Činilo se da je otpisan u Maksimiru, a sad bi mogao biti Dinamovo oružje

Foto: Pixsell

DINAMO se i dalje u Rovinju priprema za nastavak sezone, a sutra ga čeka prijateljska utakmica sa slovenskim prvoligašem Celjem. Momčad Ante Čačića će još neko vrijeme boraviti u Istri, a prva utakmica u proljetnom dijelu prvenstva čeka je sljedeće subote na Maksimiru protiv Gorice.

Dinamo je u ovom prijelaznom roku ostao bez svojeg najboljeg igrača, Mislava Oršića, koji je za 6.8 milijuna eura (plus bonusi) otišao u Southampton. Glavni zadatak za Čačića na pripremama će biti pronaći dobitnu kombinaciju na krilima, koja su znatno oslabljena Oršićevim odlaskom.

Oršićevim odlaskom mijenja se Dinamova igra

Osim zbog golova, Oršić će Dinamu jako nedostajati i zbog čitavog načina igre. Oko Oršića su stalno bila dva protivnička igrača koja su mu zatvarala ulazak u sredinu na desnu nogu, stalno su morali na njega paziti, a to je dalo više prostora ostalim igračima. Njegovim odlaskom Dinamo je izgubio i na prodornosti po lijevoj strani i Čačić će imati jako težak zadatak zamijeniti ga.

Dinamov trener, a trenutačno i sportski direktor na toj poziciji može koristiti Luku Menala, Darija Špikića, Mahira Emrelija i mladog Gabrijela Rukavinu, kojeg je priključio prvoj momčadi. Čačić ima nekoliko varijanti, a u zadnje vrijeme se na pripremama nametnuo Mahir Emreli, koji radi i igra sve bolje, i moguće je da će Čačić pokušati oživjeti Azera koji je u 20 nastupa za Dinamo zabio pet golova.

Čačić oživljava zaboravljenog Azera?

On je navodno odbio transfer u Tursku i želi ostati i dokazati se u Dinamu. Emreli je najopasniji na desnom krilu jer s njega ulazi prema sredini na lijevu nogu, ali njegova prilika u prvoj momčadi ovisi o Dariju Špikiću. Naime, ako Čačić odluči njega prebaciti na lijevu stranu, što je vrlo moguće, ostala bi rupa na desnoj i tu bi uskočio Emreli.

Dinamo bi tako na oba krila imao igrače koji igraju na "krivoj" nozi, odnosno dešnjaka na lijevom i lijevaka na desnom krilu. Desnu stranu bi u tom slučaju mogao pokrpati i Luka Menalo, ali realnije je da će se Čačić odlučiti za Emrelija.

Ako Špikić ostane na desnom boku, Čačić bi mogao Emrelija prebaciti na lijevi, ali u tom slučaju ima dvije puno bolje varijante. Jedna je Petar Bočkaj, koji je u Dinamo doveden kao lijevi bek koji to zapravo nije. Bočkaj je u Osijeku znao odigrati na krilu, a u par utakmica koje je u Dinamu odigrao na toj poziciji bio je jako opasan.

Bočkajevi centaršutovi ili prodornost Rukavine

Nema u HNL-u centaršuta kakav ima Bočkaj i od njegovih ubačaja jako dobro bi mogao živjeti Bruno Petković, koji je puno bliže ostanku nego odlasku iz Dinama. Bočkaj na krilu odgovarao bi i Drmiću jer je on jednako dobar kao Petković, ako ne i bolji u igri glavom.

Druga varijanta na lijevom krilu je Gabriel Rukavina, koji bi mogao biti "X faktor" u ovom novom Dinamu. Taj 18-godišnjak briljirao je u juniorskoj kategoriji, a u trening-utakmici između dvije Dinamove momčadi također je bio jako dobar. Ne znači to puno, ali Rukavina pokazuje da se na njega može računati. Uostalom, ima dovoljno godina za ozbiljan seniorski nogomet.

I dok su sve ostale Čačićeve varijante uglavnom poznate Dinamovim protivnicima, Rukavina im je potpuna nepoznanica i s njim na krilu bi Dinamo mogao biti jako opasan. Riječ je o strašno brzom igraču jakom u igri jedan na jedan, ne još tako dobrom kao Oršić, ali dovoljno da u nastavku sezone pokaže i dokaže da je potencijal za Dinamo.

Na ostalim pozicijama prevelikih promjena ne bi trebalo biti. Mogući su još odlasci Dominika Livakovića i(li) Josipa Šutala. Livakovića bi zamijenio Nevistić, a Šutala jedan od nekoliko Dinamovih stopera.