HRVATSKA REPREZENTACIJA

Ima li za Rakitića mjesta u prvom sastavu Hrvatske?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IZA HRVATSKE reprezentacije je mini ciklus u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u kojem je osvojila četiri od očekivanih šest bodova. Uvjerljivu partiju i pobjedu nad Slovačkom (0:4) kompromitirao je blijedi remi u Azerbajdžanu (1:1), ali se ciklus i dalje može okvalificirati uspješnim, s obzirom da sve adute za plasman Hrvatska i dalje drži čvrsto u svojim rukama.

U prethodne dvije utakmice zablistali su Nikola Vlašić i Bruno Petković. U prvu postavu upali su iz drugog plana i apsolutno oduševili. 

Opravdano se postavlja pitanje - s obzirom na to da nije bilo Rakitića koji se nije odazvao Dalićevom pozivu zbog neriješenog statusa u Barceloni, kako će izgledati Hrvatska kada i ako se Rakitić vrati? Je li Hrvatska u borbi za Euro bolja s njim u početnoj postavi ili će se pokraj Nikole Vlašića teško vratiti u udarni sastav? 

Što Rakitić donosi Hrvatskoj?

Činjenica da je Hrvatska bila svjetski doprvak s Rakitićem kao jednim od nositelja igre, koji je turneju u Rusiji odigrao jednako dobro kao i Modrić koji je proglašen najboljim igračem turnira, govori puno o tome koliko Rakitić može dati za momčad. Kada bi Modrić iz bilo kojeg razloga otpao iz sastava, to se može donekle nadoknaditi samo Rakitićem u sličnoj ulozi. 

Rakitić je drugi najbolji organizator igre iz dubine terena, ima sjajnu dugu loptu i po potrebi može ubrzati hrvatski napad i brzo prenijeti težište igre. U Barceloni je postao odličan branič u presingu, a i u postavljenoj obrani je vrlo solidan te ekipa nimalo ne trpi u tom pogledu s njim na terenu. Vjerojatno najbolja njegova kvaliteta je igračka inteligencija.

Kao prilično spor igrač, već godinama igra na elitnoj razini ponajboljeg svjetskog kluba baš iz razloga jer može odlično anticipirati situaciju, što mu je dovoljno da bude brži od igrača od kojih po fizikalijama "ne bi trebao biti". Iako i dalje najviše može dati kad ima loptu u nogama i čitav teren ispred sebe, u Barceloni je naučio igrati brže i jednostavnije s loptom kada situacija to zahtijeva. Ima odličan udarac i tek je Ivan Perišić od ove generacije postigao više golova za reprezentaciju od njega. Nema previše veznih igrača na svijetu koji su kompletniji u oba pravca od Ivana Rakitića. 


Iako se to ne može egzaktno mjeriti, bitan faktor je i Rakitićev status u reprezentaciji. Kao jedan od seniora i nositelja igre bitan je i kao lik u svlačionici, a ne samo kao igrač na terenu, a mirnoća kojom je pogodio pobjedničke penale protiv Rusije i Danske osigurala mu je besmrtnost u očima većine javnosti koja prati hrvatsku reprezentaciju. 

Rakitić bi po nabrojanim parametrima trebao ostati jedan od nositelja igre, ali stvari se mijenjaju kada pogledamo kako Hrvatska danas izgleda bez njega 

Kakva je Hrvatska bez Rakitića?

Reprezentacija koja je godinama igrala na pogon Modrića i Rakitića nalazi se pri kraju smjene njihove generacije i vjerojatno gledamo posljednji ciklus u kojem oni igraju krucijalne uloge u reprezentaciji, ali i najboljim svjetskim klubovima. S tog aspekta jasno je da treba imati u vidu novo rješenje, ali donedavno ono nije izgledalo tako očito. 

