Kako bi trebao izgledati Mišin europski Hajduk?

OVA SEZONA za Hajduk je gotova, ma koliko Splićani to nijekali i navijače na stadion vabili obećanjima po kojima je u slučaju ranog gola u uzvratu Kupa sve moguće. Iznimno je bitno da Miše već sada krene planirati momčad za sljedeću sezonu, jer oprosta više nema niti smije biti. Splićani dogodine jednostavno moraju osvojiti domaće prvenstvo.

Kako bi trebao izgledati Hajduk? Jedini pravi odgovor jest: Bolje... Ipak, pokušajmo pojmiti Mišinu viziju tog novog i svi se nadaju europskog Hajduka.

Subašić siguran kao nekad Pletikosa

Bijeli još od vremena Pletikose nisu imali kvalitetnijeg, pouzdanijeg i talentiranijeg vratara od Danijela Subašića. Samim time njegova je pozicija zagarantirana. Ukoliko pretpostavimo da će Hajduk pristati na visoke Križančeve zahtjeve, a spominje se cifra od 700 tisuća eura po sezoni, Miše bi trebao imati definirane 75 posto obrambene linije. Lijevo pouzdani Šerić, istinsko pojačanje i jedan od najboljih igrača Hajduka na proljeće, zatim u sredini reprezentativni duet Vejić - Križanac, o čijoj se kvaliteti i suradnji ne treba posebno pričati, da bi jedino prazno ostalo mjesto desnog beka.

Mjesto desnog beka najkritičnije

Rubil? Solidan igrač, do ozljede jedan od najboljih. Kvaliteta za Europu? Nažalost ne... Marijan Buljat? Možda, ali puno se bolje Zadranin snalazi u veznom redu. Nije on toliko pokretljiv i čvrst da bi mogao kvalitetno odrađivati defenzivne i ofenzivne zadaće paralelno, što je u modernom nogometu nužno... "Vatrogasnu" varijantu sa Juricom Buljatom nećemo ni uzimati u obzir, što nam naposljetku govori da je pitanje desnog braniča, uz ono napadačko, jedno od gorućih pitanja stručnog stožera Mišine momčadi.

Kalilou Traore jedino eventualno pojačanje u veznom redu

Što se tiče veznog reda, Hajduk je tu najmirniji. Većina igrača će ostati (Gabrić, Skoko, Andrić, Tomasov itd.), a oni koji bi trebali otići kao Rosso i Linić i bolje je da odu. Vezni red bi trebao više manje izgledati kao i ove sezone, samo što bi trebao biti uigraniji, kao posljedica jednogodišnjeg druženja. Dakle, lijevo Tomasov(alternativa Tičinović), u sredini Andrić - Skoko (alternativa Brkljača), a na desnoj strani Gabrić(Jertec). Eventualno, ali samo eventualno i po mogućnosti Splićani mi mogli posegnuti za nekim talentiranim defenzivnim veznjakom koji bi se kraj prekaljenih Andrića i Skoko obrazovao. Pritom mislimo da crnoputog Traorea iz Istre.

Senijad Ibričić i Anas Sharbini u borbi za mjesto polušpice

Što se tiče napada, tu Splićani moraju dobro promisliti što i kako. Vrlo je vjerojatno da će Hajduk na ljeto napustiti Kalinić, Bušić i Bartolović pa će Miši ako ne računamo Ibričića ostati samo Mirko Oremuš te juniori Vukušić i Trebotić. Ukoliko se Hajduk želi zaista ojačati treba dovesti barem dva napadača. Naravno da ne treba sanjariti i razmišljati o igračkim veličinama poput Mate Bilića već se okrenuti domaćem tržištu, koji dokazano ima potencijala. Dakle, dobra kupovina svakako bi bili Bojan Vručina i Goran Mujanović, a po mogućnosti i Anas Sharbini, s kojim bi Hajduk mogao zatvoriti ljetni prijelazni rok. Vručina bi bio u napadu, a njegova zamjena bio bi Mujanović, dok bi se Ibričić i Anas Sharbini borili za mjesto drugog, malo povučenog napadača. To bi bio Hajduk koji bi mogao uzeti naslov prvaka Hrvatske i to je Hajduk koji bi se mogao junački pohrvati za ulazak u Europsku nogometnu ligu.

Vedran Buble
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.