Kad on igra, Engleska ne gubi

Foto: EPA-EFE

ENGLESKA je u četvrtfinalu povela 2:0 protiv Švedske koja je onda stisnua i pokušavala se vratiti u igru. Šveđani su opalili po golu, a Pickford je obranio. Lopta je došla do Forsberga koji je imao čisti šut na gol, ali mu se pod noge bacio jedan engleski igrač. Isti igrač se potom bacio u prazno u želji da blokira drugi Forsbergov pokušaj, onda se ustao i naganjao Šveđanina dok ga nije istjerao iz šesnaesterca i potom mu loptu raspalio na tribinu.

Skočio je u zrak, podigao u ruke i počeo slaviti kao da je osvojio Svjetsko prvenstvo. Još nije, jer je tek u polufinalu u kojem će u srijedu na Lužnjikiju igrati protiv Hrvatske, ali Jordan Henderson postao je jedna od ključnih figura ove engleske reprezentacije koja se nada čudu u Rusiji.

Henderson je protiv Švedske odigrao, bez pretjerivanja, kao Luka Modrić. Ne, engleska "osmica" nije bolji igrač od Modrića niti će to ikada biti. Ali, u najvažnijoj utakmici svoje reprezentacije u novijoj povijesti bio je fantastičan. Liverpoolov veznjak imao je 75 posto točnih dodavanja, no puno bitnije od toga u njegovoj igri bila su tri od tri dobivena zračna duela, tri oduzete i tri presječene lopte, jedan blok i jedno izbijanje. Osim toga, u prvom poluvremenu je fantastičnom loptom pronašao Sterlinga koji se spetljao u čistoj šansi i uz Pickforda je bio najbolji engleski igrač u toj utakmici.

I zato je Southgate zabrinuto gledao kad je Henderson u 85. minuti odšepao s terena, a još više ga je rastužila informacija da će Henderson možda propustiti utakmicu s Hrvatskom. Na njegovu sreću, a našu žalost Jordan će ipak biti spreman i gotovo sigurno će biti u početnoj postavi protiv Dalićeve momčadi.

Kako je Jürgen Klopp od tipičnog engleskog "mesara" napravio jednu od ključnih figura u Liverpoolovom pohodu do finala Lige prvaka i čudesnom uzletu Engleske u Rusiji? Dok je igrao u Sunderlandu, Henderson je bio onaj grubi, glasni i pomalo prljavi engleski veznjak. Psovao je na svoje i protivničke igrače, brutalni startovi i žuti kartoni bili su mu kao "dobar dan" i jedini čime se isticao od ostalih bio je rijetko viđena želja za pobjedom i motivacijom koja je tek pod Kloppom kanalizirana u pravom smjeru.

Hoće Klopp imati takav efekt na svoje igrače. Od Marcela Schmelzera, Jakuba Blaszykowskog i Kevina Grosskreutza napravio je neumorne radilice i trčake u onoj Borussiji. Nuri Sahin pod nikim drugim nije igrao takav nogomet kao kod Kloppa, a isto se moglo reći i za Kagawu i Götzea. Kad je došao u Liverpool preporodio je Firmina, od Lovrena je napravio svjetskog stopera, Mane je za klasu bolji igrač, a vezna linija Henderson - Milner - Wijnaldum terorizirala je protivnike u Ligi prvaka.

Stručnjaci kažu da je upravo Henderson bio ključan lik u toj Liverpoolovoj liniji. Nijemac je njegovu neizmjernu energiju iskoristio da od njega napravi "box-to-box" igrača koji nevjerojatno brzo može pomagati obrani nekad čak i kao treći stoper, a onda iznijeti loptu 20 ili 30 metara i riješiti je se čim vidi igrača u boljoj poziciji. Henderson neće previše asistirati, neće zabijati, ali onih nekoliko zadataka koje ima odradit će besprijekorno.

Iako nije najstariji u momčadi, Henderson je postao jedan od vođa ove momčadi, koja je u Rusiju ispraćena bez ikakvih očekivanja sa željom samo da se ne osramote. No, Henderson je navikao na takve okolnosti. Kad je 2011. došao iz Sunderlanda u Liverpool nije se snašao. Mučio se izboriti se za mjesto u postavi, a klub mu je rekao da ga, ako želi, može zamijeniti za jednog igrača iz Fulhama. Henderson je to odbio i rekao da se želi izboriti za mjesto u momčadi koliko god mu za to trebalo vremena.

Kroz život se ionako dosta borio. Kad je imao 16 godina dijagnosticirali su mu Osgood-Schlatters sindrom, bolest skakačkog koljena zbog koje bi ga iz čistog mira počela boljeti koljena i postojala je mogućnost da se prestane baviti nogometom. No Henderson ni pod koju cijenu nije želio odustati, išao je na terapije i uzimao lijekove i naučio je s time živjeti. Kod Brendana Rodgersa, koji ga je želio prodati, se izborio za mjesto u momčadi, a kod Jürgena Kloppa postao je vođa i dobio je kapetansku traku.

To je upravo ono što je i Gareth Southgate od njega tražio u momčadi. Nekoga tko će mu na terenu biti produžena ruka, iako je za kapetana odabrao Harryja Kanea. Utakmica protiv Švedske bila je prva u kojoj je pretrčao manje od 10 kilometara (treći je najbolji trkač u reprezentacij), a kod svakog prekida, koji su glavno englesko oružje, poput "quarterbacka" je razmještao igrače.

Upravo s njim je Southgateov pomoćnik zadužen za napadačke akcije Allan Russell najviše radio pri prekidima. Henderson je taj koji daje znak da se krene s lažnim kretanjima i on je taj koji doslovno zove akciju na kornerima.

"Izbornik je želio u ovu momčad ugraditi identitet. O tome smo otvoreno razgovarali od prvog dana. Svatko u momčadi zna svoju ulogu i svi dišemo kao jedan. Imam sreće da je takva situacija i u Liverpoolu gdje mi je Jürgen Klopp strašno pomogao i kao igraču i kao čovjeku i to želim prenijeti i na igrače u reprezentaciji", rekao je Henderson.

U srijedu će protiv Modrića i Rakitića imati strašno težak zadatak. Koliko je teško igrati protiv Modrića uvjerio se u porazu od Reala 3:1 u finalu Lige prvaka što je opisao kao najteži trenutak u karijeri. Engleska reprezentacija na ovom prvenstvu još nije igrala protiv pravog, vrhunskog protivnika, ali je Henderson u svim tim utakmicama bio odličan. Bilo u klasičnom ratu s grubom kolumbijskom veznom linijom ili u pomaganju obrani protiv Švedske koja je u nekoliko trenutaka jako opasno zaprijetila.

Henderson nije ni Modrić ni Rakitić, ali je strašno pouzdan i koristan igrač. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog činjenice da je postao prava amajlija za englesku reprezentaciju po čemu je njezin apsolutni rekorder. Za Englesku je odigrao 43 utakmice, ali u zadnjih 30 u kojima je igrao ima nevjerojatan niz. 

Znate koliko je Engleska izgubila od tih 30 utakmica? Nijednu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.