Kako je propala Rijeka?

Foto: Boris Scitar/Pixsell

SERSE COSMI (64) više nije trener Rijeke. Ova potpuno očekivana vijest objavljena je na službenoj stranici Rijeke nakon utakmice s Dinamom u nedjelju. Dobio je otkaz nakon što je momčad izgubila 2:7 na Rujevici od Dinama, u 17. kolu SuperSport HNL-a. To je najteži domaći poraz Rijeke u HNL-u i drugi najteži u povijesti. 

Cosmi je trener Rijeke bio samo 73 dana. Vodio je momčad na 12 utakmica, deset prvenstvenih i dvije u Kupu. U HNL-u je imao skor od šest poraza, tri pobjede i jednog remija. U Kupu je na penale prošao niželigaša Moslavinu, a onda u osmini finala ispao od drugoligaša davljenika Bijelog Brda.

Rijeka je tako u svega nekoliko mjeseci od kluba koji se bori za naslov prvaka Hrvatske i igra finale Kupa došla do kluba koji nije siguran da će ostati u ligi, a trenere mijenja u intervalima koji su neozbiljni čak i za hrvatski nogomet.

Kako je Rijeka postala klub u kojem je trener svetinja i glavni autoritet, a onda i klub kojem se događa ovo što danas gledamo? Prošli smo kronologiju ključnih trenutaka od dolaska Damira Miškovića u klub.

20. ožujak 2012. Damir Mišković preuzima klub

Mišković je Rijeku preuzeo točno na 47. rođendan, 20. ožujka 2012. godine. Ulaskom Social Sporta u klub, sanirani su financijski dugovi i krenulo je novo poglavlje u novijoj riječkoj nogometnoj povijesti.

"Cilj nam je u nekoliko godina stvoriti jaku Rijeku, među tri najbolja kluba u Hrvatskoj. Ako ne uspijemo u tri godine, uspjet ćemo kasnije! Budite strpljivi, trebat će vremena da se organiziramo na svim razinama i pronađemo prave ljude", rekao je Damir Mišković kad je preuzeo ulogu predsjednika. Danas, skoro devet godina kasnije, može reći da je u tom osnovnom naumu uspio.

27. veljače 2013. Matjaž Kek postao trener Rijeke

Nakon sporazumnog raskida međusobnog ugovora Rijeke i trenera Elvisa Scorije, ubrzo je potvrđeno imenovanje novog trenera i to s ugovorom do ljeta 2014. godine. Bio je to Matjaž Kek koji je svojim dolaskom ušao u legendu. Kek je nakon uspješne igračke karijere (Maribor, Spittal, GAK) nastavio rad u nogometu jednako uspješnim trenerskim poslom.

Bio je trener Maribora, potom je godinu dana trenirao Al-Ittihad (Saudijska Arabija), da bi nakon toga počeo s radom u Slovenskom nogometnom savezu. Dvije godine vodio je mlađe selekcije, a onda je A reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

29. kolovoz 2013. Pobjeda nad Stuttgartom u play-offu i ulazak u skupinu Europa lige

U ljeto 2013. Kek je odveo Rijeku do prvog velikog europskog uspjeha, na gostovanju kod Stuttgarta u play-offu Europa lige s 2:2 je obranio prednost s Kantride (2:1), a Rijeci su senzaciju donijeli Močinić i Mujanović, koje je trener uveo u igru u drugom dijelu. U skupini Europa lige Rijeka je završila posljednja iza Lyona, Real Betisa i Vitorije Guimaraes.

28. kolovoz 2014. Pobjeda nad Sheriffom i ponovni ulazak u skupinu Europa lige

Rijeka je na stadionu Sheriffa više nego uspješno (3:0) obranila prednost od 1:0 iz prvog susreta. Novim slavljem u otužnoj atmosferi Tiraspola, koja je više nalikovala trening-susretu na pripremama, nego utakmici koja jamči "jesen u Europi", Rijeka je pokazala kako je za barem klasu iznad Sheriffa kojeg je tada vodio Zoran Zekić.

