Hukanje Carlosu je rasizam, ali ´Srbe na vrbe´ nije šovinizam

MINULO kolo HNL-a za Hajduk je bilo zaista kobno, jer nakon što su praktički ispali iz utrke za naslov prvaka, zaradili su i novu prijavu. Klub je prijavljen zbog rasističkog ispada navijača prema igraču Varteksa Carlosu.

Nakon nedjeljnjih utakmica HNL-a disciplinski sudac HNS-a Krešimir Vlajčević dobio je na stol prijavu delegata susreta Hajduk - Varteks, Vlade Šobota, koji je u zapisnik unio vrijeđanje na rasističkoj osnovi od strane domaćih navijača u 49. i 61. minuti. Hukanje je bilo "posvećeno" Carlosu, što je samo nastavak primitvnog ponašanja dijela "navijača" koji su nedavno i Dinamovog Brazilca Sammira vrijeđali na isti način.

Automatizmom će i ova prijava biti proslijeđena disciplinskom sucu HNS-a. Također, zabilježena je i dimna zavjesa koja je ometala igru na toj utakmici.

Zanimljivo je tog poslijepodneva bilo i u Zagrebu, gdje su Dinamo i Rijeka odigrali trening utakmicu. S tribina se moglo čuti opetovano šovinističko skandiranje dijela "navijača" povicima "Srbe na vrbe".

Delegat na toj utakmici bio je Jure Zečević iz Knina, ali u njegovom izvještaju sporni "detalj" nije se našao. Nisu li uvrede na nacionalnoj osnovi kršenje članka 89. Disicplinskog pravilnika HNS-a?

Da vas podsjetimo, u njemu piše sljedeće:

"Tko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminira drugog na rasnoj (uključujući i boju kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi, kao i tko ističe simbole ili geste koji označavaju nesnošljivost kaznit će se..."

M.Š.
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.