Jadran u majstorici srušio Jug za povijesni prvi naslov prvaka Hrvatske

Foto: Milan Sabic/Pixsell

VATERPOLISTI Jadrana iz Splita u petoj su, odlučujućoj utakmici na svom bazenu pobijedili Jug 11:8 i tako prvi put postali prvaci Hrvatske. Jadran je devet puta bio prvak Jugoslavije, dva puta prvak Europe (1992. i 1993.), no nikad do danas nije bio najbolji u Hrvatskoj. Pet je puta završio kao drugi, a prošle sezone u finalu je izgubio baš od Juga.

No ove sezone je momčad Jure Marelje pokazala disciplinu i pobjednički mentalitet te je u sva tri susreta iskoristila prednost domaćeg bazena, što se pokazalo presudnim. Jug je tako ostao na 18 naslova prvaka Hrvatske. 

Fenomenalno otvaranje Jadrana

Jadran je fantastično otvorio prvu četvrtinu. Obrana je odigrala senzacionalno, Joković i Fatović su bili sjajno zatvoreni i Splićani su poveli 4:0, ali je do kraja prve dionice Jug ipak zabio gol i ovaj dio susreta je završio 4:1 za Jadran. 

U drugoj četvrtini situacija se promijenila. Jug je pojačao obranu, razbranio se vratar Popadić, a golovima Jokovića i Vukojevića Jug je stigao na samo 3:4. S tim rezultatom se otišlo na poluvrijeme. Velika borba se nastavila i u trećoj četvrtini. Jadran je poveo 5:3 golom Tomasovića nakon krasne asistencije Bukića. Bio je to prvi gol domaćina nakon više od 12 minuta igre bez pogotka. 

Jug se pokušao vratiti, ali Jadran je bio bolji

Odmah u sljedećem napadu s igračem više pogađa Loren Fatović i vraća Jug na gol zaostatka. U sljedećem napadu Zvonimir Butić zabija iz peterca za 6:4. Jug je odmah uzvratio lijepim golom Jokovića i drama se nastavila. Nakon pogreške obrane Juga, Rino Burić je ostavljen sam i zakucava za 7:5. U posljednjim trenucima treće četvrtine Domagoj Zović s igračem više pogađa za 8:5 za Jadran. S tim se rezultatom ušlo u četvrtu četvrtinu.

Nakon nekoliko neiskorištenih napada s obje strane, Biljaka na asistenciju Fatovića s dva metra zabija za 8:6. Jerko Marinić Kragić odmah u sljedećem napadu snažnim udarcem pogađa poviše glave Popadića i vraća Jadran na +3. Na četiri minute prije kraja iz kontre Rino Burić zabija svoj četvrti gol za 10:6 za Jadran. U tom trenutku su igrači Juga shvatili da je utakmica gotova i da će Jadran doći do prvog naslova prvaka Hrvatske.