Iritantni nogomet koji mrcvari protivnika opet dominira

Foto: assoanalisti.it (Screenshot)/Profimedia/Index

JUVENTUS se vratio u vrh Serie A nogometom kakav jedino zna igrati. Nakon 11 uvodnih kola momčad Massimiliana Allegrija je na drugom mjestu s 26 osvojenih bodova, dva manje od milanskog Intera. Ova dva kluba imaju najmanje primljenih golova (6), a Juventus u posljednjih šest utakmica nije primio gol.

I te brojke savršeno opisuju ono što Juventus nudi na terenu. Torinski sastav u tom je periodu ostvario pet pobjeda i remi, uz gol-razliku 6:0, uglavnom uživajući u obrambenoj igri. Ukratko, ono što su Manchester City i Brighton u izgradnji igre, to je Juventus u destrukciji i branjenju svog kaznenog prostora protiv rivala koji pokušavaju igrati nogomet. 

"Uživamo se braniti. To nam je u DNK. Napredovali smo u usmjeravanju utakmice kada se branimo. Izvanredno smo se branili u kaznenom prostoru i postojala je zapravo samo jedna šansa Fiorentine, no nju je otklonio Daniele Rugani. Utakmice se također moraju dobivati uz patnju, uz dobru obranu", rekao je Allegri nakon sinoćnje pobjede Juventusa kod Fiorentine.

Juventusovo uživanje u patnji

Taj trobod ostvaren je u Firenzi pobjedom 1:0. Juventus je poveo u desetoj minuti golom Fabija Mirettija nakon jednostavne i školske akcije, a onda je preostalih 80-ak minuta mukotrpno branio stečeno. Statistika je uvjerljivo na strani Fiorentine, no ako ste gledali utakmicu, mogli ste vidjeti da domaćin nije stvorio nijednu stopostotnu šansu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOL JUVENTUSA.

Više konkretnijih prilika imali su gosti. Imala je Fiorentina 68 posto posjeda lopte, 25 udaraca prema golu Wojciecha Szczesnog (naspram Juventusovih četiri), 9:2 u kornerima i 533 dodavanja (Juventus je imao 261). Od tih 25 udaraca samo su četiri išla u okvir, a njih je lako krotio raspoloženi Juventusov vratar.

Ostali udarci nisu bila nikakva opasnost, kao niti bezbrojna dodavanja Viola. Juventus je svojom obrambenom konstrukcijom, gdje bi njihovi napadači stajali na 20-25 metara od vlastitog gola, natjerao Fiorentinu da očajnički kruži oko šesnaesterca Szczesnog. Moglo se tako igrati do jutra, rezultat bi ostao isti. Jer je Allegrijev Juventus guštao u tome.

Allegri je opet uspio. Stvorio je nevjerojatno čvrstu defenzivu, koja uživa u branjenju svog kaznenog udarca. Ovaj Juventus čvrstinom podsjeća na one sastave koje su predvodili legendarni defenzivci Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci i Andrea Barzagli tijekom Juveove briljantne dominacije Calcijom od 2012. do 2020.

Allegrijeva disertacija

Juventus je trenutno defenzivno i taktički besprijekoran. Iako protivniku dozvoljava solidan broj udaraca (12.3 po utakmici), ništa od toga ne predstavlja naročitu opasnost po njihov gol jer Allegrijeva momčad protivnicima dopušta najmanje velikih šansi. Dugi posjedi i beskrajna dodavanja nisu nešto na čemu Allegri inzistira.

Njemu je važno da to bude konkretno i to Juventusu zasad uspijeva. Juventus je u vrhu Serie A po broju udaraca i kreiranim šansama, ali je zato po posjedu lopte i točnosti dodavanja osrednji.  Ponovno Juve igra u 3-5-2 formaciji i ponovno ne dozvoljava protivniku baš ništa. To je točno ono što Allegri želi i ovo je njegov Juventus u milimetar, što ga čini pobjednikom ove priče.

Ne tako davno, Juventusovi fanovi tjerali su Allegrija iz kluba. Bio je pod žestokim kritikama jer zarađuje devet milijuna eura godišnje, čime je peti najplaćeniji nogometni trener u svijetu. Prošle sezone Juventus je završio sedmi, igrajući negledljiv i loš nogomet.

Allegri se borio s brojnim problemima. Ozljede ključnih igrača bile su neprestane, a u siječnju je Juventusu prvo oduzeto 15 bodova zbog financijskih malverzacija. Dotad je Juventus bio pri vrhu Serie A, a onda je uslijedio pad. U proljeće su ti bodovi vraćeni nakon žalbi, no na kraju je kazna smanjena na minus deset bodova pa su Zebre završile sedme.

Za kraj, UEFA ih je kaznila zabranom igranja europskih natjecanja, a to je Juventusu dobro došlo jer u klubu nisu bili oduševljeni igranjem Konferencijske lige, u koju je na kraju otišla Fiorentina. Allegriju je puno više odgovaralo spremati momčad za jednu utakmicu tjedno.