Iza sjevernog gola 20-ak pripadnika Armade s transparentima i velikom hrvatskom zastavom prvi put radovalo se u 29. minuti, kada za Rijeku zabija domaći Ligger Moreira. Brezovac je iz slobodnjaka s lijeve strane ubacio pred gol za Jajala, kojeg je nadskočio branič domaćih, ali je glavom poslao loptu u mrežu svog golmana.

Minutu prije kraja poluvremena, sjajna i brza akcija Rijeke za definitivnu potvrdu prolaska Rijeke; Moises odigrava na lijevo za Leovca, koji odmah šalje na drugu vratnicu za Kramarića, a Rijekin najbolji strijelac zakucava za poduplanje prednosti. U 60. minuti Moises postavlja konačnih 3:0. Kvržić je efektno izlomio nekoliko igrača na desnoj strani i zavrnuo pred gol, gdje Moises u padu zabija.

U skupini Europa lige Rijeku su dočekali Feyenoord, Sevilla i Standard Liege, a momčad Matjaža Keka završila je treća. Kek je još jednom igrao skupinu Europa lige s Rijekom, tada je također bio treći, iza Milana i AEK-a te ispred Austrije Beč.

Sezone 2016./17., 2018./19., 2019./20. Osvojena tri Kupa zaredom

Nakon dva uzastopna plasmana u Europu, Rijeka je uspjela osvojiti čak tri trofeja u domaćem Kupu u četiri godine, pod tri različita trenera. Prvog je osvojio Matjaž Kek u sezoni kada je osvojio i naslov prvaka, tada je Rijeka s 3:1 bila bolja od Dinama u Varaždinu.

Sezonu kasnije finale su igrali Dinamo i Hajduk u Vinkovcima, a trofej je s pobjedom od 1:0 uzeo Dinamo. Nakon toga su uslijedila još dva trofeja za Rijeku. Prvi je osvojen u Puli, ponovno 3:1 pobjedom na Dinamom, ovoga puta pod vodstvom Igora Bišćana, a onda je stigao i novi trofej, minimalnom pobjedom nad Lokomotivom u Šibeniku. Trener je tada bio Simon Rožman.

Sezona 2016./17. Dvostruka kruna

Osim spomenutog Kupa, Rijeka je iste sezone osvojila i domaće prvenstvo pa je Kup bio potvrda dvostruke krune. Momčad Matjaža Keka ostvarila je san mnogih prijašnjih generacija riječkog kluba.

Nakon što je Dinamo slavio kod Osijeka s 1:0, bilo je jasno da Rijeka za prvi naslov mora slaviti protiv davljenika Cibalije pred svojim navijačima na Rujevici. Momčad Matjaža Keka to je i napravila i to u velikom stilu - pobijedila je 4:0 Cibaliju.

22. kolovoz 2017. Poraz od Olympiakosa u play-offu Lige prvaka i ulazak u skupinu Europa lige

Rijeka nije uspjela izboriti Ligu prvaka. Nakon poraza u Grčkoj (1:2), od Olympiakosa je izgubila i pred svojim navijačima s 0:1. Tada hrvatski prvak kojem je za prolazak bila dovoljna i minimalna pobjeda od 1:0, nošen sjajnom podrškom rasprodane Rujevice, morao se zadovoljiti novim plasmanom u skupinu Europa lige.

Momčad s Kvarnera tako ni u drugom pokušaju u povijesti nije uspjela izboriti Ligu prvaka. Ranije je u sezoni 1999./2000. nastupila u 2. pretkolu i izgubila obje utakmice od beogradskog Partizana (0:3, 1:3). U skupini Europa lige je izvukla Real Sociedad, Napoli i AZ Alkmaar te završila posljednja.

6. listopad 2018. Odlazak Matjaža Keka

Matjaž Kek je objavio da podnosi ostavku na mjesto trener Rijeke odmah nakon poraza u 10. kolu HNL-a od Gorice (1:2), čime je riječki klub došao do niza od šest utakmica zaredom bez prvenstvene pobjede.

