Hrgović se ipak neće boriti protiv Joshue?

Foto: Profimedia

NA NEDAVNO održanom boksačkom spektaklu u Rijadu, pod nazivom Day of Reckoning, najbolji hrvatski teškaš Filip Hrgović (31) pobijedio je deset godina starijeg Australca Marka De Morija (41) tehničkim nokautom nakon samo 104 sekunde borbe. Time je potvrdio status prvog izazivača po IBF ljestvici te bi njegov idući meč morao biti za titulu svjetskog prvaka.

Hrgović bi se za titulu trebao boriti protiv pobjednika meča između Oleksandra Usika i Tysona Furyja koji će se 17. veljače održati ponovno u Rijadu, koji tako postaje novo glavno odredište za organizaciju najvećih boksačkih priredbi. Saudijci ulažu ogroman novac i očekuju samo najbolje borce na svojim događajima.

Bez obzira na ishod te borbe, teško je očekivati da će pobjednik ispoštovati obvezu prema IBF-u i boriti se protiv Hrgovića. Najvjerojatnije će napustiti tu verziju titule svjetskog prvaka i odraditi revanš, za koji će interes biti daleko veći nego za borbu protiv našeg boksača.

Ako se sve odigra na takav način, Hrgović bi se onda trebao boriti za slobodnu titulu protiv broja 2 na IBF ljestvici, a to je Anthony Joshua. To je bilo jasno kada je potencijalni meč protiv Hrgovića prokomentirao i sam promotor Eddie Hearn, kao i Joshua, koji traži svoj put prema statusu apsolutnog svjetskog prvaka teške divizije.

Hrgović bi ipak mogao ponovno izvisiti

Hearn je tada također priznao kako su dogovorili meč protiv Deontaya Wildera, no to više nije opcija jer je bivši svjetski prvak izgubio svoj meč u Rijadu te potencijalna pobjeda protiv njega Joshui ne bi donijela ništa. Rekao je da Joshua ima ambiciju ponovno biti apsolutni svjetski prvak i da se veseli meču protiv Hrgovića.

Sada ponovno dolazi do potencijalnog preokreta jer je poznati boksački novinar Michael Benson otkrio da meč Joshue i Hrgovića u ovom trenutku uopće nije siguran.

"Eddie Hearn otkrio je da će idući meč Anthonyja Joshue biti održan u ožujku u Saudijskoj Arabiji, a naveo je tri potencijalna protivnika - Filipa Hrgovića, Zhileija Zhanga i Francisa Ngannoua", napisao je Benson.

Iako je Hrgović propisani protivnik po IBF ljestvici, druga dva potencijalna meča financijski su daleko primamljivija za Joshuin tim. Zhilei Zhang iza sebe ima ogromno kinesko tržište, pa bi Hearn vjerojatno više volio dobro naplatiti tu borbu, iako sportski ona nema puno smisla jer je Hrgović Kineza pobijedio 2022. godine.

Treći potencijalni suparnik na listi je Francis Ngannou, bivši teškaški prvak u UFC-u, koji je najveću svjetsku MMA organizaciju napustio kao aktivni prvak jer mu nisu odgovarali financijski uvjeti koje mu je predsjednik Dana White ponudio.

Ngannou je vjerovao da drugdje može zaraditi puno veći novac, posebno u boksu, i taj mu se potez isplatio jer je 28. listopada skoro pobijedio kralja teške kategorije Tysona Furyja i time se doveo u sjajnu poziciju kao vrlo poželjan suparnik za sve boksače u vrhu svjetskih ljestvica.

Što to znači za Hrgovićev status izazivača?

Joshua nikako ne može preskočiti Hrgovića ako želi biti svjetski prvak. Ako Britanac odustane od borbe protiv našeg boksača, Hrgović će se jednostavno boriti protiv idućeg na listi sve dok netko ne pristane na tu borbu.

Ako ne dođe do meča protiv Joshue, tri glavne opcije po IBF ljestvici za borbu s Hrgovićem su Joseph Parker, Jared Anderson i Frank Sanchez. Parker je inače blizak s Hrgovićem, no vjerojatno im ne bi bio problem boksati za naslov svjetskog prvaka.

Budući da je Parker pobjedom protiv Wildera postao jako privlačno ime, lako je moguće da i on odabere neku drugu borbu kao svoju sljedeću. U tom slučaju Anderson ili Sanchez bit će Hrgovićev protivnik u borbi za naslov svjetskog prvaka.