HRVATSKA - MAĐARSKA

Kako je Orban nabrijavao Mađare: "Hrvatski nogomet je štene mađarskog psa"

Foto: Gulliver / Getty Images

U JESEN 2015. Mađarska, nekadašnja svjetska nogometna velesila i pojam, a zatim desetljećima patuljak i na kontinentalnoj razini, slavila je ono čega su se sjećali samo najstariji stanovnici te države - plasman reprezentacije na veliko natjecanje.

Napadač je napio Peštu, cijela zemlja nosila je golmanove hlače

Pobjedom u dodatnim kvalifikacijama nad Norveškom nakon 44 godine plasirala se na Europsko prvenstvo, što joj je bilo i prvo veliko natjecanje još od SP-a 1986. Adam Szalai, napadač koji je izgubio pravo da ga se naziva golgeterom, platio je 200 rakija okupljenima u peštanskoj birtiji u koju je banuo, a cijela zemlja bila je opijena uspjehom koji je zaboravila slaviti. 

A onda su u ljeto 2016. u Francuskoj uslijedili još veći pozitivni šokovi i fešte. Pobjedom nad Austrijom te remijima s Islandom i Portugalom Mađarska je prošla skupinu Eura. Cijela zemlja nosila je donji dio sive trenirke u čast legendarnog golmana Gabora Kiralyja, djeca su na igralištima glumila slobodnjake Balazsa Dzsudzsaka, ali brzo je slijedilo otrježnjenje.

Čarolija je nestala jednako ekspresno kao i što se pojavila

Čarolija ljeta 2016. ekspresno je nestala, a Mađarska se vratila tamo odakle se nije mrdnula četiri desetljeća - na dno europskog nogometa. Sunovrat na dno bio je jednako ekspresan kao i streloviti uspon. U kvalifikacijama za SP 2018. hit s Eura opet je prigrlio svoj poslovični status rugla remijem s Farskim Otocima te posebno porazom od Andore. 

Bernd Storck, njemački izbornik slavljen kao preporoditelj mađarskog nogometa, zbog čega je dobio Red za zasluge, drugo najveće odlikovanje države koja ga je prigrlila, morao je posramljen otići, a naslijedio ga je Marco Rossi.

On je Talijan, ali 64-godišnji stručnjak vrlo dobro je prošlog ljeta znao u što se uvalio kada je preuzeo Mađarsku. Jer zadnjih sedam godina proveo je u Mađarskoj te u Dunajskoj Stredi, slovačkom klubu, ali iz istoimenog grada u kojem su Mađari većina.

Pod Rossijem je krenuo novi uspon mađarske reprezentacije. Iz trećeg razreda europskog nogometa i novog natjecanja. Mađarska je prošla skupinu C Lige nacija i izborila prelazak u viši rang pobjedama nad Grčkom, Finskom i Estonijom. 

Uspon iz trećeg razreda okončan je novim porazom nakon kojeg nitko nije očekivao ništa

Kvalifikacije za Euro otvorila je neuspjehom, porazom 2:0 od Slovačke i nakon toga su se mađarska javnost i navijači pomirili s tim da će im se reprezentacija boriti za treće mjesto skupine.

Ali onda je u ožujku Mađarska, zahvaljujući vlastitoj fanatično borbenoj predstavi i jednoj od najgorih utakmica koju je Hrvatska ikada odigrala, viceprvaka svijeta pobijedila 2:1 i opet je krenula nacionalna euforija. Pred ocem nacije Viktorom Orbanom, koji je u pravoj velikomađarskoj tradiciji nakon Nikole Šubića Zrinjskog "mađarizirao" i hrvatsko svjetsko nogometno srebro komentarom da je "hrvatski nogomet štene mađarskog psa", Mađari su na tribinama i terenu ginuli.

Jedan od najvećih uspjeha mađarskog nogometa posljednjih desetljeća 

Pokazali su agresiju, želju i borbenost. Sve one vrline koje su Hrvatsku na SP-u krasile i dovele do srebra, a u Budimpešti ih nije bilo. Ali nije ih bilo ni mjesecima prije toga. Reprezentacija koja se u Rusiji toliko puta vraćala iz mrtvih u Ligi nacija i na početku kvalifikacija za Euro, a najviše protiv Mađarske, izgledala je bezvoljno, demotivirano i pročitano.

