Joško Gvardiol ima sve

Foto: EPA

NE TAKO davno, u kolovozu ove godine, prije isteka prijelaznog roka, bili smo svjedoci gotovo sulude serije ponuda koja je iz Engleske stizala u Leipzig. Gotovo svakodnevno mogli ste čitati o tome tko je zainteresiran za lijevog stopera Nijemaca. 

Naravno, radi se o Jošku Gvardiolu. Već ranije, u ožujku, pisali smo o najmodernijem igraču u hrvatskoj povijesti i detaljno analizirali njegov igrački profil i plafon koji možemo od njega očekivati u budućnosti te ono što mu do njegova ostvarenja nedostaje.

Ekspresno sazrijevanje

Nakon dvije utakmice u Kataru, stoper hrvatske reprezentacije je hit. O njegovoj igri raspisali su se i strani mediji, hvali ga se na sva usta. Te pohvale su itekako zaslužene jer partije koje ovaj 20-godišnjak pruža su fascinantne.

Baza koju Gvardiol ima u svojim fizičkim i atletskim karakteristikama te prepoznavanju igre praktički se svakodnevno nadograđuje. Na račun svoje mladosti, Joško je tijekom protekle pune sezone u Leipzigu morao napredovati i to poglavito u smislu taktičke discipline.

Kao što smo već ranije spominjali, to je aspekt igre u kojem će trebati ostvariti najveći napredak. Unatoč nešto sporijem ulasku u aktualnu sezonu Bundeslige, čim je uhvatio ritam nakon povratka od ozljeda, Gvardiol je krenuo u pravom smjeru.

Ako treba gledati na taj napredak u ograničenom uzorku ovog Svjetskog prvenstva, vrlo je jednostavno pronaći prave momente u igri. Naš lijevi stoper gotovo nikada ne otvara prostor protivničkom igraču kada stoji u bloku, već naprotiv čeka pravu priliku za iskakanje da bi zatvorio prostor.

Bilo da je riječ o dodavanju ili centaršutima ili pak pokušaju zaustavljanja krilnog igrača u naletu, Gvardiol je svojom orijentacijom tijela spreman biti proaktivan. Takve situacije samo dodatno potenciraju ono što smo o njemu znali već od ranije i put mu je čvrsto trasiran prema naprijed.

Doda li se tome njegova čvrstoća u duelu i izvrsna kontrola skoka, njegov potencijal postaje sulud. Zračni dueli i izvrsno postavljanje kod centaršuta svakako se razvijaju u pozitivnom trendu kroz utakmice koje igra na najvišoj razini, ali baš je kontrola skoka i presječenih lopti ono što ga čini posebnim u obrambenom kontekstu.

Snaga i kontrola u jednom paketu su zastrašujući

No, njegove pozitivne karakteristike ne odnose se jedino na defenzivne elemente igre. Već spomenuta kontrola ima snažnu ofenzivnu konotaciju. Ona znači da po osvojenom duelu, oduzetoj ili presječenoj lopti Gvardiol ne reagira stihijski, već ima daljnja rješenja na umu. Uvijek, kad je to moguće, pokušava ostvariti kontrolu nad posjedom i proslijediti ga prema igraču dobroj poziciji.

To bi samo po sebi već bila elitna karakteristika središnjeg braniča, ali stvari ne staju tu. Kao što ste vjerojatno primijetili, još uvijek nismo spomenuli ofenzivne elemente igre, a i oni su itekako impresivni. Za početak, valja ponovno naglasiti da se radi o ljevonogom igraču, što ga čini posebnijim od drugih.

Osim toga, njegova igra u posjedu u zadnjoj liniji uvijek teži progresiji. Bilo da se radi u igri u prvoj distribuciji ili netom nakon osvojenoj lopti. Od dolaska u Leipzig razvidno je da načini na koje odigrava svoja dodavanja napreduju. Uvijek traži igrača koji se nalazi u poziciji nastaviti napad, a gotovo nikad, ako nije prisiljen, dodavanje da se riješi lopte.

Međutim, ni to nije sve. Gvardiol je također sklon visokim odlascima prema protivničkom kaznenom prostoru te time totalnom razbijanju obrambenih formacija. Zbrojite li sve ove hvale na njegovo ime i pokušate ih pretočiti u monetarnu vrijednost, bit će vam jasno da je za njega samo nebo limit. A to je nemjerljiv zalog za budućnost hrvatskog nogometa.