Reprezentacija

Hrvatska nema luksuz izgubiti ovakvog igrača

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ZLATKO DALIĆ prekinuo je sapunicu koja traje već pola godine i u reprezentaciju vratio Duju Ćaletu-Cara za susret protiv Slovačke. To je dobar potez zbog važnosti utakmice, ključne u borbi za Euro, kao i zbog budućnosti hrvatske reprezentacije.

Bespotrebno razapinjanje

Problemi s Ćaletom-Carom počeli su ovog ljeta. Mladi branič trebao je biti nositelj obrane hrvatske U-21 reprezentacije na Europskom prvenstvu, ali se nije pojavio na turniru. Jedna od verzija priče bila je kako je on sam donio takvu odluku na prijedlog čelnih ljudi Marseillea, kako bi što spremniji dočekao početak sezone. 

Druga verzija, ona koju je za Index potvrdio HNS, daje drugačiju sliku tog slučaja: "Marseille je poslao dopis u kojem igraču ne dopušta nastup na Europskom prvenstvu. Oni to mogu učiniti zato što nacionalne mladeži nisu u FIFA-inom kalendaru. To je razlog zbog kojeg Duje Ćaleta-Car ne ide na Europsko prvenstvo. Sve ostale napise i navode ne možemo komentirati."

Ćaleta-Car nije dovoljno jako inzistirao da ode na Euro, našao se pod pritiskom kluba i javnosti, a odgojne mjere poduzeo je i izbornik Dalić koji ga je skinuo s popisa. Mediji su ga dobrim dijelom nagazili uz poruku da se takvim postupkom narušava kult reprezentacije, ali to jednostavno nije tako. Nastupi za U-21 vrstu, koja služi kao selekcija za seniore i u kojoj rezultat nije bitan, nikako se ne mogu usporediti s nastupom za A selekciju.

Već nekoliko puta je reprezentaciji otkazao i Ivan Rakitić, nemjerljivo iskusniji igrač, koji zbog traženja poštede nikad nije doživio takvu rafalnu paljbu iako je za ovu vrstu mnogo važniji igrač. Zlatko Dalić napravio je dobru stvar vraćanjem Ćalete-Cara u reprezentaciju. Sve drugo bilo bi nedosljedno. 

Važnije od toga - Zlatko Dalić i reprezentacija trebaju Ćaletu-Cara, možda već i u udarnoj postavi protiv Slovačke. 

Ima aduta da starta već protiv Slovačke

Zahvaljujući nezavidnoj demografskoj situaciji, hrvatski bazen talenta je prilično ograničen u odnosu na najveće nogometne nacije. Sadašnja generacija je briljantna, ali baš se na stoperskim pozicijama najbolje osjeti deficit u kvaliteti. S obzirom na to da protiv Slovačke neće biti suspendiranih Lovrena i Vide, jasno je da Hrvatskoj trebaju nova rješenja. 

Realnost je da Hrvatska nema mnogo boljih opcija od Ćalete-Cara. U Marseilleu ove sezone igra uz prilične oscilacije, ali s 23 godine iza sebe ima već četiri godine nogometa na elitnoj razini. Kada ga usporedimo s konkurencijom na svojim pozicijama, vidljivo je kako ima sasvim dovoljno aduta da računa na svoje mjesto u momčadi protiv Slovaka.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dino Perić igra nogomet života i bilo bi iznenađenje da ne bude među starterima protiv Slovaka. Mile Škorić ima mnogo više odigranih minuta od Ćalete-Cara, ali u posljednje vrijeme igra grozno, čak i kada zanemarimo razliku u kvaliteti između francuske i hrvatske lige. Treba napomenuti kako Matej Mitrović, koji bi svojim predispozicijama i mirnoćom trebao preuzeti ulogu lidera u odsustvu Lovrena, nije nastupio ni u jednom od posljednja četiri susreta Club Bruggea i njegova forma vrlo je upitna. 

Jedvaj je protiv Walesa odigrao vrlo lošu utakmicu i premda je nastupio na poziciji desnog bočnog koja mu nije prirodna, zaslužio je kritiku. Osim toga, njegov klub Augsburg je defenzivno možda i najgora momčad lige, a samo dva stopera u Bundesligi češće dozvoljavaju suparniku da ih predribla. 

Ćaleta-Car odigrao je najmanje minuta među konkurencijom u reprezentaciji, ali je u posljednjih šest susreta u Marseilleu izvan terena proveo tek devet minuta. Sada se nalazi u pozitivnom trendu forme u sezoni koja je počela jako loše. U prvih pet kola upisao je tek 92 minute igre, a L'Équipe ga je u nekoliko utakmica proglasio jednim od krivaca loših Marseilleovih rezultata.

On bi Hrvatskoj protiv Slovačke mogao donijeti dvije bitne stvari. Prva je skok-igra što bi moglo biti naročito bitno jer će Slovaci dobar dio svojih šansi tražiti u prekidima. Druga je igra u posjedu jer Hrvatska nema mnogo stopera boljih na lopti od njega i tek se Perić može usporediti s njim po tom pitanju ove sezone. 

Siguran je u kratkom pasu i teško ga je uloviti u presing zamku. Protiv Walesa je bilo bolno očito koliko je Hrvatska impotentna kada su Vida i Lovren bili prisiljeni voditi igru, a Ćaleta-Car ima bolju dugu loptu od obojice i mogao bi u tom pogledu rasteretiti Brozovića i Modrića koji ne bi morali dolaziti u krilo stopera po loptu kako bi organizirali napad.

Hrvatska nema luksuz izgubiti takvog igrača

Više od utakmice protiv Slovaka, Hrvatska treba Ćaletu-Cara zbog budućnosti. Lovren više nije mlad igrač i sve češće ne igra. Domagoj Vida nikad nije bio stoper ekstra klase i jednom kada fizikalijama ne bude mogao nadoknaditi deficite u svojoj igri, vjerojatno će postati višak u reprezentaciji. Kombinacija ozljeda i neigranja usporava i Jedvaja i Benkovića. 

Katić, Perić i Mitrović mogu biti vrlo dobra rješenja i pred njima su tek najbolje godine karijere, ali nitko od njih ne spada u skupinu igrača koji su tako kvalitetni da će bez obzira na okolnosti u karijeri biti rješenja za hrvatsku obranu. Ćaleta-Car spada u tu grupu, ali zbog kombinacije godina, razine na kojoj igra i talenta Hrvatska nema luksuz izgubiti takvog igrača. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.