Igrači iz sjene koji vode Chelsea po naslov

Foto: Getty Images / Guliver image 

NOGOMETNA javnost natječe se u pohvalama Antoniju Conteu i poslu koji je odradio u Chelseaju, u kojem je od naizgled razrušene ekipe stvorio, po svemu sudeći, prvaka. Iako uspjeh Chelseaja dobrim dijelom počiva na revitalizaciji triju svjetskih klasa (Courtois, Hazard, Costa) i kupovini opasno dobrog Kantea, teško je naći bolji primjer kluba u kojem se baš u igri najvećih zvijezda i čitave ekipe vidi direktan utjecaj "pratećih vokala". Upravo je s igračima iz drugog plana i promjenama određenih mehanizama Conte postavio idealnu strukturu onom najkvalitetnijem što ima na popisu. Ovo su pet ključnih točaka i igrača:

1. Prilagodba obrane
 
Chelsea je imao strahovitih problema s Terryjem i Cahillom u zadnjoj liniji. Troma i spora zadnja linija bila bi u opasnosti svaki put nakon gubitka lopte, kada bi bila daleko od svog golmana. Najuputniji tip na kladionici lani je bio taj da će se svaki malo bolji napadač dobro zabaviti protiv Chelseajeve obrane. Prelaskom na igru s petoricom u zadnjoj liniji, Conte je spustio linije u fazi obrane i zahvaljujući tome sada braniči moraju braniti puno manji prostor, posebno u dubini terena. Tako ove sezone sjajno izgledaju na stoperskim pozicijama tip kojeg su već svi pokopali (Cahill) i tip koji po fizičkim karakteristikama itekako odudara od stopera (Azpilicueta). 
 
2. David Luiz
 
Vjerojatno ključan čovjek obrane plavih brigada ove sezone. Luiz je često u karijeri ismijavan zbog svojih kikseva (osobito u izrazito tradicionalističkoj Engleskoj), ali gotovo nitko nije spominjao kontekst – i u Chelseaju, i u Brazilu, i u PSG-u Luiz je bio prisiljen igrati i držati liniju visoko na terenu, daleko od svoje komfor zone. A kada postoji višak prostora, tu su baš uvijek napadači u prednosti. Stigma je to koja kroz karijeru prati brojne druge vrhunske stopere (Ramos, Pique), uz paušalnu ocjenu kako prije vrhunski stoperi nisu toliko griješili, što je istina, ali iz jednostavnog razloga – sustav obrane nudio je značajno manji prostor za grešku. Luiz u ovakvoj postavi izvanredno kontrolira centralu obrane i zahvaljujući vrhunskom čitanju igre, na vrijeme pokriva utrčavanja iza leđa svojih bočnih stopera. Njegova uloga važna je i u napadu. Baš kao i u Juventusu, Conte traži u zadnjoj liniji igrače koji mogu brzom loptom prebaciti težište igre ili preciznom okomitom loptom pogoditi jednog od ofenzivaca koji se kreću između linija. Što se kreacije i protoka lopte tiče, s nebesa se vidi razlika između linije Luiz – Cahill i Terry – Cahill. Brazilac blesave frizure je vrhunski Conteov transfer. 
 
 
3. Moses i Alonso
 
Dvije prinove pokrile su bekovske pozicije, ključne u Conteovu sustavu. Njihova zadaća nije samo ta da prate krila, nego i da koriste zaštitu iz sredine terena i visoko pritisnu suparničkog beka na lopti kada više nema opcija. U fazi napada zadaća im je da što brže otvore teren, šireći se do linije te da koriste Costu kao perfektnog sidruna za istrčavanje kontre iza leđa čuvara. Chelsea konačno uz liniju terena ima igrače maksimalno funkcionalne u oba smjera. Njihove uloge nisu osobito atraktivne, ali ova dva tipa rade strahovito važan posao za Chelsea. Obojica su u karijeri stekli raznovrsnost igrajući na raznim pozicijama, a u ovom sustavu imaju i vrhunski konačan učinak, s obzirom na poziciju koju igraju. Postigli su već sedam golova i ubilježili pet asistencija.
 
4. Cesc Fabregas
 
Jedini na ovoj listi za kojeg vrijedi suprotna logika – njegovo izostavljanje donijelo je napredak Bluesima. Lani je vjerojatno bio najveći individualni problem ekipe – na poziciji „šestice“ defenzivno je bio katastrofalan i Matić nije dovoljno brz da pokrpa sve rupe koje ostavi. Osim toga, i sam je previše trom da na poziciji desetke u skučenim vremensko-prostornim uvjetima konstantno radi razliku na toj poziciji, na kojoj je gušio Hazardov kreacijski potencijal, otežavajući mu ulaske u sredinu terena s loptom. U jednom trenutku prestao je biti španjolski čarobnjak i postao najobičniji uteg.  
 
5. Pedro
 
Drugi transfer iz Barcelone ima znatno bolji učinak. Ovakvom tranzitnom Chelseaju idealno paše brzi Španjolac koji savršeno shvaća prostor i voljan je radom „na suho“ otvarati prostor suigračima, posebno Mosesu kada igraju na istoj strani. Budući da je zadnja petorka često povučena jako duboko na teren, iznimno je važno da pri promjeni strane Chelsea ima krilo sposobno da u sprintu brzo stigne u pomoć duplirati stranu. Jedan od najpodcjenjenijih igrača na svijetu s nevjerojatnom radnom etikom proživljava drugu nogometnu mladost. 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.