Hrvatska ni s pobjedom nije sto posto sigurna da prolazi u osminu finala

Foto: EPA

HRVATSKA danas od 21 sat protiv Italije na Red Bull Areni u Leipzigu igra odlučujuću utakmicu za prolazak skupine na Euru. Uoči zadnjeg kola Hrvatska je posljednja momčad grupe B s jednim osvojenim bodom u utakmicama protiv Španjolske (0:3) i Albanije (2:2). Postoje kombinacije prema kojima bi mogla proći u osminu finala s remijem, ali jasno je da protiv Italije mora ići na pobjedu koja bi joj praktički garantirala prolazak. Međutim, u ludom scenariju Hrvatska može ispasti i s pobjedom.

Mađarska je pobjedom u 100. minuti odmogla Hrvatskoj

U slučaju remija Hrvatskoj igra još samo teorija. Ta teorija je nakon utakmice Mađarske i Škotske postala još manja. Naime, kao što je poznato, uz dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe u osminu finala će ići i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. U slučaju da Hrvatska i Italija remiziraju, Mađari su pobjedom protiv Škota bod ispred Hrvatske i samim tim u prednosti.

No, i dalje matematika radi za Hrvatsku, čak i u slučaju da protiv Italije uzme samo bod. Naime, ako u skupini C Engleska s tri ili više razlike pobijedi Sloveniju, a u istoj grupi Danska pobijedi Srbiju, Slovenci bi bili treći s dva boda i lošijom gol-razlikom od Hrvatske, a Srbija bi ostala na jednom bodu.

Da bi Hrvatska s dva boda išla dalje, mora se još toga poklopiti. U skupini F Portugal mora pobijediti Gruziju, a Turska Češku. Gruzijci i Česi bi tada imali samo po bod i Hrvatska bi bila ispred. Također, remiziraju li Hrvati i Talijani, Albanci nikako ne smiju do boda protiv Španjolske, jer bi u slučaju istog broja bodova s Hrvatskom imali bolju gol-razliku. 

Što se mora dogoditi da Hrvatska prođe dalje s remijem?

Kako bi se Hrvatska plasirala u osminu finala sa samo dva boda, moraju se poklopiti ova tri uvjeta:

1. Albanija mora izgubiti od Španjolske.

2. Engleska pobjeđuje Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska pobjeđuje Srbiju.

3. Portugal pobjeđuje Gruziju, a Turska pobjeđuje Češku.

Hrvatska navija protiv Albanije

Ako Hrvatska pobijedi Italiju, praktički će osigurati osminu finala. Neke projekcije govore da Hrvatska, u slučaju da na kraju bude imala četiri boda, ima 99.6% šanse da prođe skupinu. Međutim, postoji ludi scenarij u kojem bi hrvatska reprezentacija trebala imati jako puno nesreće da ispadne s Eura i u slučaju pobjede protiv Italije.

Ponovimo, uz prve dvije reprezentacije u svakoj skupini, u osminu finala će proći četiri najbolje trećeplasirane momčadi od ukupno šest skupina koje se igraju. Da bi Hrvatska, umjesto na drugom mjestu, završila treća u skupini s četiri osvojena boda, potrebno je da večeras Albanija pobijedi Španjolsku.

Budući da su Albanija i Hrvatska remizirale u međusobnom susretu, o poretku bi odlučivala gol-razlika, a po tome su Albanci trenutno bolji za dva gola. Dakle, Hrvatska i u ovom slučaju može biti ispred Albanije, ali mora pobijediti s velikom razlikom Italiju (barem tri razlike).

Nitko ne smije pobijediti u dvoboju Srbije i Danske

U scenariju u kojem Hrvatska ima četiri boda na kraju, jučerašnji rezultati skupine A joj idu na ruku jer je trećeplasirana momčad te skupine Mađarska, koja ima tri boda. Dakle, sigurno bi bili bolji od njih. Nakon hrvatske skupine trebaju se odigrati susreti preostale četiri skupine, a skoro svaki rezultat u osam utakmica mora ići na štetu Hrvatske da bi Vatreni ispali s Eura unatoč pobjedi protiv Italije.

U skupini C trenutno Engleska ima četiri boda, Danska i Slovenija po dva i Srbija jedan bod. Rezultati koji Hrvatskoj ne bi odgovarali su da Slovenija pobijedi Englesku te da bilo tko pobijedi u dvoboju Srbije i Danske. U tom slučaju bi trećeplasirani bili ili Englezi ili Srbi s četiri boda, a obje reprezentacije imaju bolju gol-razliku od Hrvatske.

U skupini D trenutno Nizozemska i Francuska imaju po četiri boda, Austrija tri, a Poljaci su bez bodova. Rezultat koji Hrvatskoj ne odgovara je da Austrija ne izgubi od Nizozemske. Dvoboj Poljske i Francuske nije od velikog značaja. U slučaju da Austrija ne izgubi od Nizozemske, sve reprezentacije osim Poljske bi imale barem četiri boda i sve imaju bolju gol-razliku od Hrvatske u ovom trenutku.

Nitko ne smije remizirati u skupini E

U skupini E je pravi kaos jer sve četiri reprezentacije imaju po tri boda (Rumunjska, Belgija, Slovačka i Ukrajina). U zadnjem kolu međusobno igraju Rumunjska i Slovačka te Ukrajina i Belgija. Da bi se izbjegla šteta za Hrvatsku, ne smije se dogoditi ni jedan remi u ove dvije utakmice jer bi takav ishod garantirao da će barem tri reprezentacije imati četiri boda, a također sve imaju bolju gol-razliku od Hrvatske osim Ukrajine, koja ima identičnu gol-razliku.

Preostaje nam još skupina F, gdje trenutno Portugal ima šest bodova, Turska tri, a Češka i Gruzija po jedan. Hrvatskoj ne bi odgovaralo da Gruzija pobijedi Portugal te onda bilo koji rezultat u dvoboju Turske i Češke. U tom slučaju bi trećeplasirani sigurno imao četiri boda i svi kandidati imali bolju gol-razliku od Hrvatske.

Puno se toga mora poklopiti, a neki rezultati izgledaju vrlo nerealno. Međutim, kako postoji scenarij u kojem remi protiv Italije vodi dalje, tako postoji i ovaj manje vjerojatan da Hrvatska ispadne s pobjedom protiv Italije. Jedino što je sto posto sigurno u ovom trenutku je da poraz znači kraj Eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.