regija

Jakirović za Index: Ja ne gledam tko se kako križa. Ove igrače nitko nije htio

Foto: HŠK Zrinjski

HŠK ZRINJSKI ipak nije uspio ući u Europu. Momčad Sergeja Jakirovića je u infarktnoj uzvratnoj utakmici play-offa Konferencijske lige protiv Slovana u Bratislavi ispala na penale, nakon što su se Slovaci spasili golom u 121. minuti susreta. Zrinjski su do ulaska u Europu dijelile doslovno sekunde.

Zrinjski je u Europu krenuo u 1. pretkolu Lige prvaka, u kojem je s ukupnih 1:0 izgubio od moldavskog Sheriffa. Put je nastavio u 2. pretkolu Konferencijske lige u kojem je izbacio Tiranu, a potom kazahstanski Tobol i onda ga je čekao Slovan. U Mostaru je bilo 1:0 za Zrinjski, da bi prvak BiH na kraju ispao u drami u Bratislavi. S trenerom Sergejem Jakirovićem čuli smo se dan nakon utakmice.

Kako je momčad reagirala, jeste li tužni?

Naravno da smo tužni i razočarani. U tom momentu bi čovjek svašta rekao, a i ništa. Dečki su utučeni, ali ja sam im odmah nakon utakmice rekao da su i najbolji igrači na svijetu promašivali penale u velikim finalima. Osobito nakon ovako naporne utakmice, koja je trajala ukupno 138 minuta prije penala.

Takav je ovo sport. Slovan je imao dva penala za pobjedu protiv Olympiakosa i ispao je. Ja sam ponosan što smo pokazali da smo konkurentni na ovom nivou i da smo bili ravnopravni s klubom koji ima dvadeset puta veći budžet od nas. Svi su se pitali kako ćemo igrati u Europi nakon dominantne sezone u prvenstvu i mislim da su imali što vidjeti.

Imali ste prolazak do doslovno zadnjih sekunda. Jeste li mogli bolje privesti kraju taj produžetak?

Sigurno da smo mogli pametnije. Imali smo dvaput posjed iz kojeg smo pokušavali zabiti gol. Možda da smo čuvali loptu i zabili se u korner, ali sad je o tome suvišno pričati. Imali smo i prije produžetka šanse, da, no što je tu je. Tako je to u nogometu. Onakav gol škaricama za 1:1 zabije nam čovjek koji 12 utakmica nije zabio gol i koji je u golgeterskoj krizi. 

Momčad ste sastavili doslovno od otpadaka iz prvih liga u regiji, a neki igrači su čak bili drugoligaški.

Ja sam tražio gladne i ambiciozne igrače sukladno financijskim mogućnostima kluba. Ovo su rubno prvoligaški i drugoligaški igrači koje nitko nije htio. Bilo je igrača koje sam želio pa neki od njih ne bi, neki imaju predrasude, ali ovi koji su tu su sjajni momci i na njih sam ponosan.

Nisu nama lake ove utakmice. Mi smo nakon ispadanja od Sheriffa ostali na tom putu prvaka i stalno smo igrali s prvacima svojih zemalja. To su momčadi koje imaju po sedamdeset posto pobjeda u svojim prvenstvima kao i mi, nije to mala stvar. 

Veliko je ovo iskustvo za nas iako je gorko. Moraju biti ponosni što su ovako daleko dogurali, a dobili smo i puno podrške potpore i pohvala. Čude se ljudi kako smo dobro organizirani i kako imamo glavu i rep i to mi je drago. 

Dok su prilazili penalima, neki igrači su se križali pravoslavno, neki katolički, a neki su se željeli klanjati. Momčad ste sa svim nacijama iz regije, kako ste to uspjeli?

Najveća snaga Zrinjskog je upravo ta činjenica da imamo multinacionalnu momčad, svih vjera i nacionalnosti. Mi ovdje ne gledamo tko se kako križa i to je veliki plus jer ima puno mišljenja o Zrinjskom u BiH, a jedina prava istina je da je ovo najtrofejniji klub u ovoj zemlji.