Viceprvak svijeta na početku kvalifikacija za Euro jedva je na svom terenu pobijedio skromni Azerbajdžan, a nekoliko dana kasnije neznatno manje slaboj Mađarskoj priuštio je jedan od najvećih uspjeha njenog nogometa još od ere Lake konjice, koja datira u pedesete godine prošlog stoljeća.

Kako je Mađarska srušila viceprvaka svijeta?

Mađarska je u prvoj utakmici protiv Hrvatske forsirala probijanja po lijevoj strani suparnika, gdje su Dzsudzsak i Lovrencsics radili nered Barišiću kojem nije pomagao Brozović, a ono što je prolazilo jedva je čistio Vida.

Mađarska je prvi gol zabila zahvaljujući očajnoj reakciji cijele hrvatske obrane osim Jedvaja. Dzsudzsak je jednim dodavanjem iz igre izbacio Leovca, koji je pet minuta ranije ušao umjesto ozlijeđenog Barišića, pa Vidu, kojeg je još i lako pretrčao teretni Szalai. Njega nije uspio uhvatiti ni Lovren, nakon čega je Szalai iz teške situacije, iz kuta i s čuvarem na leđima, prizemno probio Kalinića, koji je ovo trebao obraniti. Hrvatska je i na drugom meču kvalifikacija za Euro primila gol kakav ne bi smjela reprezentacija njenog renomea. 

Užasnoj Hrvatskoj nije bilo spasa u 75. minuti. Ubačaj iz kornera došao je pred sam gol. Kalinić je to gledao ukopan na gol-crti, a Leovca je nadskočio Mate Patkai i pucao prvi put neuspješno, ali drugi put je uspio zabiti za preokret i pobjedu Mađarske.

Kiksevi Mađarske i Hrvatske do kraja zakomplicirali skupinu

Mađarska je nakon pobjede nad Hrvatskom poletjela, pa je zatim slavila kod Azerbajdžana (3:1), a na domaćem terenu pobijedila je Wales (1:0) i onda je, prije točno mjesec dana, otišla u Slovačku po pobjedu za revanš i potvrdu prvog mjesta u skupini.

Grogiranog domaćina samo par dana ranije Hrvatska je pobijedila 4:0, ali onda je Slovačka oživjela protiv Mađarske, pobijedila je 2:1. To je u kombinaciji s kiksom Hrvatske u Azerbajdžanu (1:1) potpuno zakompliciralo situaciju u kvalifikacijskoj skupini. Hrvatska na prvom mjestu ima samo jedan bod više od Slovačke i Mađarske, dok je Wales na četvrtom mjestu s četiri boda zaostatka za liderom, ali i s utakmicom manje.

Mađarska u tijesnoj završnici ima veliki nedostatak

Mađarska u toj tijesnoj trci za Euro ima velik hendikep u vidu iznimno tanke klupe. Rossi svaku utakmicu igra s praktično istom taktičkom postavom i igračima jer nema manevarskog prostora za promjene. Igrači koji nisu prvotimci za klasu su slabiji od onih koji jesu i to se odmah osjeti.

U odnosu na taj susret, u momčadi Hrvatske dogodile su se velike promjene. Lovru Kalinića, na kojeg ni Aston Villa više ne računa, na golu je zamijenio Livaković, dok je umjesto ozlijeđenog Kramarića špica postao Petković. Prvotimci su postali i Vlašić i Bartolec.

Rossi nema luksuz kojim raspolaže Dalić

I dok Dalić mijenja i kemija, Rossi, kao što smo istaknuli, nema taj luksuz. Striktno se drži rasporeda 4-2-3-1, a u posljednjoj utakmici, porazu od Slovačke, vidjelo se koliko je Mađarska osakaćena kada igru napuste desni bočni Lovrencsics ili playmaker Adam Nagy. Veliki problem pred Hrvatsku joj je što je zbog crvenog kartona suspendiran nezamjenjivi stoper Botond Barath. Navedeni nositelji mađarske reprezentacije igraju za Ferencvaros, engleskog drugoligaša Bristol City i američki Kansas.

Ipak, ne dolaze svi ključni Mađari iz skromnijih klubova. Dvojac iz Leipziga, golman Peter Gulacsi i Willi Orban, stoper i kapetan kluba, dolaze iz vrha Bundeslige, tu je i sjajni mladi veznjak Dominik Szoboszlai (18) iz Salzburga, a svi oni igraju u velikoj formi u Ligi prvaka ove sezone. Osim njih, nikako se ne smije zanemariti spomenute legende Dzsudzsaka i Szalaija. 

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.