Je li Stanišić pogriješio odlaskom iz Bayerna?

Foto: Profimedia

JOSIP STANIŠIĆ od ovoga tjedna više nije igrač minhenskog Bayerna, barem ne u aktualnoj sezoni. Hrvatski je reprezentativac posuđen Bayeru iz Leverkusena, a njegova budućnost nakon sezone također ostaje neizvjesna iako se, barem zasad, ne spominje mogućnost otkupa ugovora.

Razlozi Stanišićevog odlaska su potpuno razumljivi - on je u posljednje dvije sezone na terenu bio ukupno 600 minuta. Iako sam igrač kaže "bio sam malo iznenađen, ali klubovi su se složili i za mene je ovo najbolja odluka", ostaje činjenica da je za njegov razvoj vjerojatno bolje otići u sredinu gdje će skupiti više minuta.

Međutim, kako je Leverkusen ovoga ljeta svoju obranu pojačao sjajnim lijevim bekom Grimaldom te s obzirom na to da klub, unatoč svim ponudama, nije napustio Frimpong, a tu su još i standardni Tapsoba, Tah, Kossounou i Hincapie, pitanje ostaje isto kao i u Bayernu. Što će to igrati Stanišić?

Kakvu obranu ima Bayer?

Ako se pogleda Bayerov obrambeni roster, on je vrlo jak, pogotovo po pitanju fizikalije i motorike. Svi redom spomenuti igrači su na ovaj ili onaj način jaki i brzi, a neki i ekstremno. Tako je Jeremie Frimpong jedan od najbržih igrača ne samo Bundeslige nego i cijele Europe, te je prethodno s Diabijem na desnoj strani činio najbrži svjetski tandem. 

Stoperi Hincapie, Kossounou i Tapsoba su spoj visine, snage i brzine kakav ima malo koja obrana, što se najbolje vidi po činjenici da sva trojica spadaju u europsku elitu po pitanju nošenja lopte iz zadnje linije. Ni Tah, koji je često i kapetan, tu ne zaostaje mnogo. U osnovi, kada krenu naprijed, velikim koracima osvajaju prostor i tako pomiču linije čistom brzinom i motorikom. 

Alex Grimaldo lako bi mogao biti jedan od najboljih ulova ovoga ljeta, s obzirom na to da je godinama jedan od kamena temeljaca Benficine momčadi, koja u posljednje vrijeme redovito prolazi skupinu Lige prvaka, a prošle je sezone došla do četvrtfinala Lige prvaka.

Na sve to u roster je dodan i mladi Brazilac Arthur, koji je kao tinejdžer debitirao za nacionalnu selekciju te se od njega očekuje da bude prava elita na mjestu desnog bočnog. Konkurencija je, dakle, vrlo jaka.

Gdje tu upada Stanišić?

Stanišićeve vještine možda su upravo ono što Bayeru treba. Prva njegova kvaliteta svakako je njegova polivalentnost, s obzirom na to da je riječ o igraču koji podjednako dobro igra desnog beka, desnog stopera i zadnjeg veznog. Sve te pozicije znao je posljednjih sezona popuniti za Bayern, a s vremenom ga se moglo vidjeti, iako silom prilika, i na lijevom boku.

Ono što je kvaliteta svih njegovih suigrača, spoj visine, brzine i snage, upravo je Stanišićev najveći problem. Iako sa 186 centimetara nije nizak igrač, često ima problema u duelu s jačim napadačima jer nije jak ni brz. Njegove kvalitete, zbog kojih toliko dobro sudjeluje u izgradnji igre, ali i u fazi obrane protiv driblinga, taktičke su, tehničke i mentalne naravi.

U tom smislu Stanišić je doista igrač kakvog bi vjerojatno volio Johan Cruijff. Slavni je nizozemski trener kroz jednu od svojih beskrajnih mudrosti rekao - ako krenem ranije, izgleda kao da sam brži. Upravo se ta postavka jako dobro odnosi na Josipa Stanišića - čita igru odličnu, postavlja se gotovo uvijek idealno te unaprijed radi stvari u kojima često drugi kasne. Zato i jest toliko dobar protiv protivničkog driblinga. A upravo je taj element igre ono što često nedostaje njegovim suigračima.

Što donosi prema naprijed?

Ako se pogledaju njegove lopte u dodavanjima i progresiji, Stanišić je skoro pa elita. Uostalom, Bayern igra stilom i filozofijom koji podrazumijevaju besprijekorno znanje braniča što se distribucije lopte tiče, a tu Stanišić nimalo ne zaostaje.

Često bi znao biti odlična taktička varijanta, koja se pomiče s mjesta desnog beka na desnog stopera, kako bi na drugoj strani Alphonse Davis mogao doći na krilnu poziciju, a Bayern dobiti strukturu igre 3-2-4-1, kakva polako postaje standard za momčadi koje žele dominirati posjedom. 

Kada je svojevremeno u Bayern dolazio Danijel Pranjić, Van Gaal mu je rekao: "Doveo sam te jer ti uvijek dodaš loptu pravom igraču." Vrlo slična stvar je primjenjiva i na ono što donosi Stanišić. Kako zbog manjka brzine nema pravu progresiju s loptom u nogama, mora koristiti druge alate za osvajanje terena, a oni se, dakako, odnose na pravu loptu u pravo vrijeme za pravog igrača. 

To je element igre koji će posebno dobro doći momčadi iz Leverkusena i nešto što sigurno posebno cijeni njezin trener Xabi Alonso.

Gdje će biti njegovo mjesto?

Stanišić će u nekom zamišljenom poretku vjerojatno biti sedmi obrambeni igrač u rotaciji. Čini se nepovoljno, ali ako je jasno da Bayer igra s pet igrača u obrambenoj liniji, a da je Stanišić već igrao na gotovo svim pozicijama, sasvim je realno očekivati da hrvatski reprezentativac sakupi i oko 20 nastupa za Leverkusen.

On će gotovo sigurno biti korišten na više pozicija, a moguće je da će služiti i kao svojevrsna popuna u veznom redu. Upravo će njegovi mentalni kapaciteti, taktička prilagodljivost i polivalentnost značiti i više minuta na terenu. Leverkusen ima odličnu momčad, ali i puno tanju klupu od Bayerna, što automatski znači da će biti više mjesta za Stanišića.

Sve u svemu, Josip Stanišić dolazi u ozbiljnu momčad koja bi u slučaju kakvog idealnog scenarija i mogla izazvati Bayern, a u prvom je kolu protiv Leipziga i pokazala koliko je dobra. Ako mu se broj minuta utrostruči - a mogao bi - ovaj bi potez za njega mogao biti i pun pogodak.