Europsko prvenstvo

Hrvatska je protiv Srbije sama sebi najveća opasnost

Foto: EPA

HRVATSKE rukometašice već su mislima okrenute ka Srbiji nakon senzacionalnih pobjeda protiv Mađarske i Nizozemske. Susret je to koji Hrvatskoj pobjedom otvara vrata drugog kruga s maksimalnim učinkom od četiri boda.

Srbija je nakon borbe s koronavirusom po dolasku u Dansku, tri dana sjedenja u hotelu i iščekivanja nalaza testiranja, u prva dva kola najprije šokirala svjetske prvakinje Nizozemke s 29:25, a dan kasnije doživjela poraz od Mađarske od 38:26. Uz sve to, ostala je bez jedne od najboljih rukometašica svijeta posljednjih desetak godina Andree Lekić koja se teško ozlijedila u prvom susretu.

Srbija je odlično popunjena na krilnim pozicijama

Srbija ima sjajan vratarski dvojac: Jovanu Risović (dvije godine u Podravki) i iskusnu Katarinu Tomašević. Zajedno imaju 26 obrana (Risović 18, Tomašević 8). Na krilima su kapetanica Katarina Krpež-Šlezak desno (11/19 58 %) i Sanja Radosavljević (8/9, 89 %). Kapetanica Katarina Krpež-Šlezak je bila najbolji strijelac posljednjeg Europskog prvenstva. U Dansku je stigla nakon duže pauze (porod i prilagodba na igranje u Rostovu) pa možda još nije na top razini, ali nikako ju se ne smije olako shvatiti.

S druge strane je pouzdana Sanja Radosavljević, članica mađarskog Vacija KSE. Velika snaga Srbije nalazi se na crti. Tu je Slađana Pop-Lazić, igračica francuskog Bresta.

Protiv Nizozemske je Srbija stigla sedam golova zaostatka

U vanjskoj liniji igraju Kristina Liščević, Jelena Lavko, Jovana Stoiljković, pa Jelena Trifunović i mlada snaga Anđela Janjušević. Kad imaju dan mogu dobiti svakoga. Podsjećamo, svjetskim prvakinja stigle su minus sedam.

Vodi ih iskusni Ljubomir Obradović. S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije 2000. godine osvojio je europsko zlato. Od 2014. do 2016. godine vodio je mušku reprezentaciju Crne Gore. Godinu kasnije postaje izbornik srpske ženske reprezentacije s kojom osvaja deveto i šesto mjesto na svjetskim i 11. mjesto na posljednjem Europskom prvenstvu.

Hrvatska se najviše uzda u čvrstu obranu

Srbija je u dva susreta s istim protivnicama kao i Hrvatska postigla 55 pogodaka, a primila 63 pogotka. Dakle za četiri pogotka bolja je od Hrvatske, ali je primila čak 16 više. Pri tome je hrvatski postotak realizacije bolji za šest posto. Protiv Srbije su hrvatske rukometašice do sada igrale tri puta. Imaju dvije pobjede i jedan poraz.

S obranom kakvu igra Hrvatska, fantastičnom Teom Pijević i ekipnim duhom, Hrvatska se ima čemu nadati protiv Srbije i u drugi krug može otići na krilima četiri boda.

Hrvatska ulazi u susret potpuno neopterećena

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije je najavio susret protiv Srbije koji je na rasporedu u utorak od 18:15.

“Mi znamo njihove kvalitete, oni znaju naše kvalitete, ali kao i obično rekli smo da idemo korak po korak. Pripremat ćemo se za njih u detalje, razraditi sitnice koje su nam strašno bitne, koje čine razliku između jednog i drugog. I ponovno, ulazimo u utakmicu potpuno neopterećeni, ali naravno sa željom da pobijedimo. U mojoj rukometnoj filozofiji, igra obrane je ta koja bi trebala imati neku prednost zato što, ne samo da ti omogućuje lakše golove iz kontra napada, nego ti i omogućuje da slobodnije igraš u napadu“, kazao je Šoštarić, dok je pivotkinja Ana Debelić dodala:

“Pa mislim da smo mi sami sebi najveća opasnost, i najveći plus, tako da mislim da Srbija ima isto kvalitetnu ekipu i na golu su dobri. Imaju dobru vanjsku liniju, ali mislim da moramo dati sve od sebe kao i ove dvije tekme i da ne bi trebalo biti problema. Naša najveća snaga je to naše zajedništvo, kao i ove dvije utakmice, da dajemo svaka od sebe svoj maksimum, jedna za drugu i to je najbolji recept“, zaključila je 26-godišnja Riječanka.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.