HRVATSKI NOGOMETAŠI

Je li Luka Modrić doista gotov?

Foto: Getty Images / Gulivr image

LUKA MODRIĆ ostao je bez kandidature za Zlatnu loptu te tako postavio presedan u izboru za najprestižniju individualnu nogometnu nagradu. Doista je čudno, osim u slučaju teške ozljede, da igrač koji je jedne godine najbolji na svijetu već druge ne spada niti među top 30. 

Da stvar bude gora, Marca ga je prozvala jednim od krivaca za probleme u Real Madridu. Nakon poraza u posljednjem kolu protiv Mallorce, Kraljevski klub više ne drži prvo mjesto prvenstvene ljestvice, na terenu djeluje neuvjerljivo, a sve te probleme dodatno potencira i činjenica da im je prije samo koji tjedan PSG - bez Neymara i Mbappea - održao pravu lekciju nogometa na Parku prinčeva. Poznati španjolski medij je išao tako daleko da su Modrića, barem u kontekstu Real Madrida, proglasili igračem koji je gotov.

Najviše Španjolce smeta činjenica da je Modrić, nekoć srce vezne linije tada europskog prvaka, konstantno ozlijeđen i nespreman, osim kada treba igrati za reprezentaciju. Tada na terenu redovito provede i svih 90 minuta, dok za Real Madrid ili sjedi na klupi ili troši vrijeme na rehabilitaciji.

Stoga je opravdano zapitati se - jesu li španjolski mediji u pravu? Nakon što više ne spada niti među top 30 po izboru France Footballa, je li Luka Modrić - u kontekstu vrhunskog nogometa - sada gotov?

Nekoć neponovljivo briljantan, danas ne može

Na svom vrhuncu, Luka Modrić bio je doista neponovljiv i neprocjenjivo vrijedan igrač. Njegov prvi dodir s loptom kojim bi svaki presing postao uzaludan, opjevan je stotinama puta od medija, trenera, suigrača i protivnika. Njegova lakoća igre kojom, gotovo lebdeći terenom, osvaja prostor i grabi prema protivničkom golu te stvara višak za suigrače, učinila ga je planetarno slavnim. S Tonijem Kroosom činio je vjerojatno najbolji vezni tandem u povijesti Real Madrida, a titule Lige prvaka samo su se gomilale u vitrinama na Bernabeu.

Grafika za Index Sport: Sofa score 

Sada tog igrača više nema. Ako pogledamo njegove igre tijekom 2015/16. - najbolje sezone u dresu madridskog Reala - te usporedimo s onim kako igra sada, razlike su drastične. Čak i kada prilagodimo minutažu i vidimo da su mu dodavanja na sličnoj frekvenciji i efikasnosti, igra u duelu otkriva sve probleme Luke Modrića. Nestao je njegov intenzitet u igri, kretanja su mu sporija, a više ne lebdi terenom niti osvaja dovoljno prostora.

Zbog svog prvog dodira, hitnih nogu i s obzirom na konstituciju zavidne čvrstine, Luka Modrić bio je jedan od najboljih duel igrača La lige. Sada je skoro pa najlošiji. Dinamika u igri značajno mu je opala, a na terenu u prosjeku ne može provesti više od 30 minuta. Na trenutke čak izgleda i kao da se čuva jačeg kontakta. Ozljede, umor, iscrpljenost i nagomilane sezone s mnoštvom utakmica jednostavno su učinile svoje. S 34 godine na leđima, Luka Modrić ne može više.

Luka je drugačiji kada igra za Hrvatsku

Nakon svjetskog srebra, činilo se kako je idealno vrijeme za podvući crtu, barem što se reprezentacije tiče. Luka Modrić tada se mogao oprostiti na vrhuncu slave i to ne bi bio nikakav presedan. Mnogi su igrači to napravili kako bi si produžili klupsku karijeru za koju godinu, a najekstremniji u tom smislu bio je Paul Scholes. Nitko to Luki Modriću ne bi niti malo zamjerio, baš kao što nije zamjerio niti Mariju Mandžukiću.

Međutim, Modrić je drugačija biljka. Ove je sezone postalo potpuno očito kako njemu reprezentacija znači puno više od Real Madrida, a to su vjerojatno shvatili i Španjolci. Dakako, nije im drago zbog toga, iako u svojim kritikama idu predaleko.

Hrvatski je kapetan za reprezentaciju u ovom kvalifikacijom ciklusu odigrao svih sedam utakmica s prosjekom od 86 minuta po utakmici. Nakon oba jesenska mini-ciklusa od po dvije utakmice za Hrvatsku, vratio se u klub iscrpljen i ozlijeđen. U Real Madridu vjerojatno vide situaciju tako da oni igrača rehabilitiraju samo kako bi onda najbolje dao reprezentaciji. Zbog toga, njihova je frustracija prilično razumljiva.

Je li onda gotov?

Luku Modrića porazio je dosad neporaženi protivnik, onaj koji ne uništava samo karijere nogometaša, nego i cijele kulture i civilizacije. Taj protivnik zove se vrijeme. Protiv njega još nitko nije pronašao lijek.

Nakon što je desetak godina konstantno mogao na vrhunskoj razini igrati 50 utakmica godišnje, s 34 godine na leđima Modrić to više ne može. U vrlo sličnoj situaciji, prije koju godinu više nije mogao niti Andres Iniesta. Već u svom prvom mandatu Zidane mu je spustio broj utakmica na 35 i dobio najbolje od Modrića. Sada Modrić više ne može niti toliko. 

U tom smislu, Luka Modrić je gotov. Više nikada neće biti igrač koji može iz tjedna u tjedan oduševljavati publiku diljem svijeta bravurama i elegancijom na zelenom travnjaku. Ostalo mu je puno manje benzina u rezervoaru, a čini se da ga ove godine kompletno troši na reprezentaciju. To je očito njegov izbor, a Real Madridov problem.

Kako sada stvari stoje, za Real Madrid - Luka Modrić je gotov. Zlatna lopta i slične nagrade također su stvar prošlosti. Međutim, kada je reprezentacija u pitanju, Luka Modrić i dalje igra na vrhunskoj razini. Očito je izabrao što je njegov prioritet. U dvije riječi: hrvatska reprezentacija.