BORBA ZA EURO

Hrvatska je bez pola obrane, tko će igrati? Ovo su Dalićeve opcije

Foto: Index, EPA

HRVATSKA reprezentacija blizu je plasmana na Europsko prvenstvo. Za takav scenarij dovoljno će biti ne izgubiti kod kuće protiv Slovačke u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici. Na prvu, razloga za brigu nema puno. 

Hrvatska je već svladala Slovake kada ih je u briljantnoj partiji razbila s 0:4 u Trnavi, ali uzvrat bi trebao biti mnogo veći izazov. Činilo se kako je najveći problem ove reprezentacije na bočnim pozicijama. Zlatko Dalić već dugo i uglavnom bezuspješno traži zamjenu za ozlijeđenog Vrsaljka na desnoj strani. Na lijevoj strani se ustalio Barišić, ali njegova pozicija u prvom sastavu daleko je od sigurne i uvjerljive. Kada se činilo da će popunjavanje tih pozicija biti glavna pitanja pred susret sa Slovačkom, Dalića su zadesili mnogo ozbiljniji problemi.

U susretu protiv Walesa "požutjeli" su Vida i Lovren, obojica su zaradila suspenziju te neće moći igrati protiv Slovačke. U posljednje dvije kalendarske godine Hrvatska je odigrala 18 službenih susreta. U čak njih 16 stoperski par bili su upravo Lovren i Vida, što znači da će Dalić povjerenje morati ukazati igračima na koje dosad nije ozbiljnije računao. 

Koga Dalić treba staviti u obranu protiv Slovaka? To je pitanje koje izaziva najviše polemika uoči ključne utakmice, a Dalićev odgovor mogao bi imati ozbiljne posljedice na ishod kvalifikacija. 

Novi vođa obrane

Kada uzmemo u obzir kriterije kvalitete i dosadašnjih poziva, na stoperskim pozicijama Dalić ima četiri opcije. To su Mile Škorić (Osijek), Tin Jedvaj (Augsburg), Matej Mitrović (Club Brugge) i Dino Perić (Dinamo). Nikola Katić i Filip Uremović igraju standardno za Rangerse odnosno Rubinn, ali Dalić dosad nije pokazao preveliki interes prema njima i teško je očekivati da će im dati šansu u odlučujućoj kvalifikacijskoj utakmici.

Matej Mitrović profilom i kvalitetom apsolutno može ponijeti ulogu vođe obrane u ovakvoj situaciji. Bivši Rijekin stoper općenito je jedan od najpodcjenjenijih hrvatskih igrača, a lako se zaboravlja činjenica da je prije samo dvije godine vladala vrlo ozbiljna debata treba li on biti partner Dejanu Lovrenu, a ne Domagoj Vida.


Mitrović je visok i snažan igrač, odlično čita igru i solidan je u distribuciji lopte prema naprijed. Ne treba zaboraviti da već ima internacionalnog iskustva, s obzirom na to da je upisao već 12 nastupa za hrvatsku vrstu. Izuzmemo li kraj prošle sezone koji je propustio zbog ozljede, standardan je stoper u Club Bruggeu, klubu koji igra Ligu prvaka i trenutno je prvi klub belgijske lige s tri primljena gola u devet kola. Jedino što bi moglo stati na put njegovom nastupu protiv Slovaka je ozljeda. U situaciji kada su ti prva dva stopera ozlijeđena i zbog toga vlada panika, igrač takve kvalitete je nešto vrlo blizu optimalne zamjene. 

Borba za poziciju drugog stopera je mnogo napetija. Mile Škorić igra odlično u Osijeku, ali HNL je pozornica mnogo manja od one kakva očekuje reprezentaciju. Škorić će vjerojatno svoju priliku i u ovakvoj situaciji čekati iz drugog plana. Stoga je ključno pitanje tko treba biti partner Mitroviću - Perić ili Jedvaj?

Perić bi trebao imati prednost nad Jedvajem

Dino Perić igra najbolji i najzreliji nogomet u karijeri i vjerojatno je najugodnije Dinamovo otkriće ove sezone. Vrlo je dobar u zraku, ali i tehnički je solidno potkovan. Koliko opcija izgradnje napada iz zadnjeg reda može biti bitna protiv suparnika koji se povuče, najbolje je pokazala baš utakmica protiv Walesa u kojoj je suparnik prisilio Vidu i Lovrena da vode igru.


Tin Jedvaj konačno je pronašao klub u kojem ima punu minutažu nakon što je u dvije posljednje sezone koje je proveo u Bayer Leverkusenu prosjedio otprilike polovicu utakmica, dok je većinu prošle sezone odigrao na poziciji lijevog beka. Sada je standardni stoper Augsburga, kluba koji je uz posljednjeplasirani Paderborn primio najviše golova u ligi, čak 19 u 7 susreta. 

