Hrvatica naglo dobila priliku za pojas: Spremna sam, ne moram ni skidati kilograme

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAJBOLJA hrvatska boksačica Ivana Habazin u subotu se u Manchesteru bori za WBA-ov naslov svjetske prvakinje u supervelteru protiv 26-godišnje Engleskinje Terri Harper. Prilika joj se ukazala naglo, samo tjedan dana prije borbe, nakon što je legendarna Norvežanka Cecilia Braekhus iznenada zbog bolesti otkazala meč.

Harper je u karijeri dobila 13 borbi uz jedan poraz i jedan neodlučeni ishod, a prošlog je rujna protiv sunarodnjakinje Hanne Rankin osvojila supervelter pojaseve prema WBA-u i IBO-u. Habazin (21-4) je posljednji meč imala u Zaboku u listopadu, kad je pobijedila Dianu Prazak i osvojila WBC-ov Silver pojas u velteru.

Cijelu srijedu provela na putu

"Saznala sam za borbu u subotu, a u nedjelju sam je prihvatila. Nikad još nisam prihvatila borbu na 'short notice', ali jednostavno borba protiv Braekhus je otpala u petak, trenirala sam, otvorila se ova prilika i odlučila sam ići na sve ili ništa. Ali idem po sve", rekla je Habazin u kratkom razgovoru za Index.

Kaotičan tjedan još joj se više zakomplicirao u srijedu, koju je cijelu provela na putu zbog otkazanih letova prema Manchesteru pa je jedva stigla i na službeno sučeljavanje uoči borbe. No i dalje optimistično gleda prema suboti, a na ruku joj ide i to što je meč u kategoriji za koju ne mora skidati kilograme.

"Trenutačno sam taman u supervelteru, ne skidam ništa, iako je naravno velter kategorija u kojoj se najbolje osjećam. Ali borila sam se i prije i u srednjoj i u supervelteru s fizički jačim protivnicama, tako da se ne zamaram kategorijom. Imam jedan cilj, a to je odraditi posao i pobijediti", poručila je 33-godišnja Habazin, koja svoju prednost vidi u iskustvu.

Ni protivnica nije u prirodnoj kategoriji

"Terri Harper je prije boksala u nižim kategorijama, tako da ni ona nije prirodno supervelter. Dobra je boksačica, tehnički potkovana, mlada, svjetska prvakinja. Mislim da to dovoljno govori da se zaista radi o jednoj od najboljih u supervelteru. Svoju prednost vidim u preciznosti i snazi udarca te iskustvu. U svakom slučaju, dat ću sve od sebe."

Pobijedi li u subotu, Habazin će četvrti put osvojiti svjetski pojas neke od najvećih boksačkih organizacija. Već je bila IBF-ova prvakinja u velteru 2014., IBO-ova u srednjoj kategoriji 2018., a trenutačno ima i WBC-ov Silver pojas u velteru, koji je osvojila prošle jeseni u Zaboku na svoj 33. rođendan. Pobjedom bi osvojila četvrti pojas u karijeri, što nikome u povijesti hrvatskog boksa nije uspjelo, ni u ženskoj ni u muškoj konkurenciji.