Kako Hrvatska može dalje? Više ne ovisi sama o sebi

Foto: EPA

HRVATSKA je u drugom kolu grupne faze Europskog prvenstva remizirala s Albanijom (2:2). Nakon očajnog prvog poluvremena u kojem je Albanija golom Qazima Lacija vodila 1:0, Andrej Kramarić i Luka Sučić su donijeli preokret u nastavku. U nadoknadi je Klaus Gjasula zabio za bod Albanije. 

Ovim rezultatom postalo je jasno da Hrvatska više ne može biti prva u skupini, ali može zauzeti bilo koju od preostale tri pozicije. Ovo su sve kalkulacije kako može proći u osminu finala. Sad ima bod, dva manje od Italije i Španjolske uz utakmicu više.

Kako može proći dalje?

Više informacija ćemo znati nakon druge utakmice u skupini, koju Italija i Španjolska igraju sutra od 21 sat. Jasno je da Hrvatskoj protiv Italije igra samo pobjeda. S njom će vrlo vjerojatno biti druga ili treća u skupini.

Pobjeda će joj biti dovoljna za drugo mjesto pod uvjetom da ni Italija ni Albanija ne pobijede Španjolce. U tom slučaju Italija može imati najviše četiri boda (isto kao Hrvatska), ali lošiji međusobni omjer, dok Albanija može imati maksimalno dva boda. 

U slučaju da Hrvatska bude treća s četiri boda, to će joj u 99% kombinacija biti dovoljno da prođe dalje. Podsjetimo, dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje, kao i četiri od šest najboljih trećeplasiranih.

Postoji situacija u kojoj joj ni pobjeda protiv Italije neće biti dosta. Kada bi sve četiri reprezentacije zatvorile krug s po četiri boda, tada bi Hrvatska zbog jako loše gol-razlike i poraza od Španjolske s tri razlike bila glavni favorit za ispadanje.

To će se dogoditi ako Hrvatska pobijedi Italiju, Albanci Španjolce, a Španjolci i Talijani remiziraju. Ukratko, Hrvatska mora navijati da ne bude remija na utakmici između Španjolske i Italije. Najbolja bi bila pobjeda Španjolske jer bi onda imala veće šanse za drugo mjesto, ali ni pobjeda Italije nije loša opcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.