Jakirović: Nejasan mi je termin derbija s Rijekom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Konferencijske lige odigrao 1:1 na Maksimiru s Betisom i tako obranio prednost 1:0 iz Seville. Gosti su poveli u 38. minuti krasnim golom Cedrica Bakambua, a prolaz Dinamu osigurao je Takuro Kaneko u 59. minuti susreta. Evo što je nakon utakmice rekao Sergej Jakirović.

"Čestitao bih dečkima na sjajnoj, velikoj utakmici. Držali smo se plana od prve minute, dobro smo igrali i bili smo puno opasniji nego u Sevilli, osobito nakon oduzete lopte. Imali smo dobrih šansi, gol smo primili iz greške i u poluvremenu smo se dogovorili da moramo biti konkretniji u tim tranzicijama.

Jako mi je drago radi Hoxhe i Kaneka što su oni kreirali gol, imali su još prilika, ali uspjeli smo pobijediti i izbaciti velikog protivnika. Oni su isto danas pokazali kvalitetu, radili su nam probleme, ali smo sve uspjeli zaustaviti. Bilo nam je lakše kad je izašao Bakambu", rekao je u uvodu.

Nedosuđeni penal, nešto ste rekli sucu?

Na ekranu se lijepo vidjelo, bio sam uvjeren da ga je udario Bellerin. Ali iz drugoga kuta se vidjelo da je Hoxha stao na njegovu nogu. Ispravna odluka suca.

Atmosfera na stadionu?

Sjajna, fantastična. Navijači su svaki put na nivou za razliku od nas. Drago mi je da smo ih uspjeli razveseliti. Probudili su se, vjerujem da će i dalje dolaziti u velikom broju, a mi dajemo sve od sebe. To mi je najbitnije, a navijači to prepoznaju.

Ždrijeb?

Svejedno mi je.

Je li bilo nervoze u svlačionici i što ste im rekli?

Nije bilo nervoze jer smo vidjeli da ih možemo ugroziti. Dogovorili smo se da više malo pazimo na dubinu kad desni bočni Betisa ima loptu u nogama. 

Je li vam ovo najveći uspjeh u trenerskoj karijer?

Jest, a nadam se da će biti i većih.

Sjetite li se sad i one priče s tetoviranjem pokala Konferencijske lige?

Mišić i ja smo se šalili, ali daj bože da osvojimo. Ima tu još odličnih ekipa...

Je li sad puno ljepše biti trener Dinama nakon zadnjih šest utakmica, u nedjelju je Rijeka... Je li to sad taj trenutak u kojem se može okrenuti sezona?

Koliko je bilo tih trenutaka... Meni je svaka utakmica Betis, nema veze kako se protivnik zove. Mi se uvijek isto pripremamo. Ovo je Dinamo, svaku utakmicu moraš dobiti. Što se tiče nedjelje, treba nam dobra energija, protivnik je kvalitetna.

Bernauer?

Cijelo vrijeme je tu, pravi profesionalac, koji se jako dobro prilagodio. Jako dobro zna hrvatski, mene sve razumije, inteligentan igrač. Nadošao je, trajala je prilagodba, a tu je pomogao sigurno i Theophile. Jako mi je drago radi njega, nije on nikad bio otpisan. S taktičke strane mu je trebalo malo više iskustva i s Theophileom je to puno lakše.

Kakav je plan, ima li slavlja?

Nema. Izbacili smo Betis, ali nismo napravili ništa po pitanju HNL-a. Nemamo puno vremena, malo mi je i nejasno da igramo u 15 sati, ali takav je ugovor s televizijom. Moramo se regenerirati do nedjelje.

Što sad, kako ćete se pripremati?

Nama je veći problem od euforije bio povratak iz Seville. Da uzmem svakog od vas da trči 90 minuta pa da putuje doma ili da izađe van, u Mint recimo, pa da te probude ujutro. Imamo igrača iako nas nema puno. Imali smo jučer problem s Bulatom, ali ima i onih koji nisu prijavljeni u Europi pa ćemo se snaći.

Hoxha i Kaneko bili ključne figure?

Hoxha je i u prvom poluvremenu imao nekih dobrih prodora. Drago mi je i radi Kaneka, moramo na krilima biti opasni, to oni znaju. 

Kaneko je rekao da nije zadovoljan kako je igrao i da se mora popraviti. Što vi kažete na to?

Japanac. Oni su takvi, radna etika je na maksimalnom nivou. Dobro on zna što može i to je pohvalno za njega. 

Bulat?

Radimo sve da bude spreman za nedjelju.

Baturina?

On za mene ima slobodu u kreaciji igre. On je 2003. godište, ti dečki su skloni oscilacijama, ali danas je pokazao da je hrvatski dragulj.

Manjak igrača u završnici?

To je danas bilo kad smo bili u niskom bloku, pa onda ispadne da nas je premalo. Slažem se, takva je danas utakmica bila, ali u HNL-u želim imati minimalno četiri, pet igrača u šesnaestercu. Svaki put kad napunimo šesnaesterac smo opasni.