NBA

Kako je skupina autsajdera šokirala košarkaški svijet i ušla u NBA finale

Foto: Getty Images

PRIJE početka ove NBA sezone, pa čak i prije početka doigravanja, malotko je davao šanse Miami Heatu da će ostaviti neki značajan trag u play-offu, a u finalu ih nije vidio nitko osim njih samih.

No Miami se, na opće iznenađenje, prošetao Istokom i prošao tri protivnika uz ukupno samo tri poraza te izborio veliki finale protiv svoje bivše zvijezde LeBrona Jamesa i njegovih LA Lakersa. 

Prolazak protiv Indiane u prvom krugu nije bio veliko iznenađenje, iako "metla" jest. Miami je Pacerse riješio s glatkih 4:0, a onda napravio veliku senzaciju u konferencijskom polufinalu eliminacijom prvih nositelja i najbolje momčadi regularnog dijela sezone. Miami je protiv MVP-a Giannisa Antetokounmpa i Milwaukeeja poveo 3:0, a Bucksi su dobili samo jednu utješnu utakmicu prije nego što ih je sastav s juga Floride dokrajčio.

Nevjerojatni pohod Miami je nastavio i u finalu Istoka, u kojem je poveo protiv Bostona 2:0 i 3:1, da bi sinoćnjom pobjedom 125:113 u šestoj utakmici dovršio posao s ukupnih 4:2.

Na redu su LA Lakersi koji su veliki favoriti, ali bio je i Milwaukee, pa čak i Boston.

Glavni razlog za takvo nepovjerenje prema Heatu je činjenica da na papiru ne izgleda kao momčad za velike domete. Pravog superstara nemaju, najbliže tom epitetu je Jimmy Butler, 31-godišnji peterostruki All-Star igrač koji se nije uspio prilagoditi ni u jednoj prijašnjoj sredini - ni u Chicagu, ni u Minnesoti niti u Philadelphiji. No u Miamiju je našao klub koji mu savršeno odgovara svojom filozofijom reda, rada i discipline te suigrače koji imaju isti mentalni sklop.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Osim njega, Miami u sastavu ima još tri igrača koji su jedanput zaigrali na All-Staru - Gorana Dragića (2018.), Bama Adebaya (2020.) i Andrea Iguodalu, veterana koji je stigao prije kraja prijelaznog roka u veljači, a na utakmici svih zvijezda igrao je davne 2012. godine.

Iguodala je ujedno i jedini igrač Miamija koji je na draftu izabran među prvih 10, na 9. poziciji još 2004. godine. Butler je, kao najzvučnije ime, 2011. izabran posljednjim, 30. pickom prve runde, a dvojica ključnih veterana - Goran Dragić i Jae Crowder - izabrana su u drugom krugu. Dva vrlo talentirana klinca - Duncan Robinson i Kendrick Nunn - uopće nisu draftirana.

To je pokazatelj koliko je Miami dobro radio u procjeni talenata i koliko ih je dobro razvijao, na čelu sa svestranim trenerom Ericom Spoelstrom i glavnim klupskim vizionarom, predsjednikom Patom Rileyem. Oni su ovu skupinu naizgled prosječnih igrača pretvorili u finalista NBA lige.

Evo tko su najvažniji igrači Miamija.

Od beskućnika do neprilagođene zvijezde

Jimmy Butler rano je ostao bez oca, a majka ga je izbacila iz kuće kad je imao 13 godina. Za sve se izborio sam, a ljudski i igrački se isprofilirao pod vodstvom trenera Toma Thibodeaua u Chicago Bullsima. Nakon njegova odlaska nigdje se nije mogao uklopiti, sve dok ovog ljeta nije potpisao za Miami i konačno pronašao dom.

On je pravi vođa koji može biti zvijezda bez da dominira utakmicom. Vrhunski je obrambeni igrač i jedan od najboljih "clutch" igrača u NBA ligi, a privatno sluša country, trenira u nebuloznim terminima i "pljačka" ostale NBA igrače u biznisu s kavom koji je pokrenuo u balonu Disney Worlda.

Slovenski veteran koji je učio od Nasha

Goran Dragić već ima 34 godine i igra svoju 13. NBA sezonu, a šestu u Miamiju. Košarkaški je odrastao pod paskom Stevea Nasha dok su zajedno igrali u Phoenixu. Njegovo životno djelo naslov je europskog prvaka sa Slovenijom na Eurobasketu 2017., a sada ga može nadopuniti naslovom NBA prvaka.