Stalni problemi

Nakon užasne sezone očekivali su se rezovi, odnosno otkaz Allegriju. Malo je navijača Juventusa koji to do prije pola godine ne bi potpisali. U klubu su drugačije razmišljali. Mnogi će reći da je to zbog ogromne odštete od oko 20 milijuna eura koju bi Juve morao isplatiti Allegriju u slučaju otkaza.

Allegri je ostao i poveo Juventus u novu sezonu, lišen zvučnih pojačanja. Jedina dva nova lica u odnosu na prethodnu sezonu su Amerikanac Timothy Weah (23), bočni koji je došao za 11.3 milijuna eura iz Lillea te Andrea Cambiaso (23), također bočni koji se vratio s posudbe u Bologni.

Činilo se kako će Allegri konačno dobiti mir, ali onda se pojavio Paul Pogba sa svojim doping-skandalom. O tome smo nedavno pisali opširnije. Epilog je vrlo blizu - Pogba bi trebao dobiti dvogodišnju suspenziju, nakon čega će ga Juventus otpustiti. Tu problemi za Juventus nisu stali.

Za to se pobrinuo Nicolo Fagioli (22), projekt kluba i prošle sezone standardni veznjak. Fagioli je zbog skandala s klađenjem suspendiran na sedam mjeseci. Allegri je tako u vrlo kratkom roku ostao bez dva veznjaka kojima je odavno namijenio važne uloge u sastavu. No i bez njih Juventus gura iznad svih očekivanja.

Allegri pritom ne odustaje od svoje priče. Tvrdi da je Juventusov cilj biti među četiri najbolje momčadi Calcija te izboriti direktno učešće u novoj Ligi prvaka sljedeće sezone. Priče o borbi za Scudetto uporno odbacuje tvrdnjama kako su Inter, Napoli i Milan jače, kvalitetnije, iskusnije i uigranije momčadi od njegovog Juventusa.

Allegrijeva pila naopako

Ne može se reći kako nije u pravu. Napoli je aktualni prvak i najskuplja talijanska momčad. Prema Transfermarktu momčad Rudija Garcije vrijedi 587.75 milijuna eura. Inter, lanjski finalist Lige prvaka i trenutni lider, vrijedi 563.35 milijuna eura. Zatim slijedi Milan s cijenom od 543.25 milijuna eura, dok Juventusova momčad zauzima četvrto mjesto s vrijednošću od 420.2 milijuna eura. 

"Uvijek moramo gledati naprijed, ali to ne znači da se borimo za Scudetto. Inter, Milan i Napoli su bolje ekipirani, konsolidiraniji, a mi stvaramo momčad s nekim mladim i neiskusnim igračima. Utakmica protiv Intera ne znači ništa jer je sezona jako duga i moramo raditi na poboljšanju svojih slabosti. Inter je godinama građen da osvoji Scudetto."

No svi dobro znaju kako će u Juventusu pokušati iskoristiti i najmanju moguću šansu kako bi se upleli u borbu za prvo mjesto. Trenutno situacija izgleda idilično. Juventus u sljedeća dva kola ima priliku ugrabiti prvo mjesto jer je domaćin Cagliariju (11. studenoga), a zatim i Interu (26. studenoga).

U slučaju obje pobjede Allegrijeva će momčad biti usamljena na vrhu Serie A. Juventusu u prilog ide i činjenica što konkurenti iz vrha igraju u europskim natjecanjima te što će gotovo sigurno reagirati u siječanjskom prijelaznom roku. 

Stižu bolji dani za Juventus

Taj zadatak povjeren je Cristianu Giuntoliju, čovjeku koji je projektirao šampionski Napoli. Riječ je o jednom od najboljih sportskih direktora u Europi, koji je od ovog ljeta zadužen za transfernu politiku Juventusa. Giuntoli je poznat po dovođenju mladih i talentiranih igrača te prepoznavanju sjajnih prilika na tržištu.

Allegri bi početkom 2024. mogao dobiti neka osvježenja u rosteru koja bi mogla značajno pomoći u borbi za Scudetto. Allegrijeve priče o borbi za četvrto mjesto su obična pila naopako. Njegov kameni Juventus već sada je koncipiran i posložen da ide do kraja. Momčad koja ne dozvoli šansu protivniku te ne primi gol u Bergamu, Milanu i Firenzi legitiman je kandidat u borbi za prvo mjesto.

Juventus dvije godine nije osvojio trofej. Posljednji Scudetto osvojen je 2020. pod vodstvom Maurizija Sarrija, a posljednji Kup godinu zatim pod vodstvom Andree Pirla. Nakon toga vratio se Allegri, koji pokušava vratiti identitet klubu koji luta posljednjih pet godina. Čini se kako je konačno na pravom putu.