NBA

Centar Warriorsa postao je stroj za skokove uz pomoć legende Jadranske lige

Foto: Profimedia

NAKON tri godine Golden State Warriorsi opet su u NBA finalu, na koje su u drugoj polovici 2010-ih bili pretplaćeni. Protiv Boston Celticsa opet će njihova najveća snaga biti trojka budućih "hall-of-famera" Curry-Thompson-Green, Jordan Poole izrastao je u novo napadačko oružje Dubsa, a bivši prvi izbor drafta Andrew Wiggins pronašao je ulogu u kojoj briljira.

I oni sasvim zasluženo pobiru sve pohvale, naslove u medijima i ljubav fanova, ali u njihovoj sjeni ostaje sve veći doprinos samozatajnog centra Kevona Looneyja, za kojim je najbolja sezona karijere, a u doigravanju se prometnuo u jednog od ključnih igrača. Najveće zasluge za njegov napredak, posebno u skoku, ima bivša legenda Jadranske lige.

Kao igrač dominirao je ABA ligom, kao trener razvijao Nikolu Jokića

Dejan Milojević, 45-godišnji Srbin koji je triput zaredom bio MVP i dvaput najbolji strijelac ABA lige, osam je godina radio kao trener Mege, kluba agenta Miška Ražnatovića, te razvijao njegove mlade igrače, među kojima kratko i Ivicu Zupca, a njegov najznačajniji proizvod je dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić.

Nakon što je prošle sezone kao trener Budućnosti osvojio naslov prvaka Crne Gore i sam se zaputio u NBA prihvativši ponudu Warriorsa da radi na razvoju njihovih mladih centara, ponajprije Jamesa Wisemana, kojeg su 2020. izabrali kao drugog na draftu. No Wiseman je cijelu sezonu proveo u rehabilitaciji, a Milojevićem se najviše okoristio Looney.

"Mislim da je Loon postao jedan od zaista elitnih skakača i mislim da je Deki, naš pomoćni trener koji radi s centrima, napravio odličan posao pomažući mu", rekao je nedavno trener Warriorsa Steve Kerr.

Looney je pohvale zaslužio ponajprije izvedbama u utakmicama u kojima su Warriorsi eliminirali Memphis Grizzliese u drugom krugu i Dallas Maverickse u finalu Zapada. U prvoj je uhvatio čak 22 (11 ofenzivnih), a u drugoj 18 skokova.

Bolji učinak od Abdul-Jabbara i Duncana, malo lošiji od Chamberlaina

Njegov prosjek od 7.7 skokova u 16 utakmica ovogodišnjeg play-offa nije impozantan, ali bilježi ga za samo 19.9 minuta na parketu. Looney hvata čak 21.62% skokova koji su na raspolaganju dok je u igri, što je bolje nego što su ikad imale legende Kareem Abdul-Jabbar (najviše 21.58), Tim Duncan (21.38), a malo iza Wilta Chamberlaina (21.74), ističe The Athletic, koji je objavio veliku priču o utjecaju Dejana Milojevića na te brojke.

On je kao igrač Beovuka, FMP-a, Budućnosti, Partizana, Valencije i Galatasaraya bio poznat kao snažni krilni centar s izvrsnim osjećajem u reketu, kako s loptom u rukama tako i dok je pokušava uhvatiti nakon promašaja. No nije bio poznat ni po visini (201 cm) ni atletičnosti pa je bilo vrlo važno razviti ovu drugu vještinu.

A to je činio gledajući i učeći od Dennisa Rodmana tijekom finala Chicaga i Ute 1997. godine. Pratio je kako se jedan od najboljih skakača svih vremena kreće dok je lopta u letu, a ostali je statično prate pogledom, i pokušava se izboriti za poziciju. Shvatio je da se lopta ne odbija u određenom smjeru slučajno, nego se on može predvidjeti.

"Ako gledaš putanju lopte, možeš predviđati i anticipirati. Vidiš jesu li šutnuli jače ili slabije, da se znaš premjestiti. A ako se boriš, možeš doći u željenu poziciju", objasnio je Milojević, koji sada lekcije koje je naučio gledajući Rodmana prenosi na centre Warriorsa.

Trud je važan, ali nije dovoljan

Looneyju nikad nije bio problem tući se i gurati pod koševima, to mu je i omiljeni dio igre, ali Milojević je s njim radio na strateškom zagrađivanju, zadržavanju protivničkog centra na zemlji, čitanju kuteva radi boljeg postavljanja u skoku i obrani te boljem korištenju njegova golemog raspona ruku od 224 cm, piše The Athletic.

"Ako si u kontaktu s nekim, on ne može skočiti, tako se možeš nositi s atletičnim letačima. Skakanje je vještina, kao i sve drugo u košarci. Ljudi misle da je tu trud ključan. Ništa ne možeš bez truda, ali on nije dovoljan", kaže Milojević.

Looney ima sličnu minutažu kao u prošla dva doigravanja, 2018. i 2019., ali tada je sakupljao samo 12.5% raspoloživih skokova, a napredak na ovogodišnjih 21.6% ponajviše je zasluga rada s Milojevićem.

S obzirom na to da je Looney jedini istinski centar u kadru Warriorsa, u seriji protiv Bostona, koji samo u početnoj petorci u Robertu Williamsu i Alu Horfordu nominalno ima dvojicu, njegova uloga vjerojatno će biti veća i važnija nego dosad. Pomogne li Warriorsima da dobiju bitku u skoku, bit će to pola posla do novog naslova prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.