U sezonu je ušao kao pričuvni razigravač, trener Spoelstra ga je štedio i dočekao ga vrlo svježeg za doigravanje, u kojem je Dragon ponovno postao starter i najbolji strijelac Miamija u seriji s Bostonom.

Kao dijete je razbijao po stanu, a sad razbija protivnike

Pravo ime mu je Edrice Femi Adebayo, otac mu je Nigerijac, a prepoznatljivi nadimak Bam dobio je kao dijete od majke po uzoru na Bam-Bama Kamenka iz serije Kremenko jer je poput njega rušio sve po stanu.

U svojoj trećoj NBA sezoni prvi put je postao All-Star i razvio se u svestranog modernog centra koji podjednako dobro čuva svoj obruč, napada protivnički i distribuira loptu u kontrama ili s pozicije visokog posta kod postavljenih napada.

Nedraftirani rookie postao jedan od najboljih šutera u samo godinu dana

Duncan Robinson u svojoj prvoj punoj NBA sezoni pokazao se kao jedan od najboljih šutera lige. Zabio je 270 trica uz 44,6% uspješnosti i u obje kategorije bio u samom vrhu NBA lige, što je izuzetno rijetko. 

Nakon četiri godine na koledžu nije draftiran, nego se kroz Razvojnu ligu probio do prve momčadi Miamija, a u drugoj sezoni je eksplodirao.

Prijetili su mu smrću, zbog toga je rano očvrsnuo

Kao srednjoškolac Tyler Herro je dobivao prijetnje smrću jer se predomislio u odabiru sveučilišta i umjesto domaćeg Wisconsina otišao na Kentucky. Ovaj rookie je mentalno nevjerojatno čvrst, ničeg se ne boji i uvijek je spreman šutnuti u ključnim trenucima.

Butler ga obožava, a Herro je u četvrtoj utakmici serije s Bostonom pokazao i zašto postigavši čak 37 poena.

Došli su usred sezone kao šlag na tortu

Prije kraja prijelaznog roka u veljači Miami je iz Memphisa doveo veterane Andrea Iguodalu i Jaea Crowdera. Iggy, MVP finala 2015. s Golden State Warriorsima, nije igrao cijelu sezonu jer je čekao da ga Grizzliesi pošalju u kandidata za naslov. On je trebao biti glavna prinova u tom trejdu, no ispostavilo se da je Crowder, koji je ubačen primarno kao popuna da bi se ujednačile razmijenjene plaće, ono što je Heatu trebalo.

Vrhunski "3-and-D" igrač u Orlandu je istisnuo Meyersa Leonarda iz petorke, a posebno se istaknuo u seriji protiv Milwaukeeja, kad je na vlastito inzistiranje bio primarni čuvar Giannisa Antetokounmpa i tako uvelike pomogao Miamiju da izbaci Buckse.

Rookie koji je bio bolji od Ziona

U doigravanju je Kendrick Nunn ispao iz glavne rotacije jer ga je u petorci zamijenio Dragić, ali ipak je imao vrlo važnu ulogu u regularnom dijelu sezone. Štoviše, još jedan nedraftirani klinac završio je na drugome mjestu u izboru za rookieja godine, iza Jaa Moranta, a ispred razvikanog Ziona Williamsona.

Trener je jedan od glavnih igrača

No vjerojatno najveće zasluge za finale idu treneru Ericu Spoelstri koji je u Miamiju već više od 20 godina, a počeo je kao videokoordinator. U pohodu na titulu 2006. bio je pomoćnik Patu Rileyu, a u eri LeBrona Jamesa glavni trener.

Dugo su ga podcjenjivali smatrajući da je momčad s LeBronom mogao voditi bilo tko, ali Spoelstra se puno puta dokazao kao vrhunski taktičar i psiholog, a tome u prilog ide i činjenica da je Miami u teškoj seriji protiv Bostona sve tijesne utakmice okončao u svoju korist.

Legenda dirigira iz ureda

Konačno, za izgradnju ove momčadi Heata najodgovorniji je predsjednik Pat Riley, živuća legenda koja sa 75 godina traži svoj jubilarni 10. naslov prvaka.

Jedan je osvojio kao igrač Lakersa 1972., jedan kao pomoćnik i još četiri kao glavni trener Lakersa u 80-ima, jedan kao trener Miamija 2006. i još dva s Heatom u ovoj ulozi, a čak je i New York Knickse 1994. kao trener odveo do velikog NBA finala i majstorice protiv Houstona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.