Hrvati kojima je najviše pala vrijednost: Brozović i Dinamov dragulj

Foto: HINA/Transfermarkt

TRANSFERMARKT je početkom nove godine ažurirao procjene vrijednosti svjetskih nogometaša. To je posebno važno s obzirom na to da je u tijeku zimski prijelazni rok, u kojem najveći svjetski klubovi traže posljednje dijelove slagalice za dobar rezultat na kraju sezone.

Ažurirane su između ostalih i cijene hrvatskih igrača. Zanimljivo, velikom broju njih je pala vrijednost iako su igrali važnu ulogu na Svjetskom prvenstvu. Kod nekih su razlozi nove cijene sportske prirode i nagli porast/pad forme, dok su kod drugih to tehnički razlozi (ugovor koji istječe, dob...). Ovim igračima je vrijednost najviše pala/porasla od 1. srpnja naovamo.

Igrači kojima je najviše pala vrijednost 

Nije iznenađujuće da je Josipu Brekalu najviše pala vrijednost te se doslovno prepolovila. U Wolfsburgu je imao velikih problema, više nije igrao nego što je i na kraju nije ni išao u Katar. Brozović u Kataru nije briljirao i čini se kako godine polako uzimaju maha.

Značajno je pala vrijednost i Anti Rebiću, čak 23.5%. Sosa, Kramarić i Pašalić su imali bitne role u Kataru, ali svejedno vrijede manje nego na ljeto, a ogroman pad zabilježio je i Dinamov Ivanušec, koji vrijedi 20% manje nego 1. srpnja.

Jedini igrači kojima je vrijednost opala manje od 10 posto (kada govorimo u relativnim terminima) su Mateo Kovačić, koji je jeftiniji za dva milijuna eura, odnosno 4.8%, i Nikola Vlašić, koji je jeftiniji za istu cifru, što je 9% manje od njegove stare vrijednosti.

Igrači kojima je najviše narasla vrijednost

S druge strane, ne čudi da je Jošku Gvardiolu najviše narasla vrijednost. Trenutno je najvrjedniji hrvatski igrač, a neke procjene govore da bi na ljetnom prijelaznom roku mogao postati najskuplji branič u povijesti nogometa.

Čak se četvorici igrača s liste vrijednost udvostručila ili čak porasla više od toga. Gvardiol je skuplji za 114, Josip Stanišić za 100, a Martin Baturina za 117%. Najveći relativni skok vrijednosti ima Dinamov Josip Šutalo (125%).