Jedan ishod utakmice Italije i Španjolske može Hrvatsku gurnuti bliže prolasku

Foto: EPA

HRVATSKA je u drugom kolu grupne faze Europskog prvenstva remizirala s Albanijom (2:2). Nakon očajnog prvog poluvremena u kojem je Albanija golom Qazima Lacija vodila 1:0, Andrej Kramarić i Luka Sučić su donijeli preokret u nastavku. U nadoknadi je Klaus Gjasula zabio za bod Albanije.

Sad Hrvatska ima bod, dva manje od Italije i Španjolske uz utakmicu više. Puno više o razvoju skupine znat ćemo u četvrtak jer Italija i Španjolska od 21 sat igraju međusobno. Hrvatskoj bi u tom susretu jako odgovarala pobjeda Italije iz najmanje dva razloga.

Prvi i važniji je da bi Italija osigurala prvo mjesto u skupini i u zadnjem kolu ne bi imala potrebu izvesti prvi sastav ni ići po bodove pod svaku cijenu. Osim toga, pobjedom Italije (ili Španjolske) nestala bi mogućnost da Hrvatska ispadne čak i ako pobijedi u zadnjem kolu.

Kako Hrvatska može proći dalje?

Jasno je da Hrvatskoj protiv Italije igra samo pobjeda. S njom će vrlo vjerojatno biti druga ili treća u skupini. Pobjeda će joj biti dovoljna za drugo mjesto pod uvjetom da ni Italija ni Albanija ne pobijede Španjolce. U tom slučaju Italija može imati najviše četiri boda (isto kao Hrvatska), ali lošiji međusobni omjer, dok Albanija može imati maksimalno dva boda. 

U slučaju da Hrvatska bude treća s četiri boda, to će joj u 99% kombinacija biti dovoljno da prođe dalje. Podsjetimo, dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje, kao i četiri od šest najboljih trećeplasiranih.

Postoji situacija u kojoj joj ni pobjeda protiv Italije neće biti dosta. Kada bi sve četiri reprezentacije zatvorile krug s po četiri boda, tada bi Hrvatska zbog jako loše gol-razlike i poraza od Španjolske s tri razlike bila glavni favorit za ispadanje. To će se dogoditi ako Hrvatska pobijedi Italiju, Albanci Španjolce, a Španjolci i Talijani remiziraju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.