Ante Rukavina iznenada završio karijeru

Foto: Getty Images/Guliver Image

ANTE RUKAVINA, nekad jedan od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša, sa 30 godina je odlučio iznenada završiti karijeru.

Šibenski golgeter je prije 11 godina ušao u prvu momčad kluba sa Šubićevca i nakon sjajne sezone u siječnju 2007. prešao u Hajduk iako je imao i bogatu ponudu Lyona. Želio je održati obećanje koje je dao splitskom klubu, svoju već poznatu "peglicu" zamijenio je BMW-om, ali u Hajduku nisu imali previše strpljenja za mladog napadača koji je u 34 utakmice za "Bile" zabio tek 9 golova. No, bilo je i teško Hajduku odbiti čak 2,8 milijuna eura od Panathinaikosa, pa je Rukavina već u ljeto 2008. stigao u Atenu kao mladi talent velikog potencijala.

Mediji su ga nazivali i hrvatskim Thierryjem Henryjem, no ni u Grčkoj nije postao igrač kakvom su se svi nadali. U 55 nastupa upisao je samo 11 pogodaka i ubrzo se našao na izlaznim vratima, a priliku je zgrabio Zdravko Mamić koji ga je i ranije želio na Maksimiru. S "modrima" je Rukavina proveo četiri godine i zabio nekoliko važnih europskih golova koji su za Dinamo bili spanosni. Time se produljio i njegov boravak na Maksimiru gdje je u 104 nastupa skupio 22 gola i 15 asistencija. Početkom 2014. otpisao ga je i Dinamo poslavši ga na posudbe prvo u Lokomotivu, a onda u danski Viborg, da bi se ovog ljeta vratio u Hrvatsku i, ostavši bez angažmana, odlučio završiti karijeru.

"Istina je, neću više igrati nogomet. Za nogometnu igru moraš imati spremno tijelo, a moje više ne može izdržati napore koje traži profesionalni angažman", rekao je Rukavina za Sportske novosti.

Karijeru su mu obilježile i ozljede, ali i nekoliko sukoba sa suigračima, a ostat će upamćen i kao gitarist sa čuvene snimke na kojoj sudac Prve HNL Bruno Marić tulumari s igračima Dinama. Njegov transfer u Panathinaikos dugo se povlačio po medijima zbog Hajdukovog dugovanja prema njegovom bivšem klubu Šibeniku zbog čega je splitski klub više put bio suspendiran (ali bi se suspenzija skidala kako bi mogli igrati utakmice).

Na odlasku iz Hajduka najavio je da će se jednog dana vratiti na Poljud, a karijeru završiti gdje ju je i počeo, na Šubićevcu, no te želje očito neće ostvariti.

U 238 utakmica upisao 53 gola i 27 asistencija, u HNL-u je skupio 32 gola i 22 asista. Nastupao je za mlade hrvatske reprezentacije, a u U21 selekciji skupio 7 golova u 14 utakmica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.