hrvatski El Animal potonuo nakon poraza od Duboisa

No, Hrgović je zatim poražen u borbi karijere protiv Duboisa, meču za privremeni teškaški pojas po IBF-u. Sudac je nakon konzultacije s liječnikom prekinuo borbu u osmoj rundi zbog posjeklina na Hrgovićevom licu. Dubois (26) je ovom pobjedom postao IBF-ov privremeni svjetski prvak, dok 31-godišnjem Hrgoviću prvi poraz u profesionalnoj karijeri predstavlja težak udarac u lovu na vrh teške kategorije.

Hrgović je u ovu borbu ušao kao izraziti favorit te se nadao pobjedi, kojom bi postao privremeni prvak po IBF-u, koji bi mu s vremenom možda dodijelio i pravi pojas jer je još uvijek postojala mogućnost da IBF-ov pojas bude oduzet Oleksandru Usiku. Isto tako, najavljivalo se da pobjedniku ovog meča slijedi dvoboj s Anthonyjem Joshuom.

Hrgović je više puta rekao da će se umiroviti ako izgubi od Duboisa. Jasno je zašto

Jasno je da su svi ti planovi Hrgoviću sada propali. Teško je reći što ga očekuje, no ovo mu je velik korak unazad za sve šampionske ambicije. U tjednima prije meča nekoliko puta je čak izjavio da će se umiroviti ako ne pobijedi Duboisa. 

Činjenica je da će nakon ovog poraza biti daleko manje zanimljiv najboljim boksačima i nositeljima pojaseva. Dosad ga nisu mogli ignorirati zbog savršenog skora, ali ovaj poraz je uvelike oslabio Hrgovićev status u vrhunskom boksu. 

Dubois razbio Hrgovića i uzeo mu meč života

Boksaču koji ga je početkom mjeseca pobijedio sada slijedi ono što je Hrgović snivao - borba za svjetski naslov na Wembleyju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.