TRANSFERI

Hrvatski napadač i hit slovenske lige potpisao za austrijskog prvoligaša

Foto: Celje/Twitter

DARIO VIZINGER postao je novi igrač austrijskog Wolfsbergera. 

Kako smo i najavljivali prije nekoliko dana, konačno je dovršena višetjedna transferna saga oko prelaska sjajnog mladog napadača iz Celja u bivši klub Nenada Bjelice.

Slovenci bi na ovom transferu trebali zaraditi oko 800 tisuća eura, dok je hrvatski napadač potpisao ugovor do 2024. godine. 

Više je tjedana ova sapunica trajala ponajviše zbog činjenice da je u Celju došlo do promjene vlasnika. Klub su preuzeli Rusi koji su htjeli zadržati Vizingera, ali se igraču nije ostajalo. Svoje je u Sloveniji napravio i zasluženo ostvario transfer u novu sredinu, gdje sada ima novi zadatak za dokazivanje.

Špekuliralo se u medijima da se za Vizingera raspituju neki talijanski klubovi, ali i turski velikani, no mladi Hrvat ipak se odlučio na u ovom trenutku karijere pametniji potez. Austrijska Bundesliga poznata je kao razvojna liga i mjesto gdje se mladi igrači mogu dodatno afirmirati te preko nje doći do većih i izdašnijih ponuda u budućnosti. 

Hit igrač slovenskog prvenstva koji je Celje odveo do povijesnog naslova prvaka

Iza Vizingera je svakako sezona iz snova.

U 35 utakmica postigao je 23 gola i namjestio ih još 12 te odvukao Celje do neočekivanog i povijesnog naslova prvaka. Vizinger je u prosjeku zabijao svake 133 minute. 

Posljedica svega navedenog je drastičan skok u tržišnoj vrijednosti. Vizingeru je u godinu dana vrijednost porasla s 250 na 900 tisuća eura. 

Bišćan ga nagradio pozivom u U-21 reprezentaciju, a zamijenit će odličnog Izraelca koji je bivši klub Nenada Bjelice prošle sezone vukao do sjajnog trećeg mjesta

Sjajne partije mladog napadača koji je prošao omladinske škole Varteksa i Rijeke zapazio je i izbornik U-21 Hrvatske Igor Bišćan, koji ga je pozvao u reprezentaciju. Debitirao je u studenom u prijateljskom ogledu protiv Mađarske, a na najnovijem Bišćanovom popisu objavljenom prije nekoliko dana svrstan je u kategoriju pretpoziva.

Vizinger u Wolfsberger dolazi kao zamjena za odličnog Izraelca Shona Weissmana koji je ovih dana službeno postao novi igrač Real Valladolida, kluba čiji je vlasnik brazilski Ronaldo. Njegova priča je slična Vizingerovoj. U bivši klub Nenada Bjelice stigao je prošle sezone za pola milijuna eura i odmah očarao cijelu Austriju. 

S 31 pogotkom vodio je Wolfsberger do trećeg mjesta u austrijskoj Bundesligi, a šest ih je dodao u Europa ligi. Tržišna vrijednost mu je u 12 mjeseci narasla za čak 12 puta i Austrijanci će sada na njemu zaraditi oko četiri milijuna eura. 

Sve pomno pratila i Rijeka koja navodno polaže pravo na 50 posto Vizingerovog transfera

Razvoj cijele situacije pomno je pratila i Rijeka. Klub s Rujevice navodno ima pravo na čak 50% od sljedećeg Vizingerovog transfera. Iz Rijeke su nam rekli da taj podatak nije za javnost, ali nisu demantirali da on zaista postoji.

U ovom slučaju aktualnog prelaska iz Celja u Wolfsberger to znači da bi Mišković "ni kriv ni dužan" na mladom napadaču mogao zaraditi i do nekoliko stotina tisuća eura.

Vizinger, koji je rodom iz Čakovca, za Rijeku je upisao svega dvije prvenstvene utakmice, a u Celje je otišao u siječnju 2018. godine nakon što je postalo jasno da Matjaž Kek na njega ne računa. Što je tada bilo i logično s obzirom na to da su te sezone u napadu igrali Gorgon, Andrijašević, Bezjak i Gavranović te zajedno postigli 64 gola i klub s Kvarnera odveli do povijesne titule.

Celje je tada Vizingera dovelo za minimalnu ili nikakvu odštetu i sada mu se taj potez višestruko isplatio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.