Izbornik-panker: Moja reprezentacija nije Dinamo

Foto: Hina, Facebook

HRVATSKA reprezentacija do 19 godina osigurala je plasman na Europskom prvenstvu koje će se ovoga ljeta održati u Njemačkoj. Fantastična tri nastupa i tri sigurne pobjede u Elitnom kolu kvalifikacija protiv Bugarske (1:0), Škotske (2:0) i Belgije (4:0) osigurali su generaciji klinaca rođenih 1997. i 1998. čak treće veliko natjecanje u samo godinu dana.
 
Lani su igrali Euro u Bugarskoj, a zatim je Svjetsko prvenstvo u Čileu i plasirali se među osam najboljih na svijetu. Pobijedili su snažnu Njemačku i jedini su uzeli skalp ''vječnim'' svjetskim prvacima u toj dobnoj kategoriji - Nigerijcima.
 
Na čelu reprezentacije je 38-godišnji Ferdo Milin. Mladi trener iz Zadra, koji je veći dio igračke karijere proveo kod kuće, u mnogočemu je netipičan izdanak HNS-a. Izbornik-panker, koji uoči utakmica bježi na groblje odnijeti cvijeće glazbenim idolima iz djetinjstva, vrlo je pristupačan i emotivan dok govori o nogometu. Plasman na Euro posvetio je Hrvoju Ćustiću, tragično preminulom na zadarskim Stanovima. Odmah se zahvalio što smo o tome pisali. 
 
 
S Milinom smo razgovarali o generaciji koju vodi i problemima uoči Eura. Turnir se igra od 11. do 24. srpnja, europska pretkola hrvatskih klubova počinju nešto ranije, što znači da bi izbornik mogao ostati lišen usluga Dinamovih igrača Ćorića i Brekala te Hajdukovog Vlašića.
 
"Prije svega, ostvarili smo fantastičan rezultat. Velika je to stvar. Kako vidite i po samim rezultatima, dizali smo se iz utakmice u utakmicu. Neke smo stvari nadogradili, ubrzali smo igru i momci su na terenu djelovali kao prava momčad. Preuzeli su odgovornost i na tome im čestitam. Ponosan sam na svakog od njih. Plasman na Euro je velika stvar, međutim, puno značajnije za hrvatski nogomet je što ova momčad ima još puno prostora za napredak, za nadogradnju. Hoće li to biti ovo ljeto u Njemačkoj, ili za godinu dana, manje je bitno. Kad se momci uspiju prilagoditi nekim sustavima igre koje od njih tražim, bit će to zaista moćna momčad od koje će najviše profitirati A reprezentacija''
 
Hoćete li biti kompletni? Hoće li Ćorić, Brekalo, Vlašić i još neki igrači zaigrati u Njemačkoj ili će u to vrijeme braniti boje Dinama i Hajduka?
 
''Kad ovim momcima pridodam i njih trojicu, četvoricu, koji su bili ozlijeđeni, imam dvadesetak igrača na koje računam za Euro. Znam da postoji problem europskih kvalifikacija Dinama i Hajduka, međutim, nadam se da će svi biti na dispoziciji. Europsko prvenstvo je Europsko prvenstvo, velika je to stvar za Hrvatsku. Nogomet je, a to smo se uvjerili tisuću puta, najbolja reklama za Hrvatsku i mislim da bi bilo logično da u Njemačkoj nastupimo u najjačem sastavu. Momci žele igrati, to znam. Reći ću vam da su Balić i Benković molili da igraju za U-19, pa mi ih je izbornik U-21 selekcije Gračan i prepustio. Ta djeca su klinci u odrastanju i najmlađa smo momčad koja se plasirala na završni turnir. Čuo sam ih kako između sebe pričaju i svi jedva čekaju da Euro krene. Svi su oni već prošli velika natjecanja i jako dobro znaju što to znači, kako za njih osobno, tako i za promociju Hrvatske u svijetu. I Ćorić i Balić i Vlašić, svi oni žele igrati za Hrvatsku, no hoće li to biti moguće, u ovom trenutku zaista ne znam.''
 
 
Dominik Martinović, igrač Bayerna, navodno je na korak do reprezentacije. Kakva je situacija s njim? Hoće li pristati igrati za Hrvatsku?
 
''Direktor Jozak obavio je niz razgovora s njegovim roditeljima. Problem je što je on posljednja dva mjeseca ozlijeđen, pa se u tim razgovorima nije otišlo do kraja. Međutim, kontakt je uspostavljen, direktor mi je kazao kako postoji velika mogućnost da nam se Martinović pridruži i treba se nadati najboljem.''
 
O kakvom se igraču radi?
 
''Riječ je o modernom napadaču, koji sjajno ulazi u međuprostor, a može odlično igrati i na obje krilne pozicije.''
 
 
 
Milin je želio dodati da je reprezentacija plod dobrog rada u HNL-u. 
 
''Rekao sam da je ova momčad sjajna, jedna od najtalentiranijih koje smo ikad imali, ali treba naglasiti kako gotovo svi ti momci dolaze iz HNL-a, a to je velika stvar. Ne igraju tu samo igrači Dinama, kako mnogi zločesto žele implicirati, imam klince iz Hajduka, Cibalije, Lučkog, da ne nabrajam dalje. Oni su dokaz da se jako dobro radi u HNL-u, ma što neki pričali. Rad je bitan, a bez kvalitetnog rada nema ni budućnosti. Već se sad naziru konture reprezentacije koja bi trebala predstavljati Hrvatsku na Svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru. Ova momčad je okosnica za budućnost i žao mi je kad vidim da na svjetlo dana uglavnom isplivavaju neke ružne i negativne stvari, umjesto sjajni rezultati klinaca koji će, ako bude zdravlja i sreće, prezentirati Hrvatsku u svijetu kroz sljedećih desetak i više godina. 
 
"Važan je kontinuitet nastupa na najvećim svjetskim smotrama i najjačim svjetskim turnirima. Budemo li među pet najboljih na Euru idemo na Svjetsko prvenstvo, a to je velika stvar. U posljednjih godinu dana osvojili smo jake turnire u Kataru, Japanu i Kine, a rezultat toga je da se danas svi otimaju tko će nas ugostiti. Možda neki ne vide i ne razumiju važnost tih rezultata, no oni su fantastična reklama za Hrvatsku", u dahu je govorio. 
 
''Previše je apatije u hrvatskom nogometu, sve se tumači i gleda kroz prizmu politike''
 
"Previše je apatije u hrvatskom nogometu, sve se tumači i gleda kroz prizmu politike. Za tri mjeseca je Euro u Francuskoj. Znam da bi igrači bili oduševljeni da ih s tribina bodri nekoliko tisuća naših navijača naoružani hrvatskim zastavama, dresovima i pjesmom. Doživio sam nešto slično u Stuttgartu na Svjetskom prvenstvu 2006., kad sam s tribina gledao utakmicu između Hrvatske i Australije. Bilo je to nešto neopisivo. Budućnost je temelj svega. U Hrvatskoj mi gledamo sve kratkoročno, umjesto da gledamo kako da nam budućnost bude vedrija. Živimo za danas, a baš nas briga za sutra. To je pogrešno. Sutra ja mogu biti na klupi reprezentacije, ali i ne moram. Nije to bitno, bitni su ti klinci koji će sutra biti sjajni igrači ili treneri, koji će ono što su naučili prenositi na neke buduće generacije. Te su stvari bitne.''
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.