Hrvate je razbjesnila odluka suca, a on je postupio točno po pravilima

HRVATSKE navijače začudila je situacija s kraja utakmice protiv Španjolske, a i reprezentativci su ostali u čudu nakon odluke suca Michaela Olivera da kod izborenog jedanaesterca Brune Petkovića ne pokaže crveni karton Rodriju, koji je penal i skrivio.

Igrala se 78. minuta kad je španjolski golman Unai Simon pogriješio i izgubio loptu do koje je stigao Lovro Majer. On ju je proslijedio do Brune Petkovića, kojeg je u naletu zaustavio posljednji čovjek obrane Rodri. Oliver je pokazao na bijelu točku, a španjolskom reprezentativcu dao žuti karton. Kamera je u tom trenutku snimila Ivana Perišića, koji je počeo nešto govoriti sucu, i Marcela Brozovića, čija je reakcija ukazivala na to da se ne slaže s Oliverovom odlukom.

Ipak, ona je ispravna. Prema IFAB-u, tijelu koje priznaje nogometna pravila prije njihovih usvajanja, "kada igrač počini prekršaj na suparniku unutar njegova kaznenog prostora, kojim kvari očitu priliku za postizanje gola i sudac dosudi jedanaesterac, počinitelj prekršaja bit će opomenut ako je prekršaj predstavljao pokušaj igranja loptom. U svim drugim okolnostima (npr. hvatanje, povlačenje, guranje, nemogućnost igranja loptom, itd.) počinitelj prekršaja mora se isključiti."

Marić: Nema smisla raspravljati o crvenom kartonu

Isto je u kraćem razgovoru za Index rekao i Bruno Marić, donedavni šef hrvatskih sudaca.

"Iskreno, penal je bio jako tanak. Možemo reći da smo imali sreće da ga je Oliver dosudio. Nekakvog kontakta je bilo, pa ta odluka može proći. No, ponavljam, jako tanko je to bilo. Tako da nema nikakvog smisla uopće i raspravljati o crvenom kartonu za Rodrija. Kod borbe za loptu, a ovdje je to svakako bio slučaj, nema crvenog kartona kad se dosudi penal. VAR je samo provjeravao ispravnost odluke o kaznenom udarcu, a ne disciplinsku mjeru", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.