Premiership

Kakav Tottenham želi Conte? S hrvatskim plućima i srpskim nosom za gol

Foto: Grafika/Index.hr

ANTONIO CONTE u Tottenhamu vidi šansu za osvajanje najvećih trofeja i iskrenost u ljudima koji su ga zaposlili. U suprotnom ne bi dolazio u ovaj klub jer Talijan sve projekte dijeli na dvije jednako važne stvari. Prva je jesu li su ambicije pobjedničke ili ne, a druga je povjerenje. Više puta je dokazao da je spreman napustiti posao, čak i u trenucima velike radosti, ako se bilo što od navedenog naruši.

S Juventusom je oborio talijanski rekord po broju osvojenih bodova i povezao tri titule državnog prvaka, a onda nakon slavlja najavio odlazak uz izjavu da "ne možete za 10 eura jesti u restoranu u kojem jela koštaju 100 eura", aludirajući na nedovoljnu snagu kluba da krene po trofej Lige prvaka. Interu je donio 11 godina čekani naslov Serie A, a onda otišao jer je vidio da će klub, umjesto dodatnog ulaganja u momčad, prodavati neke od najboljih igrača. Zbog sličnih razloga raspala se i njegova veza s Chelseajem, gdje je u dvije sezone osvojio Premiership i FA kup.

Conte je i dalje elitni trener koji može birati klub, to mnogo govori o njegovim ambicijama s Tottenhamom

Tako dokazani serijski osvajač, ali i izuzetno zahtjevni vođa neupitno pripada elitnoj skupini trenera, koji mogu očekivati pozive iz najvećih klubova svijeta. Uostalom, prije samo nekoliko dana predviđalo se da će Conte u Manchester Unitedu zamijeniti Olea Gunnara Solskjaera, koji se nalazi pod velikim pritiskom, a nedavno je povezivan i sa španjolskim gigantima Real Madridom i Barcelonom. Talijana nije nerealno zamisliti ni u PSG-u, gdje Mauricio Pochettino još nije najbolje posložio stvari na terenu.

Zato Conte nije bio primoran prihvatiti prvu ozbiljniju ponudu koja mu se nudi, pogotovo zbog toga što nije dugo bez posla. Spursi su mu definitivno predstavili projekt u kojem vidi šansu da ponovo postane prvak Engleske i jedan od favorita za osvajanje Lige prvaka.

Možda u ovom trenutku to zvuči suludo jer londonska momčad je prošle sezone bila sedma, a pretprošle šesta u prvenstvu. Sad se nalazi na skromnom devetom mjestu s 10 bodova zaostatka u odnosu na prvoplasirani Chelsea te s 9 postignutih i 16 primljenih golova ima jedan od najgorih napada i jednu od najgorih obrana lige.

No Conteu ovi podaci ne igraju veliku ulogu. Njega ne zanima što je bilo, već što može biti, a to je dokazao više puta. Juventus je prije njegova dolaska bio sedmi, a onda je s njim od 2012. do 2014. tri puta bio prvak Italije. Chelsea je sezonu 2015./2016. okončao na 10. mjestu, da bi odmah po dolasku Contea u narednoj sezoni osvojio naslov. 

Italija je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine ispala u skupini, nakon čega je s njim na Euru dvije godine kasnije izbacila Španjolsku i tek nakon penala u četvrtfinalu ispala od tada aktualnih prvaka svijeta Nijemaca. Inter u osam sezona prije Contea nije mogao bolje od četvrtog mjesta i 72 osvojena boda. S njim je osvojio drugo pa prvo mjesto, uz 82 odnosno 91 osvojeni bod.

Levy je očigledno dao snažno obećanje koje mora ispuniti

Evidentno je da bi velika titula s Tottenhamom bila veća od svih ranijih uspjeha jer konkurencija u Premiershipu je brutalna. Pep Guardiola i Manchester City, Jurgen Klopp i Liverpool te Thomas Tuchel i Chelsea djeluju kao najjači europski strojevi, a izuzetnu kvalitetu imaju i Manchester United i Cristiano Ronaldo, da ne kažemo United i Ole Gunnar Solskjaer. No Conte voli izazove i dat će sve od sebe da pomrsi račune engleskim i europskim velikanima.

Još je nepoznato što su predsjednik Tottenhama Daniel Levy i direktor Paratici obećali Talijanu, ali oni sigurno znaju da je u njihovim riječima vidio šansu za veliki uspjeh, s tim da moraju biti svjesni da će ih napustiti ako ga u bilo kojem trenutku iznevjere jer im je proteklog ljeta, prema pisanju The Athletica, kada su ga prvi put pokušali dovesti, dao do znanja da će otići iz kluba ako osjeti da mu lažu, baš kao što je učinio i u Interu.

Conte je opisao da su ga privukli "zarazni entuzijazam i odlučnost Daniela Levyja u želji da mu povjeri ovaj zadatak", a važnu ulogu odigrao je i Paratici, koji je kao sportski direktor već surađivao s njim u Juventusu.