“Nakon utakmice sam se čuo s predsjednikom kluba Damirom Miškovićem i od ovoga trenutka ja više nisam trener Rijeke. Osjećam se odgovornim za rezultate i potrebne su promjene. Rijeka će uvijek ostati moj klub i hvala svima na podršci”, kazao je 57-godišnji Slovenac na konferenciji za novinare u Velikoj Gorici.

10. listopad 2018. Igor Bišćan postaje trener

Samo četiri dana nakon Kekovog odlaska, Rijeka je kao novog trenera imenovala perspektivnog Igora Bišćana. Bivši igrač Dinama je prije toga kao trener uveo Rudeš u prvoligaško društvo, a potom osvojio dvostruku krunu s ljubljanskom Olimpijom.

Bišćan je također u klub došao kao bivši reprezentativac Hrvatske koji je nastupao za Dinamo, Samobor, Liverpool i Panathinaikos, a u dresu Redsa osvojio je i naslov pobjednika Lige prvaka. Trebao je biti sljedeće ime koje će dugoročno voditi Rijeku, ali to se nije dogodilo. Izdržao je tek nešto više od godine dana.

22. rujna 2019. Odlazak Igora Bišćana

Bišćan je sam podnio ostavku na mjestu trenera Rijeke. Odluku je potvrdio na press konferenciji nakon visoke pobjede 3:0 protiv Istre na Aldo Drosini. S Rijekom je kao trener osvojio jedan Kup.

"O utakmici ću vrlo kratko. Način kako su moji igrači danas odigrali najbolji je pokazatelj koliko ima istine u napisima da smo jedni drugima okrenuli leđa. Kao što znate, ovo je moja zadnja utakmica na klupi Rijeke. Zasitio sam se rada u uvjetima koji nisu idealni, nisu ni blizu toga. Bez obzira na to, mi smo uspjeli napraviti sjajne rezultate u uvjetima koji nisu bili sjajni. Vremena su se promijenila", rekao je Bišćan pa dodao:

"Od početka ovdje nisam imao podršku šire javnosti. Kao što sam već kazao, druga su vremena. Rijeka je ranije mogla kupovati lijevog beka za potrebe jedne utakmice, a sada to više nije moguće. Odlučio sam da moram to presjeći. Zahvaljujem se svima na podršci, Damiru Miškoviću na povjerenju, a najveća zahvala ide mojim suradnicima i igračima. Rijeci u budućnosti želim puno sreće i da nađu nekoga kome će biti stalo do kluba onoliko koliko je bilo i meni."

23. rujna 2019. Simon Rožman postaje trener

Rijeka je dan nakon odlaska Bišćana objavila kako je za novoga trenera imenovala slovenskog stručnjaka Simona Rožmana (36). "Imamo odličnu ekipu, ali moramo napraviti sve da to pokažemo na terenu i ostvarimo ciljeve koje klub ima", rekao je Rožman po dolasku na Rujevicu.

Mladi slovenski stručnjak svoju je trenersku karijeru počeo u Celju 2013. godine, gdje je radio u omladinskom pogonu slovenskog kluba, a 2014. godine u travnju postao je trener prve ekipe te je tako postao najmlađi trener debitant u slovenskoj Prvoj ligi. Rožman je Celje odveo do drugog mjesta u prvenstvu i finala Kupa.

Nakon Celja, Rožman je karijeru nastavio u Domžalama, gdje je isprva imao ulogu sportskog koordinatora, ali uskoro je preuzeo prvu momčad i 2017. godine je osvojio Kup, uz četvrto mjesto u prvenstvu. U sezoni 2017./18. s Domžalama je stigao do play-offa Europa lige, eliminiravši na putu i njemački Freiburg.

27. veljače 2021. Simon Rožman odlazi iz kluba

Nakon poraza od Hajduka, Rožman je ponudio ostavku i uprava HNK Rijeka ju je prihvatila. Rijeka je u 2020. godini pod Rožmanom osvojila Kup Hrvatske te se plasirala u skupine Europa lige, gdje je u konkurenciji Napolija, Real Sociedada i AZ Alkmaara ostvarila zapažene rezultate.