Hrvatska je s trokutom Modrić-Brozović-Rakitić uzela svjetsko srebro, ali je na uzorku od velikog broja utakmica imala ogromne probleme u igri u napadu. Tendencija Modrića i Rakitića da traže lopte u sličnim, niskim zonama u pravilu je značila pražnjenje sredine terena što je ostavljalo ogromnu rupu između pozicije gdje je lopta i napadačkog dijela ekipe.Modrić je od utakmice s Ukrajinom, koja je bila presudna za plasman na SP, baš iz tog razloga prekomandiran na poziciju desetke, ali ni to nije bilo najbolje rješenje. Od svih golova na Svjetskom prvenstvu, izuzmemo li centaršuteve i odbijene lopte, Hrvatska nije zabila niti jedan gol iz postavljenog napada, "11 na 11". Tu se krije važnost Nikole Vlašića za reprezentaciju Hrvatske.

Razlog zašto je Vlašić bio savršen u Trnavi je činjenica da s njim Hrvatska konačno ima igrača koji traži loptu iza suparničke vezne linije. S Vlašićem u sastavu, Hrvatska ima igrača koji taktički odgovara ulozi spojke i može poslužiti kao "bypass" između Modrića i vrha hrvatskog napada. S Vlašićem je Hrvatska konačno opasna kad napada na postavljenu obranu protivnika. Ima brzog i agilnog igrača između linija, gdje može driblingom sam stvoriti višak. Da su Modrić i Vlašić komplementarni, moglo se zaključiti i samim gledanjem utakmice, ali isto potvrđuje i statistika. 


Hrvatska je s Vlašićem ofenzivno opasnija, mobilnija i povezanija ekipa. Modrić u ovakvoj postavci i dalje zadržava ulogu dominantnog playmakera koji ima najviše loptu u nogama, dok je Vlašić dobiva u ključnim dijelovima terena za završnicu napada, odakle driblingom i pasom može stvoriti višak. 

Rakitić ima otegotnu okolnost da ono za što može biti ključan, a to je organizacija igre u prvoj fazi, postoji bolji igrač u ekipi - Luka Modrić. S druge strane, Brozović donosi defenzivnu stabilnost i odrađuje posao bez koje ova ekipa naprosto ne može funkcionirati. Najlošije utakmice u Rusiji, one protiv Nigerije i domaćina, bile su odigrane baš bez njega u početnom sastavu, a i Bjelica ga je nedavno proglasio jednim od ključnih igrača ove vrste.   

Što Dalić treba napraviti?

Pred Dalićem nije jednostavan zadatak. Barcelonin veznjak je otkazivanjem dolaska u reprezentaciju prije Slovačke gurnuo Vlašića u prvu postavu, te su i Dalić i javnost iz prve ruke mogli vidjeti koliko u ovom trenutku Hrvatska izgleda bolje od one u kojoj je Rakitić. Čak i u blijedoj partiji protiv Azera, Vlašić je bio najbolji hrvatski igrač.

Ali hoće li izbornik imati hrabrosti ostaviti igrača takvih kvaliteta i renomea na klupi? Hoće li moći odbaciti igračku veličinu i uvidjeti da je u ovom kontekstu Vlašić bolje rješenje? Konačno, je li spreman krenuti tim putem, čak i po cijenu kojeg lošeg rezultata? Loš rezultat ne mora uopće biti posljedica takve odluke, ali nedvojbeno je da će baš to biti detektirano ključnim problemom. Postoji li normalan izbornik koji b se odrekao usluga igrača Barcelone s kojim je Hrvatska bila doprvak svijeta i koji je na tom putu bio ključan igrač? 




Pogrešno je zaključiti da Rakitić više ne treba više biti dio momčadi, ali jako je teško zamisliti scenarij u kojem će ga Dalić pozivati kao B opciju, iako je igrača takvih kvaliteta uvijek dobro imati dostupnog. Ne postoji strana koja će lako podnijeti tu odluku. Ni Dalić, ni Rakitić, a posebno ne ona koja je za obnašanje izborničke funkcije krucijalna, a to je javnost. 

Dalić je tu u "ili-ili" situaciji. Ako Hrvatska s Vlašićem ode na Euro i tamo napravi rezultat, javnost će pohvaliti pravovremenu smjenu jednog od ključnih igrača. Sve ispod toga bit će okarakterizirano kao loša odluka, ona koja bi u nekoj daljnjoj perspektivi mogla biti ogroman teret kada se bude raspravljalo o Dalićevoj budućnosti nakon narednog Eura.