SENZACIJA

JUŽNA KOREJA - NJEMAČKA 2:0 Njemačka je ispala sa Svjetskog prvenstva!

Foto: EPA

NJEMAČKA JE ispala sa Svjetskog prvenstva! Branitelji naslova su sramotno lošom igrom u zadnjem kolu skupine F u Kazanju izgubili od Južne Koreje 2:0 i kao zadnji u skupini prvi put u povijesti ispali u ovako ranoj fazi natjecanja.

Igrala se 96. minuta. Južna Koreja je senzacionalno vodila 1:0 i svi Nijemci, pa i Manuel Neuer, očajnički su krenuli prema naprijed ne bi li nekim čudom zabili dva gola i spasili se neviđene sramote. Samo, ovo nije ona stara Njemačka koja se uvijek nekako spašavala. Ovo je Njemačka koju je Meksiko razbio igrom u prvoj utakmici, ovo je Njemačka koja je uz jako puno sreće dobila Švedsku golom u 95. minuti i ovo je Njemačka koja se borila za goli život u sudačkoj nadoknadi. Protiv Južne Koreje.

Rezultati by SofaScore

Neuer je izgubio loptu duboko u korejskoj polovici, a Ju je napucao loptu prema praznom golu. Son Heung-min je potpuno sam s centra krenuo za njom i nonšalantno je gurnuo u prazan gol za nestvarnih 2:0. Neuer je gledao prema nebu, Hummels se ironično smijao, a Mario Gomez je tupo gledao u pod. Bila je to slika i prilika njemačke reprezentacije. Ne samo na ovom turniru nego i u tjednima prije njega. Ništa nije išlo u prilog Nijemcima, a za sve su sami krivi. Od šokantnog nepozivanja Leroya Sanea, preko Gundoganovog koketiranja s Erdoganom i blata do koljena u njihovom ruskom kampu, do vrlo neuvjerljive zadnje provjere protiv Saudijske Arabije (2:1). 

Iako nisu bili uvjerljivi u prva dva kola, izrazito neuvjerljivi Nijemci imali su u zadnjem kolu protiv Korejaca popravni ispit i, na prvi pogled, lagan zadatak. Bilo kakva pobjeda bi ih u većini kombinacija odvela u osminu finala, a s dva razlike sigurno bi prošli. Englezi bi rekli: “You had one job”.

No, Nijemci nisu dobili dva razlike. Nijemci nisu pobijedili. Aktualni prvaci i momčad koja “uvijek pobjeđuje” stvorila je u 100 minuta nogometa protiv Korejaca jednu i pol šansu i na kraju sasvim zasluženo izgubila. Više se na ovom turniru nisu mogli provlačiti. 

Nije to bila utakmica u kojoj su Nijemci promašili nemoguće pa bili kažnjeni za svoje promašaje. Ne, momčad Joachima Löwa ušla je u utakmicu čekajući da Korejci sami sebi zabiju neki gol i s toliko arogancije da je to bilo ružno za gledati. Gubili su se u nekim solo prodorima, nisu dodavali suigraču u boljoj poziciji, a opušteni Korejci, koji su također imali šansu za prolazak, igrali su hrabro i bez previše respekta.

Dapače, sredinom prvog poluvremena mogli su i povesti. Jung je opalio iz slobodnjaka, Neuer očajno reagirao i odbio loptu pred Sona, ali je onda u zadnji trenutak uspio šakom odbiti loptu ispred Tottenhamova igrača. Samo pet minuta kasnije Son je prihvatio odbijenu loptu na sedam, osam metara i iz odlične prilike raspalio preko gola.

Nijemci su griješili u najosnovnijim elementima igre, a u dvije dobre situacije Özil nije uspio na nekoliko metara dodati igračima koji su bili u čistim šansama. Ništa se u Kazanju nije promijenilo ni u drugom poluvremenu, ali jest u Jekaterinburgu gdje je Švedska od 50. do 74. minute zabila tri gola što je značilo da bi Njemačka i minimalnom pobjedom prošla u osminu finala.

To je za Löwovu momčad bio preveliki zalogaj. Iako su u jednom periodu igre u drugom poluvremenu zaigrali nešto bolje, nisu uspjeli stvoriti neku pravu, veliku priliku. Najbliže golu bili su u 48. minuti kad je Goretzkin udarac glavom Cho odlično obranio, a nešto kasnije je Werner loše pucao u dobroj situaciji. Njemačka je izgledala kao da uopće nije svjesna situacije u kojoj se nalazi i tek je u zadnjih desetak minuta ozbiljnije krenula po gol. U 87. minuti Özil je ubacio na vrh peterca, a Hummels potpuno sam glavom pucao preko gola. U sljedećem napadu Kroos se izborio za udarac na rubu kaznenog prostora, ali je pucao preslabo i korejski golman je uhvatio loptu.

Svatko tko imalo prati nogomet pomislio je u tim trenucima da će Njemačka sigurno dati gol "jer je to Njemačka”, a kad je četvrti sudac pokazao šest minuta sudačke nadoknade to se činilo kao nešto neminovno, iako igrom to nije zaslužila. I stvarno, gol je pao, ali na drugoj strani.

Lopta se nakon kornera i velike gužve u kaznenom prostoru odbila pred Neuerov gol gdje je potpuno sam bio Kim. Korejski branič zakucao je loptu u gol na užas svih njemačkih igrača i navijača, ali ga je linijski sudac poništio zbog zaleđa. Sudac Gieger otišao je pogledati snimku i onda pokazao na centar jer se vidjelo da je Kimu u želji da izbije loptu slučajno asistirao Toni Kroos što znači da zaleđa nema.

Nije više bilo vremena za nekakvo čudo. Nije se ono ni moglo dogoditi, a konačan kraj ove generacije bio je gol za 2:0. Bio je to jedan od onih trenutaka koje ćemo svi pamtiti i sjećati se gdje smo bili kad je Neuer izgubio loptu na 80 metara od gola, a Son ga zabio u prazan gol Nijemcima.

Njemačka je ispala. Njemačka je gotova. Na puno pitanja morat će Joachim Löw odgovoriti, ako uopće do povratka u domovinu bude izbornik ove reprezentacije. Morat će reći zašto je forsirao Tima Wernera koji je evidentno pukao pod težinom pozornice SP-a. Morat će reći zašto mu je momčad veći dio ovog SP-a izgledala kao da se prvi put sastala na terenu. 

Ukratko, on je taj koji će Nijemcima morati objasniti zašto im je reprezentacija više sličila na cirkus, a ne na nogometnu momčad.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.