Proljeće 2021. Dolazak Gorana Tomića kao trenera i Roberta Palikuće kao sportskog direktora

Nakon Rožmanovog odlaska, došlo je vrijeme da Goran Tomić, dotadašnji trener Lokomotive, dobije šansu u jednom od najvećih hrvatskih klubova. Njegov dolazak navijači su pozdravili s oduševljenjem, a nedugo nakon njega u klub je, s velikim najavama, stigao i Robert Palikuća kao sportski direktor.

28. svibnja 2022. Odlazak Gorana Tomića

Nakon završetka prvenstvene sezone i finala Kupa Hrvatske, Rijeka i Goran Tomić dogovorili su sporazuman raskid suradnje. "Na početku želim istaknuti da je do dogovora došlo na moju inicijativu i hvala HNK Rijeka što mi je izašao ususret", rekao je Goran Tomić u obraćanju kojim je objavio odlazak.

Tomić je u završnici sezone odveo Rijeku do trećeg mjesta u prvenstvu. Rijeka je stigla i do play-offa Konferencijske lige, ostvarila je plasman u finale Kupa Hrvatske te u končanici osvojila četvrto mjesto u HNL-u.

Nedavno je Tomić u razgovoru za Index otkrio zašto se odlučio za odlazak. "Odlučio sam otići i prije finala Kupa. Jednostavno, više se nisam vidio u Rijeci. Moje ambicije i ambicije kluba se očito nisu poklapale. U prvom dijelu prvenstva smo bili prvi, igrali smo odlično, a onda je stigao prijelazni rok. Tu smo trebali napraviti puno više.

Jednostavno smo loše reagirali na tržištu. Uprava je pred mene na početku postavila osnovni cilj, a to je bio plasman u Europu. To smo ostvarili već nakon 15 kola, ali to me nije zadovoljilo. Želio sam do kraja biti konkurentan, ali to nije bilo moguće", rekao nam je Tomić. 

Ljeto 2022. Promašen prijelazni rok i odlazak Palikuće

Rijeka je godinama odrađivala čudesan posao na tržištu. Gotovo da nije bilo sezone na kraju koje ne bi prodala nekoliko prvotimaca te onda umjesto njih dovela barem jednako dobre i jeftine zamjene. Naravno, takav rizičan model koji podrazumijeva fluktuaciju ogromnog broja igrača morao se prije ili kasnije obiti Rijeci o glavu.

Kada je to prestao raditi Ivan Mance, a počeo raditi Robert Palikuća, sve je otišlo nizbrdo. Palikuća je odradio najgori prijelazni rok u novijoj povijesti Rijeke i potpuno osakatio momčad, a to je platio otkazom. O svemu tome smo već detaljnije pisali na Indexu

Jesen 2022. Rotacija trenera Tadić - Budicin - Cosmi

Nakon odlaska Tomića krenula je faza Rijeke koju je obilježila neizvjesnost, a potrajala je do danas. Prvo je Damir Mišković istaknuo kako u Hrvatskoj nema trenera koji su dovoljno dobri da bi vodili Rijeku kako treba te da će tražiti trenere u inozemstvu, a onda je, kada nije uspio dovesti stranca, iz svoje zagrebačke filijale povukao Dragana Tadić i njemu pridodao Fausta Budicina te ih imenovao novim trenerima. 

Dvojac nije polučio uspjeh pa je prvo smijenjen Tadić. Nakon toga je Budicin nastavio voditi momčad kao privremeni trener, sve do dolaska Sersea Cosmija. Osebujni Talijan je također doživio trenerski debakl pa je svoj put na klupi Rijeke završio otkazom. Sljedeći korak Damira Miškovića i Rijeke je i dalje nepoznat, ali spominje se da bi na klupu mogao sjesti Dragan Skočić, bivši izbornik Irana.