Muhammad Ali

Kako je Muhammad Ali šokirao kladionice i na današnji dan postao svjetski prvak

Foto: Getty Images

DANA 25. veljače 1964. godine 22-godišnji Cassius Clay šokirao je sve kladioničare, svrgnuvši s trona svjetskog boksačkog prvaka u teškoj kategoriji Sonnyja Listona tehničkim nokautom u sedmoj rundi. Liston je u istoj rundi dvaput srušio bivšeg prvaka Floyda Pattersona, a bio je favorit 8:1.

Međutim, Clay je predvidio pobjedu, hvaleći se da će "lebdjeti poput leptira, a bosti poput pčele" i nokautirati Listona u osmoj rundi. Mladom boksaču koji će kasnije postati poznat kao Muhammad Ali trebalo je, ipak, manje vremena da ispuniti svoju tvrdnju.

Liston se žalio na ozljedu ramena, a nije uspio reagirati na zvono u sedmoj rundi. Nekoliko trenutaka kasnije, proglašen je novi prvak u teškoj kategoriji.

Cassius Marcellus Clay Jr. rođen je 1942. u Louisvilleu u Kentuckyju, piše History. Boksom se počeo baviti kada je imao 12 godina, a do 18. godine je ostvario preko 100 pobjeda u amaterskim natjecanjima. Godine 1959. osvojio je titulu međunarodne Zlatne rukavice u teškoj kategoriji, a 1960. zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Rimu.

Clay je nakon Olimpijskih igara postao profesionalac i nije bio poražen u prvih 19 borbi, čime je stekao pravo izazvati Sonnyja Listona koji je 1962. godine pobijedio Floyda Pattersona i osvojio titulu u teškoj kategoriji.

Usna Louisvillea plesala je oko protivnika i zadivila preko osam tisuća gledatelja

Tog 25. veljače 1964. gomila od 8300 gledatelja okupila se u areni Kongresne dvorane u Miami Beachu da vidi hoće li Cassius Clay koji je dobio nadimak Usna Louisvillea, prijeći s riječi na djela. Clay je uistinu činio ono što je i najavio - plesao je oko protivnika i ostajao izvan domašaja snažnih udaraca Listona, dok je istovremeno brzim udarcima pogađao Listonovu glavu. Liston je ozlijedio rame već u prvoj rundi, prilikom jednog zamaha kojim je neuspješno pokušao dohvatiti neuhvatljivog Claya.

Do trenutka kada je odlučio prekinuti borbu između šeste i sedme runde, on i Clay bili su približno jednaki u bodovima. Postojala je teza da je Liston lažirao ozljedu i odustao od borbe, ali kako nije bilo promjena u klađenju neposredno prije njihovog meča, nije bilo ni pravih dokaza za ove tvrdnje.

Da bi proslavio osvajanje svjetske titule u teškoj kategoriji, Clay je otišao na privatnu zabavu u hotel u Miamiju kojoj je prisustvovao njegov prijatelj Malcolm X, vođa afroameričke muslimanske grupe poznate kao Nacija islama.

Dva dana kasnije, Clay je najavio da se pridružuje Naciji islama i njenom konceptu rasne segregacije, govoreći o značaju muslimanske religije u njegovom životu. Kasnije te godine Clay, potomak prognanog roba iz Kentuckyja, odbacio je ime koje je njegovoj obitelji dao jedan robovlasnik i uzeo muslimansko ime Muhammad Ali.

Muhammad Ali je postao jedna od najvećih sportskih ličnosti 20. stoljeća, kako zbog umješnosti u sportu kojim se bavio, tako i zbog svog društvenog i političkog utjecaja. Devet puta je uspješno obranio titulu, a ona mu je oduzeta 1967. godine, nakon što je odbio stupiti u američku vojsku, pozivajući se na svoja religijska uvjerenja i protivljenje američkom sudjelovanju u Vijetnamskom ratu.

Završio u zatvoru što mu je ubilo popularnost, ali se ipak vratio u ring

Osuđen je na pet godina zatvora, ali je pušten na slobodu nakon što je njegova žalba usvojena.

Njegova popularnost nakon razdoblja provedenog u zatvoru je pala, ali mnogi ljudi širom svijeta odavali su priznanje njegovom hrabrom stavu protiv rata u Vijetnamu.

Dopušteno mu je vratiti se u ring 1970. godine, a sljedeće godine je američki Vrhovni sud ukinuo Alijevu presudu. On je 1974. godine ponovo osvojio titulu u teškoj kategoriji u meču protiv Georgea Foremana u Zairu i potom je uspješno obranio u brutalnom meču protiv Joea Fraziera koji je trajao 15 rundi na Filipinima sljedeće godine.

Titulu je izgubio 1978. od Leona Spinksa, ali kasnije te godine je u revanšu savladao Spinksa i postao prvi boksač koji je triput osvojio titulu u teškoj kategoriji.

Umirovio se 1979. godine, ali se vratio u ring dvaput početkom 1980-ih. Aliju je 1984. dijagnosticiran Parkinsonov sindrom i od tada mu opadaju motoričke funkcije. Uvršten je u Međunarodnu boksačku kuću slavnih 1990. Godine 1996. upalio je olimpijski plamen na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Atlanti. Alijeva kći Laila je na boks meču debitirala 1999. godine.

Na svečanosti u Bijeloj kući u studenome 2005. Ali je nagrađen Predsjedničkom medaljom slobode, a 3. lipnja 2016. Ali je preminuo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.