Hrvatskoj nikako ne odgovara dramatična pobjeda Portugala

Foto: EPA

DRAMATIČNA pobjeda Portugala nad Češkom (2:1) u sudačkoj nadoknadi utakmice prvog kola skupine F na Euru mijenja izglede Hrvatske što se tiče njenih potencijalnih protivnika u nokaut-fazi. 

Naravno, Hrvatska tek treba izboriti eliminacijski dio prvenstva. Nakon teškog poraza od Španjolske (0:3) u prvom kolu, praktički je izgubila priliku proći skupinu kao najbolja u grupi, doznajemo na dan utakmice koju Hrvatska od 15 sati igra protiv Albanije.

Hrvatska je i nakon debakla protiv Španjolske favorit za prolazak skupine

Analitičari i statističari s platforme Football Meets Data izračunali su da sada za to ima samo 3 posto šanse. No za drugo mjesto ima 10 puta više izgleda, dok najbolje stoji što se tiče trećeg mjesta, za koje ima čak 51 posto šansi. Ova pozicija bi Hrvatskoj gotovo jamčila prolazak grupe jer četiri od šest najboljih trećeplasiranih reprezentacija iz skupina izborit će osminu finala Eura. Hrvatska ima velikih 67 posto šansi proći u osminu finala. To su sve dobre vijesti. 

Dramatičnom pobjedom Portugala porasla vjerojatnost reprize osmine finala Eura 2016.

No FMD otkriva da one tu prestaju. Naime, pobjeda Portugala sudačkoj nadoknadi dodatno je povećala šanse (21 posto) da će upravo ta reprezentacija biti protivnik Hrvatske u osmini finala. Ako bi se Hrvatska tamo sastala s Portugalom, to bi bio susret istih suparnika u istoj fazi Eura kao i 2016. Portugalci su tada pobijedili 1:0 Quaresminim golom u produžecima.

Švicarska, Portugal, Njemačka... Hrvatskoj u prvoj nokaut-rundi prijete jako teški suparnici

Švicarska i dalje ima najviše izgleda za to (24 posto) zbog činjenice da Hrvatska, ako skupinu B završi na trećem mjestu, ide na pobjednika skupine E, a ne na F. Treći najizgledniji protivnik Hrvatske na početku nokaut-runde je također jak. Ima 11 posto šanse da će se tamo susresti s Njemačkom.

Naravno, ovo su projekcije, i to nakon što su reprezentacije na Euru odigrale samo po jednu od tri utakmice skupine, ali utemeljene na osnovi egzaktnih pokazatelja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.