SUPERKUP

Izlazak Biuka bio je presudan. Ne razumijem taj potez

Foto: FaH;Goran Stranzl/Pixsell

UVODNI derbi nove sezone, SuperSport Superkup, pripao je Dinamu. Zagrepčani su nakon puno boljeg izvođenja jedanaesteraca savladali Hajduk, protiv kojeg su i dominirali u drugom dijelu susreta odigranog na Maksimiru. Kod Hajduka je najraspoloženiji bio kapetan Lovre Kalinić koji je sjajnim obranama onemogućio domaće napadače da utakmicu riješe u prvih regularnom dijelu.

Oba kluba sada se okreću izazovima koji im predstoje, a to je borba na dva fronta, ona u Europi i u domaćem prvenstvu. Za komentar jučerašnje utakmice iz ugla gostujuće ekipe i stanje Hajdukovog kadra upitali smo Igora Pamića, prekaljenu igračku i trenersku legendu HNL-a..

Kako komentirate utakmicu? Vidjeli smo dva prilično različita poluvremena za Hajduk.

S obzirom na fazu sezone mislim da je utakmica bila interesantna, nije bila dosadna, pogotovo iz trenerskog kuta. Hajduk je u startu utakmice bio čak i dominantniji, uvjerljiviji. Dinamo se nikako nije nalazio. Hajduk je mogao i povesti da je bilo malo boljeg završnog pasa.

Pogotovo je opasna bila lijeva strana gdje je Biuk stvarao strahovite probleme obrani Dinama. Dinamo je također imao prilika u prvom poluvremenu, ali Hajduk mi je ostavio bolji dojam. Ne znam što se dogodilo s Hajdukom u drugom poluvremenu, Dinamo je malo digao gas.

Kada je djelovalo da bi Hajduk mogao ponovno priprijetiti, izlazak Biuka ih je definitivno poremetio, a kasnije, kako se pokazalo, i izlazak Kalinića. Ne znam što je trener mislio s tim izmjenama, Biuk je bio daleko najbolji igrač Hajduka. Te izmjene su po meni bile presudne. Nisu mi izgledali umorno da bi trebali izaći.

Je li se tu vidjela razlika u kvaliteti i širini kadra?

Svakako. Dinamo ima kvalitetniji i širi kadar, to je neosporno. Hajduk ima manje izbora. Nedostaje im kvalitete u organizaciji napada, kada treba stati na loptu. U sredini imaju Grgića i Vukovića koji ipak nisu toliko dobri u pas igri i brzom prenošenju lopte.

Ruku na srce, tu nema ni drugih ekstra mogućnosti, Fossati je bio ozlijeđen. Hajduk je teško držao posjed u kojem je Dinamo s lakoćom dominirao. Hajduk ima problema i u stoperskoj liniji gdje mu je potrebno barem još jedno rješenje.

Dambrauskas je prije nekoliko dana ironično rekao da mu nedostaje deset igrača nakon konstatacije novinara da Hajduku nedostaje pet, što vi mislite?

Igrači Hajduka nisu loši, ali su većinom bolji u destrukciji nego organizaciji, fali im kreativnosti u vezi, zadnji pas, kao što se vidjelo jučer. Nije daleko od istine kada se kaže da Hajduku treba pet igrača. Dva su minimum minimuma, a s njima bi morali imati sreće i morali bi biti baš prava pojačanja.

Ni tada ne bi bili na razini Dinama u pogledu širine i kvalitete, ali dvojica novih igrača s kojima se ne smije promašiti su minimum koji je Hajduku u ovom trenutku potreban i s njima treba pogoditi ako žele konkurirati Dinamu.