Jedna utakmica ugasila je Dinamov plan s hit-stoperom. Evo što mu sada slijedi

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

MORENO ŽIVKOVIĆ (20) odlazi na novu posudbu iz Dinama u Lokomotivu, potvrđeno je danas. Epilog je to šestomjesečne gaže u redovima hrvatskog prvaka koji ga nije imao vremena čekati. Talentirani stoper, podsjetimo, povučen je u siječnju s posudbe iz Lokomotive. Živković je prošle jeseni bio jedan od najboljih mladih braniča SuperSport HNL-a.

Dinamo je za njegov povratak platio 100 tisuća eura

Modrima je nakon turbulentne jeseni trebala širina na stoperskim pozicijama pa je za prijevremeni prekid posudbe Lokomotivi plaćeno 100 tisuća eura. U Dinamu su računali kako bi baš Živković trebao iskoristiti priliku i nametnuti se do kraja sezone, unatoč dramatičnoj borbi za vrh s Hajdukom i Rijekom.

Međutim Živkovićev i Dinamov plan praktički je ubijen u njegovoj povratničkoj utakmici. Dinamo je 23. siječnja izgubio 3:0 od Lokomotive na Maksimiru u zaostaloj utakmici četvrtoga kola SHNL-a. Duje Čop zabio je tri komada i lako izlazio na kraj s Modrom obranom, a mladi Živković u toj je utakmici odigrao samo prvo poluvrijeme.

Za Dinamo je poraz u toj utakmici bio ravan katastrofi jer su Hajduk i Rijeka već ozbiljno počeli odmicati, a veliki dio javnosti počeo je pomalo otpisivati zagrebački klub u ludoj borbi za naslov. Jakirović je morao hitno reagirati.

Brzo je izgubio povjerenje

Trener Sergej Jakirović nije bio zadovoljan njegovom igrom protiv Lokomotive, no Živković je svejedno startao u sljedećem kolu kada je Dinamo uz dosta muke pobijedio 1:0 kod Istre 1961. Živković je 90 minuta dobio još u 2:2 remiju kod Lokomotive, a nakon toga izgubio je mjesto u prvih 11. Živković je pod Jakirovićem startao u sedam utakmica, no zbog neiskustva nije ulijevao povjerenje.

Pritom, njegove brojke iz Dinama ne mogu se usporediti s onima iz Lokomotive i zato je vrlo brzo sve postalo jasno oko njegovog statusa. Dinamo bi vrlo vjerojatno imao vremena istrpjeti mladog stopera da nije bio u ludoj borbi za titulu, no Jakirović je bio prisiljen vjerovati prekaljenom KTC-u, kao i njegovom sunarodnjaku Bernaueru, koji se nametnuo u drugom dijelu sezone.

Grafika: Sofascore

Jakirović se tada odlučio za francusku kombinaciju Maxime Bernauer - Kevin Theophile-Catherine, koja ga je pogurala do duple krune, ali i senzacionalnog izbacivanja Betisa u Konferencijskoj ligi. Već u veljači postalo je jasno kako će Živkovićeva minutaža biti smanjena u odnosu na planirano.

Toplak je sve objasnio već u siječnju

Potencijalne probleme u siječnju je detektirao Samir Toplak. Ispostavilo se da je bio u pravu: "Živković je dragulj kojeg čeka budućnost, međutim, on je igrao u pet utakmica za Lokomotivu prošle polusezone. Dovesti takvog igrača da ti bude u momčadi koja treba osvojiti titulu meni je neshvatljivo.

Nije dobro za mladog igrača koji može izgorjeti, u Lokomotivi bi se razvio da je ostao još neko vrijeme, nije on još na tom nivou potrebnom za Dinamo. Nije to igrač za naslov prvaka, ne može on sad držati cijelu obranu, što se od njega očekuje."

Povratak u Lokomotivu

Modri su od veljače uhvatili zalet i nastavili nizati pobjede u domaćim natjecanjima, a Živković je sezonu u Dinamu zaključio sa šest ligaških nastupa i jednim pogotkom i asistencijom. Skupio je 495 minuta, gotovo duplo manje u odnosu na period u Lokomotivi. Živković je prošle jeseni za momčad s Kajzerice u deset nastupa zabio jedan gol, a odigrao je ukupno 900 minuta.

Od ovog će se ljeta mladi hrvatski reprezentativac ponovno boriti za minutažu kod trenera Silvija Čabraje i tako pokušati vratiti formu s kojom je bio zanimljiv Dinamu prije više od pola godine. Živković je i definitivno izgubio mjesto u modroj svlačionici nakon dolaska španjolskog stopera Raula Torrentea (22) iz Granade.

Dolazak Torrentea potvrdio je novi Dinamov plan

Torrente je stigao po isteku ugovora, a od njega su očekivanja u samom startu velika. Riječ je o bivšem mladom reprezentativcu Španjolske te igraču koji prema Transfermarktu vrijedi tri milijuna eura. Osim njega, konkurenciju na stoperskim pozicijama zaoštravaju Maxime Bernauer (26), Dino Perić (29) i Kevin Theophile-Catherine (34).

Klub će napustiti i Boško Šutalo (24), koji odlazi u belgijski Standard. Na stoperskoj poziciji može igrati i Mauro Perković (21), koji je prošle sezone više korišten na lijevome beku. Jakirović će tako imati pet opcija na pozicijama srednjih braniča.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.