košarka

Hrvatska nije htjela rekordera Eurolige, igrat će za Tursku

Foto: EPA

SHANE LARKIN, jedan od najboljih igrača Eurolige i njen rekorder, krajem prošle godine je Kruni Simonu, suigraču iz turskog Anadolu Efesa, kazao da bi možda zaigrao za Hrvatsku ako dobije njeno državljanstvo.

Ta je izjava izazvala puno polemika u hrvatskom sportskom prostoru, a šef Stručnog stožera HKS-a Dino Rađa tada je istaknuo da će odmah otići iz Saveza ako stranac zaigra za reprezentaciju.

Larkin nikada nije dobio poziv HKS-a, ali mu je koketiranje s Hrvatskom poslužilo samo kao prilika da ode na Olimpijske igre. Kao i mnogi Amerikanci, a vidjeli smo to prema sastavu ekipa i rezultatima reprezentacije SAD-a na prošlom Mundobasketu u Kini, Larkin OI vidi kao vrhunac sportske karijere.

A kako nije ni izbliza kalibar igrača za mjesto u najjačem američkom sastavu, jedini način da ispuni olimpijski san mu je uzimanje državljanstva neke druge zemlje. Gotovo dva mjeseca Larkin se povezivao s Turskom, a sada je donio i konačnu odluku.

"Čast mi je i ponosan sam što ću igrati za reprezentaciju Turske i što ću imati prigodu predstavljati ovu zemlju. Izuzetno sam uzbuđen i počašćen što ću nositi dres s turskom zastavom", napisao je Larkin na svom Instagram profilu.

Rekorder Eurolige

U studenom prošle godine Shane Larkin srušio je rekord Eurolige u ludoj utakmici. Njegov Efes svladao je Bayern sa 104:75, a njegova partija bila je povijesna.

Amerikanac je za 31 minutu na parketu ubacio 49 koševa i tako srušio rekord Eurolige. Larkin je gađao trice 10/12, a dvice 5/7, što je kombinirani šut 15/19, odnosno nevjerojatnih 78 posto. Dodao je dva skoka i pet asistencija za nevjerojatni valorizacijski indeks 53.

Larkin je rođen u Cincinnatiju, Ohio, a iza sebe ima četiri NBA sezone gdje je nastupao za Dallas Mavericks, New York Knicks, Brooklyn Nets i Boston Celtics. Međutim, puno veća zvijezda postao je u europskoj košarci gdje je nosio dres Baskonije i Anadolu Efesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.