Kako će Dinamo izgledati ako Ademi ode?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

ARIJAN ADEMI jasno je dao do znanja Anti Čačiću da želi otići iz Dinama. Legendarni kapetan, koji je u Maksimiru skoro 13 godina, očajan je zbog svega što se oko kluba događa više od mjesec dana i to više ne može gledati. Ademi je u klub došao s ponudom turskog Adanaspora koja bi zadovoljila i njega i Dinamo, ali je dobio odbijenicu iako mu je još ljetos rečeno da može ići manje-više kad želi.

Ademi jako razočaran

Ademi je jako razočaran onime što mu je klub rekao iako je Dinamo priopćenjem pokušao izgladiti situaciju i objavio je da kapetan ostaje te da će mu biti ponuđen novi ugovor. Ademiju se ide i nije nemoguće da ga Dinamo, koliko god to ne želi, ipak proda do kraja prijelaznog roka.

A to bi imalo velike posljedice na Dinamovu momčad. Odlaskom Mislava Oršića ostala je velika rupa na lijevom krilu koju Čačić još nije uspio kvalitetno pokrpati. Pokušao je Darijom Špikićem na lijevoj strani i Bočkajem na desnoj, ali se već protiv Gorice vidjelo da to ne funkcionira. 

Eventualni odlazak Ademija značio bi gotovo sigurno prekomandu Roberta Ljubičića s lijevog beka na Ademijevo mjesto, zbog čega je Ljubičić inicijalno i doveden u Dinamo. On je trebao biti igrač koji će mijenjati Ademija kad za to bude potrebe, ali je silom prilika prebačen ne lijevi bok jer ga nije imao tko igrati.

Eventualni odlazak Ademija prilika je za Ljubičića

Čačić za Ademijevu poziciju može koristiti Marka Bulata, ali logičnije da, bude li za to potrebe, Ademija zamijeni Ljubičić. To bi ponovno aktualiziralo problem lijevog beka kojeg bi silom prilika morao igrati Petar Bočkaj ili Daniel Štefulj.

Bočkaj je neslavno propao na toj poziciji u 1. kolu prvenstva protiv Lokomotive kad ga je Čačić izvadio u 24. minuti u strahu da ne primi pet komada preko njegove strane u trenutku u kojem je Lokomotiva već vodila 2:0. Bočkaj je nastavio igrati na toj poziciji u prvenstvu, ali je Čačić u Europi tamo koristio isključivo Ljubičića. 

Zaboravljeni Štefulj je ove sezone upisao samo četiri nastupa, a jedina utakmica koju je odigrao od prve minute bila je u Kupu protiv Borinaca protiv kojih je upisao tri asistencije. Ako Ademi zaista ode, novi sportski direktor Čačić morao bi naći novog beka na tržištu ili se pouzdati u Bočkaja za kojeg je rekao da nije lijevi bek ili Štefulja kojeg potpuno ignorira.

Prva varijanta

Pretpostavimo li da bi beka ipak zaigrao Bočkaj, Čačić bi opet bio u problemima na krilima. Dario Špikić je do odlaska Oršića bio siguran na desnom krilu, ali je već protiv Gorice bio prebačen na lijevo. Prva varijanta je da tamo i ostane, a da na desnoj strani zaigra Luka Menalo koji je na toj poziciji znao imati dobrih nastupa.

Druga varijanta

Druga varijanta je formacija slična onoj protiv Gorice, kad je Bočkaj igrao na desnom, a Špikić na lijevom krilu. To bi značilo da bi, pretpostavimo li da bi Čačić ostavio Ljubičića u veznoj liniji, lijevog beka igrao Daniel Štefulj koji je na toj poziciji nešto igrao na pripremama.

Treća varijanta

Opcija najzanimljivija Dinamovim navijačima je Gabrijel Rukavina. Ekstra talentirani krilni napadač bio je na pripremama s prvom momčadi i navodno je bio dosta dobar te je na Čačiću odluka je li ga spreman s 18 godina gurnuti u prvu momčad. U tom slučaju desno krilo igrao bi Špikić, a Bočkaj bi mogao biti bek.

Četvrta varijanta

Odluči li se pak Čačić igrati "na sigurno" te i dalje forsirati Ljubičića na lijevom beku, Ademijevu poziciju morao bi odigrati ili Bulat ili Ivanušec. Bude li to Ivanušec, onda bi priliku na njegovoj poziciji dobio Martin Baturina koji je u prvom dijelu sezone igrao jako dobro.