Jakobušić: Odlazim ako ne budemo prvaci

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

PREDSJEDNIK Hajduka Lukša Jakobušić obratio se javnosti dan nakon što je smijenjen trener Ivan Leko i imenovan Mislav Karoglan. 

"Nisam mislio da ću se ponovno naći ovdje kad smo posljednji put bili ovdje i predstavljali Ivana. Zahvaljujemo mu se na dolasku, angažmanu i svemu što je dao. Bez ikakve fige mu se zahvaljujem. Bila je ovo teška odluka, gledam na nju kao na svoj poraz. Ovo je jedina ispravna odluka, a ona je suprotno od onog što smo zagovarali, kontinuitet. Mislim da se Leko i igrači nisu mečirali ili Leko i klub. Teško mi je jer je Leko živio za uspjeh", rekao je u uvodu Jakobušić i nastavio objašnjavati zašto je smijenio Leku:

"Najvažniji je kontinuitet procesa, a njega imamo. I uz novi Nadzorni odbor imamo i kontinuitet nadzora. Najvažniji je kontinuitet osvajanja. Ne žalim zbog dolaska Leke, dapače. On je sve što Hajdukov trener treba biti. Ali kao da se od početka on i igrači ili on i klub nisu složili. Kao da smo negdje zapeli. Nekoliko puta tijekom sezone stali smo iza njega. Ne mislim da nam je lani mogao donijeti titulu. Nismo za nju bili zreli kao klub. Drugo je percepcija.

Ali dogovorili smo se da je ovo ta sezona. On je hajdukovac, razumije mentalitet. Nismo osvojili Superkup, a trofeji klubu daju značaj i održavaju ga velikim. Stali smo iza njega, proces je. Izvrsno smo krenuli u sezonu, a cilj je bio da se borimo u Europi i osvojimo naslov prvaka. Ova godina je označena kao ta."

"PAOK-u ni gol nismo dali"

Jakobušić je posebno razočaran što se Hajduk nije plasirao u grupnu fazu Konferencijske lige.

"Selektirali smo ekipu tako da možemo igrati na tri fronte. Budući da se to nije dogodilo, sad imamo i višak igrača i stvara se nezadovoljstvo. Nismo uspjeli u Europi, ali stali smo iza trenera. Sad smo drugi, nismo smijenili Leku zbog rezultata, nego zato što ne igramo dobro. Ne mislim da bi on to mogao preokrenuti i osvojiti titulu. A to je moja odgovornost. Ne možemo ovo s njime preokrenuti, to je jedini razlog. Nismo prošli PAOK, jači je, OK, ali nismo dali gol. Ovo je ta sezona."

"Karoglan je bio jedini kandidat"

Objasnio je i zašto je odlučio vratiti Karoglana, trenera koji je prepustio poziciju Leki prije 10 mjeseci.

"Dovođenje Karoglana nije populizam. Nama se stalno gleda koliko smo uspješni, a prava mjera bit će u šestom mjesecu kada vidimo što smo napravili. Svatko je dobar kad ode, vjerojatno ću i ja to biti kad odem. Mi smo se dovođenjem Karoglana izložili. Lakše je bilo dovesti nekog drugog. On je bio jedini kandidat. Nama ne treba šok, treba nam kontinuitet. Nije Leko loš trener, ali nama sad treba netko tko poznaje svlačionicu i čiji mi rad poznajemo", rekao je Jakobušić pa nastavio:

"Da sam navijač i da čujem da je Karoglan zamijenio Leku, rekao bih što ovi ljudi rade. Karoglan možda nema podršku javnosti, ali ima ekipe i Uprave. Treba nam Europa. Sljedećih 10 godina trebamo biti uspješni i moćni."

Najavio je odlazak ako ne osvoji titulu.

"Lakše je bilo ostaviti Ivana i vaditi se s njim, ali mislim da to ne bi bilo dobro. Mislav nije najbolji trener na svijetu, ali je najbolje rješenje za Hajduk. Mandat će mi isteći na kraju godine, ako ne osvojimo naslov jasno je da je to neuspješna sezona i da me ne morate smjenjivati, sam ću otići. Imamo znanja i mudrosti da budemo prvi. Sve osim duple krune... Hajduk treba naslov radi ljudi, radi emocije. Treba nam Europa, lakše ćemo u nju kao prvaci. Sljedećih deset godina trebamo biti uspješni i moćni."