Je li Dalić prekrižio Petkovića?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

JUTRO nakon debakla protiv Španjolske na otvaranju Eura hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je press-konferenciju u Neuruppinu. Pokušavao je Dalić objasniti razloge teškog poraza od Španjolaca, ali osim činjenice da je Hrvatska izgledala slabo, stajala je predaleko od igrača i nije bila dovoljno agresivna bolje objašnjenje nije ponudio. 

No, dosta toga se dalo iščitati iz njegova komentara "slučaja penal". Bruno Petković je u 80. minuti iznudio penal u situaciji u kojoj je mogao zabiti gol. Unai Simon je ostavio prazan gol, no Petković je pao, a potom se ogriješio o momčadsku hijerarhiju i odlučio sam izvesti penal.

"To ću ja riješiti"

"Penale pucaju Andrej Kramarić i Luka Modrić, a oni nisu bili u igri. Petković nije trebao pucati, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal ne puca. Ako već mi s klupe nismo uspjeli riješiti, postoji hijerarhija u momčadi i on nije trebao pucati penal. Nema tu uzimanja odgovornosti i to ću ja riješiti. Trebao je pucati Ivan Perišić ili Lovro Majer", rekao je Dalić i dodao:

"Kad sam pogledao snimku, morao je zabiti gol. Imao je sve otvoreno, bez golmana... Opet, možda ga je taj kontakt izbacio iz ritma, ali bio je prazan gol i trebao je pokušati napraviti sve da ga zabije. Takav je moj dojam. Sve je bilo prazno, jedan još dodatni napor da se zabije gol."

Ono što Dalić nikad nije tolerirao jest nepoštivanje hijerarhije. Ne znamo kako je tekla komunikacija između Perišića i Petkovića i je li tu bilo nekih teških riječi, ali iz Dalićevih riječi jasno se može iščitati da Petković trenutačno kod njega ne kotira najbolje.

Promjene protiv Albanije

Za utakmicu s Albanijom sigurno će biti promjena, što je Dalić i sam najavio. Jedna od njih mogla bi biti i u vrhu napada jer je jasno da u ovakvoj postavci igre kvalitete Ante Budimira nikako ne mogu doći do izražaja.

Prva opcija je do 80. minute utakmice protiv Španjolske bio baš Petković, ali sad se situacija mijenja. Ostavi li Budimira u momčadi, Dalić bi na lijevog beka morao staviti Bornu Sosu, igrača koji je u stanju pogoditi Budimira centaršutem, što bi Gvardiola spustilo na stopera.

Odluči li Dalić promijeniti napadača, to će najvjerojatnije biti Andrej Kramarić, koji će se s krila prebaciti u sredinu. To otvara prostor na lijevom krilu gdje Dalić mora izmisliti ili nespremnog Ivana Perišića ili Luku Ivanušeca, no sasvim je jasno da Petković protiv Albanije neće biti u početnoj postavi.

Dalić mu je jako zamjerio ovo protiv Španjolske i Petković će se morati dobro potruditi da vrati njegovo povjerenje. Pitanje je i kako su njegovo inzistiranje da baš on bude taj koji će izvesti penal doživjeli suigrači. Odnosi unutar momčadi uvijek su Daliću bili najvažniji i tko ih narušava neće se dobro provesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.