Junak SP-a prvi put komentirao potez kojim je zgrozio svijet

Foto: Profimedia

EMILIANO MARTINEZ bio je heroj i antiheroj SP-a u Kataru. U najluđem finalu Svjetskog prvenstva (3:3) golman Argentine je u posljednjem napadu Francuske na kraju produžetaka nevjerojatno obranio zicer Randalu Kolou Mouaniju. Zatim je u raspucavanju obranio penal Kingsleyju Comanu te tako odveo Argentinu prema naslovu. Nije stoga bilo čudno kada je nakon utakmice na ceremoniji dodjele nagrada on dobio onu za najboljeg golmana SP-a.

Rugao se Mbappeu nakon poraza

Martinez je nakon primanja Zlatne rukavice prvo njome mahnuo prema navijačima, a onda ju je nabio na međunožje te se okrenuo prema publici koristeći nagradu kao falusni simbol. Primitivni potez koji je Martinez izveo pred cijelim svijetom izazvao je opću osudu i zgražanje, kao i ono što je golman Argentine zatim izveo u svlačionici Argentine i na slavlju po dolasku u domovinu.

FIFA zbog njegovog kreveljenja uvodi "anti-Martinez pravilo"

U obje zgode ružno se rugao Kylianu Mbappeu, glavnoj zvijezdi Francuske. Mbappe je Martinezu zabio tri gola u finalu, ali mu je golman Argentine uzeo svjetski naslov. Nije to jedino nesportski što je u finalu izvodio Martinez. Prilikom raspucavanja penala rugao se francuskim izvođačima i zadirkivao ih kako bi ih dekoncentrirao. Zbog toga FIFA uvodi "anti-Martinez pravilo".

Sada je Martinez, golman Aston Ville, otvorio vrata svoje trofejne sobe u kući u Engleskoj novinaru Goala. Pričao je zanimljivosti vezane za sve pehare i nagrade, a kada su došli do Zlatne rukavice s SP-a, novinar mu je rekao kako sigurno zna koje će pitanje sada dobiti.

"Uradio sam to i s nagradom na Copi, pa sam rekao da ću i na SP-u"

"Da, nisam to trebao uraditi. To je jedina stvar s SP-a na koju nisam ponosan. To je bila glupost koju sam napravio, ali uradio sam je i na Copa Americi godinu ranije, kada sam također osvojio Zlatnu rukavicu za najboljeg golmana prvenstva Južne Amerike, a Argentina naslov.

Prijatelj mi je prije ceremonije u Kataru rekao kako ne vjeruje da ću sada opet napraviti što i na Copi, ali nikad me nije bilo briga što radim i što drugi govore. No nakon svih kritika na to što sam uradio i kada sam malo razmislio... Žao mi je i to je doista jedino čime se ne ponosim."