U tom duelu, prilično je jasno tko ima prednost u kojem segmentu igre. Jedvaj ima više iskustva u reprezentaciji (štoviše, Perić i dalje čeka svoj debi) i brži je igrač, što može biti izrazito bitno u utakmici u kojoj se očekuje kako će Hrvatska voditi igru. To znači da će zadnja linija igrati daleko od svojeg gola i prilično je opasno nemati barem jednog brzog stopera koji može zatvoriti dubinu koju će Slovaci po osvajanju lopte odmah tražiti. Ono što Jedvaj svakako nema je naklonost javnosti koja ga je uzela na zub nakon loše partije protiv Walesa i pitanje je može li izdržati pritisak pod kojim bi se našao u puno osjetljivijoj ulozi protiv Slovačke.

S druge strane, Perić je bolji igrač na lopti i u zračnim duelima. Zna birati duele, rjeđe ispada iz igre i u situaciji u kojoj se obrana naprasno slaže za samo jedan susret, vjerojatno je uputnije imati stopera koji je nešto konzervativniji u igri. Vrlo banalno rečeno, Hrvatska od svojih stopera u ovom susretu treba samo to da suparniku ne pokloni gol. Perić tu kotira kao sigurnija oklada od Jedvaja.


Ono što je možda i bitnije, Perić na svojoj strani ima i formu. Dio javnosti zagovara tezu kako bi on trebao biti u početnoj postavi reprezentacije čak i kada su Vida i Lovren "unutra", a u Dinamu igra sve bolje i bolje. Samopouzdanje i trenutna forma na njegovoj su strani i vjerojatno će biti dovoljna još dobra partija u Ligi prvaka koja će Dalićeva razmišljanja definitivno gurnuti prema odluci da mu ukaže povjerenje. 

Mitrović i Perić više od konkurencije zaslužuju šansu u utakmici protiv Slovačke, ali potrebno je razmišljati o rješenjima i na bekovskim pozicijama.

Konzervativni bekovi su bolja jednokratna rješenja

Domagoj Bradarić je zbog svojih ofenzivnih kvaliteta dugoročno zanimljivije rješenje od Borne Barišića i ima veći potencijal za postati elitni bek, ali to protiv Slovačke ne bi trebao biti faktor. Barišić je defenzivno i dalje kvalitetniji i odgovorniji igrač od Bradarića te je u ovako osjetljivoj situaciji prikladnije rješenje. Za razliku od Bradarića, stekao je osjećaj kako se u igri ponašaju hrvatski veznjaci, koliko mu krilo pomaže u obrani i cijela ekipa se mora manje prilagođavati njegovim navikama u igri. 

Pitanje desnog beka slijedi sličnu liniju razmišljanja. Josip Juranović koketira s ulaskom u reprezentaciju već dvije sezone, ali nije realno da će svoju šansu dočekati baš sad.


Tin Jedvaj odigrao je slabu utakmicu protiv Walesa i čini se kako mu pozicija na boku u ovakvom sustavu ne paše. Hrvatskoj su više od prodornih igrača potrebni bekovi koji mogu pomoći u izgradnji napada, a Jedvaj ima previše neforsiranih tehničkih grešaka za takvu ulogu. 

Karlo Bartolec najbolje je dostupno rješenje jer je kompletniji bek. Defenzivno ne spada u elitu, ali je dovoljno inteligentan da ne preuzima prevelik rizik u igri i solidno se u svojim reprezentativnim nastupima nadopunjavao sa stoperima. Ofenzivno može dati dosta te je od svoje selidbe u Dansku drugi najbolji bočni igrač kad su u pitanju asistencije. 

Pred Dalićem nije nimalo jednostavan zadatak. Kvaliteta unutar koje mora naći rješenja nije naročito velika. Čak tri od četiri pozicije morat će zauzeti igrači koji su u "normalnim" okolnostima, bez ozljeda i suspenzija, druga ili treća opcija, što znači da će na Maksimir istrčati obrana koja nikad nije igrala zajedno. Neuigranost obrane je ogroman faktor u svim segmentima igre i logični je očekivati da će Dalić u takvoj situaciji kao jednokratno rješenje odabrati one igrače koji možda ne donose bitnu dodatnu vrijednost, ali nisu pretjerano skloni greškama. 

Uz kvalitetnu podršku veznog reda koji bi prostor ispred obrane trebao braniti puno kompaktnije nego protiv Walesa, Mitrović i Perić mogu svojom duel igrom iskontrolirati slovačko preskakanje igre i duge lopte. Bartolec i Barišić vjerojatno neće dati bitan ofenzivni impuls, ali su dovoljno motorični i odgovorni da brane dubinske lopte koje će suparnik gurati pored hrvatskih stopera. Hrvatska u ovoj utakmici ne treba senzacionalna otkrića niti briljantnu partiju obrambene linije. Hrvatska treba stabilnost koja će joj pomoći preživjeti ovu neugodnu situaciju, a ova četiri igrača najbolji su kandidati za izvršiti taj zadatak.

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.