Kako bez Livaje? Karoglan možda ima zanimljivu alternativu

Foto: Robert Matić/Hajduk.hr

HAJDUK u subotu gostuje u Osijeku u sklopu 21. kola Supersport HNL-a, a utakmica na Opus Areni počinje u 17:30. Bijeli će u ovom susretu biti znatno oslabljeni jer zbog akumuliranih žutih kartona neće biti Nike Sigura i Emira Sahitija, Ismael Diallo je i dalje na Afričkom kupu nacija, a najteži udarac je svakako ozljeda gležnja Marka Livaje zbog koje ga neće biti na terenu barem tri utakmice. Fahd Moufi bi trebao biti dostupan, ali nije skroz zaliječen od ozljede koju je zadobio protiv Rijeke.

U posljednjih šest susreta ove dvije momčadi, Hajduk je upisao pet pobjeda i jedan poraz na Poljudu u listopadu prošle godine nakon kojeg je smijenjen Ivan Leko, a Osijek je posljednji put slavio u domaćoj utakmici protiv Bijelih u kolovozu 2022. godine (2:1), nakon čega je pak smijenjen pobjednički trener Nenad Bjelica.

Nevjerojatno je, ali od tada se nije dogodilo da su na dvije međusobne utakmice zaredom na klupama sjedili isti treneri u obje momčadi, što će se sada dogoditi kada se ponovno susretnu Mislav Karoglan i Zoran Zekić. Podsjetimo, u njihovom prvom susretu prije nešto manje od tri mjeseca Hajduk je slavio na Opus Areni, a strijelac jedinog gola na utakmici bio je Livaja.

Tko će igrati na poziciji lijevog beka?

Osim nenadanog i nesretnog izostanka Livaje, nije nikakva tajna da je najveći problem Hajduka nedostatak lijevog beka. Bio je to veliki problem i protiv Rijeke pa je Karoglan tražio rješenje tako da je na tu poziciju postavio Moufija koji je dakako dešnjak i to jednostavno nije bilo funkcionalno, što je bilo vidljivo i tijekom priprema.

Sada je Karoglan u još većem problemu jer nema Sigura na raspolaganju, tako da su mu od bekova dostupni još uvijek lakše ozlijeđeni Moufi, Dino Mikanović i jedini nominalno lijevi bek, mladi Šimun Hrgović. S obzirom na to da je protiv Rijeke u drugom poluvremenu na poziciju lijevog beka ušao Mikanović, prilično je jasno da Karoglan ne vjeruje Hrgoviću.

Slijedom navedenoga, najvjerojatnije će na bekovima u Osijeku zaigrati Mikanović i Moufi ako bude iole spreman, ali to je zaista pomalo nejasno. Ako Hrgović nije u hijerarhiji na svojoj poziciji niti ispred Mikanovića, koji je treći desni bek, što uopće radi s prvom momčadi?

Istina je da je on putem dvostruke registracije upisao 15 nastupa za Solin ove sezone, ali ako putuje okolo s Hajdukom da bi samo popunio broj u zapisniku, bolje bi bilo za njega da ode na neku pravu posudbu umjesto da je dio prve momčadi, a zapravo nije. Hajduk protiv Rijeke nije imao niti jednog ljevaka u početnoj postavi, a nogomet se tako ne može igrati. Hrgović možda nije na razini da može igrati konstantno u prvom sastavu, ali sva filozofiranja i izmišljanja na njegovoj poziciji se čine nepotrebnima.

HNL je liga krcata mladim i neiskusnim igračima pa ako npr. Osijek može gurnuti u vatru 17-godišnjeg Antuna Matkovića protiv Dinama na Maksimiru, Hajduk isto tako to sigurno može napraviti s Hrgovićem. Lošiju utakmicu od onoga što su pokazali Moufi i Mikanović na lijevom beku protiv Rijeke teško može odigrati, a barem bi Hajduk imao ljevaka na svojoj prirodnoj poziciji.

Navedene opcije su nekako najvjerojatnije, ali Karoglan ih ima još nekoliko na raspolaganju. Na poziciji desnog beka može zaigrati Filip Uremović, koji je to igrao čak i u reprezentaciji, što bi onda značilo ulazak Josipa Eleza na poziciju stopera i opciju da Mikanović ili Moufi počnu na lijevom beku. Može se Hajduk prilagoditi skroz pa zaigrati s tri stopera gdje bi onda bilo mjesta da u sastav na lijevoj strani uđe Dominik Prpić, ali to se nekako čini malo vjerojatno.

Tko će igrati na poziciji napadača?

Što ako se Livaja ozlijedi? Ovo pitanje je bilo prisutno negdje u podsvijesti svih navijača Hajduka u posljednje tri godine i sada se taj najgori scenarij dogodio. Učinak Hajduka bez Livaje je statistički grozan (dvije pobjede u 9 utakmica, od čega jedna protiv niželigaša u Kupu), a on je do sada zbog ozljede preskočio samo jednu utakmicu još protiv Tobola u Kazahstanu na ljeto 2021. godine.

Za najboljeg igrača lige, uz Brunu Petkovića, zamjena ne postoji. Nemoguće je adekvatno nadomjestiti njegov doprinos i Hajduk će morati promijeniti način igre. Livaja prosječno pod Karoglanom ima više od 35 dodira s loptom na utakmici i sve se vrti oko njega, što je jedino i ispravno kada ima klasu kakvu ima.

Logičnim se nameće da na njegovu poziciju uđe Nikola Kalinić, ali realno on ne može odraditi cijelu utakmicu i još uvijek je u fazi laganog doziranja minutaže, što je sam trener potvrdio na kraju priprema. Druga opcija je Aleksandar Trajkovski koji protiv Rijeke, nije igrao uopće i nije baš u optimalnom stanju niti je prirodno napadač. Zadnja opcija je Filip Čuić koji minute dobiva na kapaljku, a u to malo vremena nije ni najmanje impresionirao.

To je sve skupa jako tanko pa se možda nameće i jedna malo drugačija opcija, a to je da Hajduk zaigra bez pravog napadača. Karoglan uz sve probleme ipak na dispoziciji ima igrača koji bi mu trebao biti veliko pojačanje. Josip Brekalo je započeo s treninzima u punom pogonu i bit će u konkurenciji za nastup u Osijeku, što samo po sebi znači da će vrlo vjerojatno i započeti utakmicu.

Hajduk bi u opciji bez pravog napadača mogao zaigrati u sustavu 4-4-2, s rombom u sredini, a da na prednje dvije pozicije krenu Brekalo i Yassine Benrahou u funkciji krila. Na šestici može igrati Mihael Žaper, na dvije osmice Rokas Pukštas i Filip Krovinović te na desetki Laszlo Kleinheisler.

U takvom sustavu bi Karoglan dobio i bolju defenzivnu stabilnost, imao bi dva ljevaka na terenu (Benrahou i Hrgović), a u srednjem redu bi imao tri igrača koji unutar same igre mogu glumiti napadača ulaskom iz drugog plana gdje najviše prednjači Pukštas. Kleinheisler i Krovinović možda nisu u tome jaki kao mladi Amerikanac, ali svakako imaju tu kvalitetu da su kao veznjaci opasni za gol protivnika.

Vjerojatnije je da će se Karoglan ipak odlučiti da ne mijenja previše sustav i podijeli minutažu na mjestu napadača na Trajkovskog i Kalinića, ali ova alternativa bi, po mišljenju autora, donijela puno dobroga i omogućila da se kasnijim ulaskom Kalinića opet može mijenjati koncept i ritam utakmice. Pred Karoglanom je težak zadatak, ali nije bez opcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.