Kako bi trebao izgledati Jurčićev europski Dinamo?

NAKON što je Dinamo osvojio četvrti uzastopni naslov prvaka, a vjerojatno i Kup, postavlja se pitanje s kojom momčadi će jurišati na Europu. Modri su uspjeli odgovoriti probuđenom Hajduku koji je jedno vrijeme vodio u HNL-u i prvi završiti utrku u prvenstvu iako su ove godine to napravili puno teže nego prethodne tri. Može li Dinamo s ovom momčadi očekivati plasman u toliko željenu Ligu prvaka?

Dinamova će Lokomotiva biti mladi igrači

Prva stvar koja treba radovati sve ljubitelje nogometa u Maksimiru jest da su u momčadi četiri igrača koja su potekla u klubu i koji će u sljedećim godinama sigurno biti kostur momčadi. Milan Badelj je već sada jedan od ključnih igrača i nastavi li ovako ne gine mu unosni transfer, Ivan Tomečak se u vrlo kratko vremena izborio za mjesto na desnoj strani veze, dok mu leđa čuva Dean Lovren. Kad se tome pridodaju Barbarić, Maleš i Antolić jasno je da u klubu imaju razloga za zadovoljstvo.

Trener Kruno Jurčić hrabro forsira domaće igrače što su prepoznali i navijači koji mu često skandiraju. Jurčić dokazao je trenersku klasu i s vremenom je njegov naporan rad i konstantno "deranje" uz aut liniju počeo donositi ploda. Dovoljno o Jurčiću govori detalj da je u nedostatku stopera u prvoj Kup utakmici protiv Hajduka u Maksimiru u vatru gurnuo 20-godišnjeg Tomislava Barbarića koji je odigrao izvrsno.

Malo bi se trenera odlučilo za takav potez u tako važnoj utakmici. I ono što je najvažnije u ovoj momčadi jest da se sastoji većinom od igrača koji su prošli sve Dinamove uzraste, a povijest govori da je Dinamo najbolje igrao upravo kad su oslonac činili domaći igrači.

Međutim, prisjetimo li se prošlogodišnje idealne momčadi (Koch, Etto, Drpić, Bišćan, Čale, Vukojević, Vrdoljak, Mikić, Sammir, Modrić, Mandžukić) jasno je današnja Dinamova momčad lošija. Nedvojbeno tu nedostaje igrač kao što je bio Luka Modrić. Sammir bi to mogao, ali još uvijek mu nedostaje konstantnost, potreban je netko tko će (mu) biti lokomotiva.

S Mandžom do Lige prvaka

O Dinamovom europskom rezultatu će puno toga ovisiti o mogućoj prodaji najboljeg igrača Marija Mandžukića. Ukoliko on ostane, Dinamo će imati puno veće izglede za ulazak u Ligu prvaka, ponajprije zbog novog sustava natjecanja koji ide "na ruku" manjim klubovima. Čini se kako je napadač hrvatske reprezentacije bliži ostanku na Maksimiru, barem do zime. Mamić ne treba žuriti s prodajom, klupska blagajna je puna i Dinamov šef će Mandžukića vjerojatno zadržati sve dok Dinamo bude plivao u europskim vodama.

Bišćan i Kovač iskovali obranu

Na golu je siguran Butina, zamjena mu je Kelava. Mjesto lijevog beka mogao bi popuniti 22-godišnji Manuel Pamić kojeg je Dinamo već ranije tražio, a ovog ljeta istječe mu ugovor s Red Bull-om, te bi trebao stići kao slobodan igrač. U tom slučaju izgledna je prodaja Mirka Hrgovića koji je ove sezone odigrao solidno, ali ne toliko dobro da se prođe preko kontroverzi koje su vezane uz njega. Već se nekoliko puta spominjao odlazak igrača koji je svojedobno bio "hajdučko srce". Zamjena za Pamića bili bi Ibanez i mladi Pivarić iz Lokomotive.

Stoperski par Bišćan-Kovač je siguran i to bi trebala biti dodatna Dinamova snaga u okršaju s europskim suparnicima ove sezone. Naime, Dinamo je uvijek dosad imao propusnu obranu koja je često znala upropastiti sve ono dobro što napad napravi, sjetimo se samo pogrešaka Schildenfelda, Carlosa i Drpića. Barbarić figurira kao prva zamjena , dok je na desnom beku Lovren koji može igrati i stopera.

Izlazi Vrdoljak, ulazi Calello

U vezi je situacija riješena, obzirom da Dinamo igra mnogo bolje otkad Jurčić forsira igru sa samo jednim zadnjim veznim vjerojatno će klub napustiti Ivica Vrdoljak, a njegovo mjesto zauzeti će skupo plaćeni Adrian Calello. Chago je kvalitetna zamjena za Calella, a tu je i mladi Mate Maleš koji će se priključiti iz Lokomotive.

U sredini su još neizostavni Badelj, Sammir i Tomečak, dok je situacija s Moralesom upitna. Mjesta će se svakako naći i za najvećeg dragulja Dinamove omladinske škole 18-godišnjeg Domagoja Antolića koji igra na poziciji ofenzivnog veznog.

Zec u maksimirskoj šumi

Naprijed je siguran Mandžukić, a uz njega su s podjednakim izgledima Sivonjić i Slepička, dok je Josip Tadić ipak u drugom planu. Ukoliko dođe do prodaje Mandžukića (spominje se iznos od minimalno deset milijuna eura), Dinamo bi mogao posegnuti za Erminom Zecom iz Šibenika, iako se u kuloarima priča da je taj posao već "odrađen".

Vrdoljak na "ivici" odlaska

Najizvjesniji je odlazak Ivice Vrdoljaka. Vrdoljak je vrijedan igrač i vrlo koristan momčadi no nije ekstra klasa poput Mandžukića pa se njegov transfer čini kao realna opcija. I on je uz tipično obrazloženje kako "želi osigurati egzistenciju" rekao kako se želi otisnuti u inozemstvo nakon što Dinamo osvoji naslov. Njegova destinacija bi trebala biti Njemačka.

Luise, Ederu!

Dinamo ove sezone neće puno trošiti na pojačanja. Osim spomenutih Vide, Pamića i Zeca, Modri se već duže vremena zanimaju za Anasa Sharbinija koji je davno prerastao kapacitete Rijeke. Spominje se i novi Južnoamerikanac, polivalentni veznjak Luis Eder iz Atletico Mineira. Mamić ovaj put ga ne bi kupovao nego doveo na posudbu i izdvajao samo za plaću igrača.

Marko Pavić
Foto: Index, AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.