Je li lopta bila vani kod drugog gola Japana?

Foto: EPA

JAPAN je pobijedio Španjolsku 2:1 i plasirao se kao prvi iz skupine E u osminu finala Svjetskog prvenstva. Ondje će igrati s Hrvatskom. Kontroverzan je drugi gol Japana. Doan je poslao loptu na drugu stativu, a Mitoma ju je spasio na gol-aut liniji. Vratio ju je u sredinu, gdje ju je Ao Tanaka ispred Rodrija ugurao u gol za 2:1. 

VAR je nekoliko minuta pregledavao snimku pokušavajući vidjeti je li lopta prešla gol-aut liniju, ali nije mogao utvrditi je li se to dogodilo pa je gol Japanaca priznat. U tom trenutku Japan je bio vodeća momčad skupine, a Španjolska druga zbog bolje gol-razlike od Njemačke.

Strahonja: VAR-soba nije pronašla dokaz da je lopta vani

"Dugo se pregledavala ta situacija koja svakako podliježe VAR-protokolu. Lopta mora cijelim obujmom prijeći liniju i za takvo nešto isključivo je odgovoran VAR. Jedina idealna perspektiva je ptičja", rekao je HRT-ov sudački ekspert Mario Strahonja pa dodao:

"Ako lopta malim dijelom dira liniju, ona ostaje u igri. Mislim da tu VAR-soba nije našla dokaz da je ona bila vani. Gol-tehnologija isto nije mogla tu reagirati jer postoje samo senzori unutar okvira gola, a ne i van njega."