Još uvijek nije potpuno jasno zašto Conte već na ljeto nije prihvatio ponudu Tottenhama iako je on po potpisu ugovora s londonskim klubom izjavio da tada nije bio spreman jer se emotivno oporavljao od rastanka s Interom.

Conteov dolazak možda natjera Kanea da prestane razmišljati o odlasku

Talijan će pod rukom imati petu najskuplju momčad prvenstva, u kojoj igra nekoliko igrača svjetske klase, a prvi u redu su Harry Kane i Heung-min Son. Prerano je spekulirati o Kaneovoj budućnosti u klubu, ali nakon što je Conte stigao u klub i nakon što su ga Spursi već uspjeli zadržati prošlog ljeta, kad je City navodno davao 150 milijuna eura za njega, vrlo je vjerojatno da će sjajni engleski napadač i naredne sezone nositi isti dres.

Očekivano je da će Kane i Son biti napadački tandem u Conteovom omiljenom sustavu 3-5-2, u kojem je talijanski stručnjak izvlačio maksimum iz Lautara Martineza, Romelua Lukakua, Diega Coste, Carlosa Teveza i mnogih drugih. Talijanski trener je i s igračima znatno manje kvalitete, poput Fernanda Llorentea i Graziana Pellea, bilježio sjajne rezultate, što upućuje da bi Kane i Son mogli blistati pod njegovim vodstvom.

Conteu će trebati neko vrijeme da procijeni gdje su mu na ostalim pozicijama na terenu pojačanja najpotrebnija, ali već na prvu djeluje da će morati dovesti barem jednog braniča. Kao favorit se navodi Stefan de Vrij, kojeg je trenirao u Interu. Olakšica za Tottenham je što Nizozemcu istječe ugovor narednog ljeta.

De Vrij nije jedini igrač kojem istječe ugovor na ljeto 2022. godine koji se već povezuje s Tottenhamom. Isti je slučaj i s hrvatskim reprezentativcem iz Intera Marcelom Brozovićem, kao i veznjakom Milana Franckom Kessiejem.

Ova tri igrača navode se na skoro svim listama talijanskih i engleskih medija kada se špekulira o prvim Conteovim pojačanjima, a na listi je i 22-godišnji stoper Intera Alessandro Bastoni, za kojeg bi londonski klub morao platiti veliku odštetu. Igrač takvog profila bi možda bio i najpotrebniji svom dojučerašnjem treneru jer Tottenham nema ljevonogog stopera za sustav 3-5-2.

S Tottenhamom se povezuje i sjajni srpski napadač iz Fiorentine, Dušan Vlahović, koji je ove sezone zabio 10 golova u 12 nastupa. On je po stilu igre vrlo sličan Kaneu i bit će vrlo skup na tržištu. Možda će Spursi krenuti po njega samo ako odluče prodati Kanea.

Conte će do siječnja ionako morati računati na postojeći kadar tako da je za očekivati da na golu ostane kapetan, 34-godišnji Hugo Lloris, koji ima ozbiljnu konkurenciju u osam godina mlađem Pierluigiju Golliniju.

Conte je najveće pojačanje u povijesti kluba

Šansu ispred golmana trebali bi prvo dobiti Davinson Sanchez, Cristian Romero i Ben Davies budući da ovaj lijevi bek može igrati stopera, a zbog toga što je ljevak, mogao bi imati prednost nad Ericom Dierom.

Na bočnim pozicijama sigurni su Emerson Royal i Sergio Reguilon, kao što bi na poziciji zadnjeg veznog povjerenje trebao dobiti Pierre-Emile Hojbjerg. Ostaje za vidjeti koliko će Conte vjerovati Tanguyu Ndombeleu, koji još nije opravdao onih 60 milijuna koje je Tottenham platio Lyonu za njega 2019. godine, ali Talijan će vjerojatno na početku prvo testirati njega. Za preostalo mjesto u veznom redu borit će se Harry Winks, Dele Ali, Giovanu Lo Celso i Oliver Skipp, ali kao favorit djeluje Lo Celso.

Ako Tottenham barem do narednog ljeta uspije dovesti Bastonija, De Vrija i Kessieja, vjerojatno će iz sastava ispasti Davies, Lo Celso i Sanchez, pod uvjetom da svi ostali opravdaju očekivanja. Eventualni dolasci Brozovića i Vlahovića, vjerojatno bi značili da iz udarne postave ispada Hojbjerg i da Kane odlazi iz kluba.

U svakom slučaju, bit će vrlo interesantno pratiti Tottenham jer, uz dužno poštovanje prema svim igračima koje je ovaj klub dovodio, Conte je možda i najveće pojačanje od nastanka kluba. Tu ulogu imao je Jose Mourinho, ali nije ju uspio opravdati. No Portugalac je došao u trenutku kad je već ispao iz reda elitnih trenera, a Talijan je i dalje u toj skupini. Zato bi ovaj spoj mogao promijeniti klupsku povijest.